Ερώτηση για τα κρούσματα της Παραμυθιάς

Ερώτηση για τα κρούσματα της Παραμυθιάς

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έξαρσης του covid19 στην Παραμυθιά ζητά η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της παράταξης του ΚΚΕ, η εμφάνιση 13 κρουσμάτων covid-19 στην Παραμυθιά, που αποτελεί και την μεγαλύτερη εστία στην Ήπειρο από την έναρξη της πανδημίας, αποτελεί αιτία ανησυχίας στην περιοχή, για τις επιπτώσεις στην δημόσια υγεία αλλά και για τις επιπτώσεις στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής.

Η ανακοίνωση τονίζει: «Η επίσκεψη του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων στα Γιάννενα δεν συνοδεύτηκε με αυτοψία στην Παραμυθιά και η τοποθέτηση του ήταν γενικού και όχι ειδικού χαρακτήρα τονίζοντας ότι κριτήριο δεν αποτελεί πάντα ο αριθμός των δειγμάτων αλλά και η διασπορά του ιού. Αν δηλαδή υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αλλά είναι εντοπισμένος σε μία μικρή ζώνη τότε είναι εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Γνωρίζουμε όλοι από την αρχική εμπειρία της πανδημίας ότι ο έλεγχος της διασποράς αποτελεί μια σύνθετη πολυεπίπεδη διαδικασία που αφορά το σύνολο των δραστηριοτήτων μιας κοινότητας από τις πύλες εισόδου-εξόδου αυτής, τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε χώρους συγχρωτισμού εργαζομένων-φοιτητών -μαθητών, τον έλεγχο ασφάλειας σε χώρους διαμονής πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και την προετοιμασία των δομών υγείας με ετοιμότητα στην υλοποίηση επιχειρησιακού σχεδίου, επάρκεια ατομικών μέσων προστασίας και ύπαρξη εφεδρειών σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.

Η εμπλοκή και ευθύνη της περιφερειακής αρχής είναι θεσμικά προσδιορισμένη και αφορά όλη την Ήπειρο. Παρά το χαμηλό αριθμό κρουσμάτων στην 1η φάση της πανδημίας, ειδική εμπειρία υπήρξε και από την εμπλοκή της περιφέρειας στην ενίσχυση μονάδων υγείας, από την εκδήλωση κρουσμάτων σε τυροκομείο στην Άρτα και από τους ελέγχους στα σύνορα με την Αλβανία. Όμως αποτελεί νέο δεδομένο η προσπάθεια ελέγχου μιας ενδεχόμενης νέας διασποράς σε συνθήκες εκκίνησης οικονομικών δραστηριοτήτων».

Η παράταξη ρωτά την περιφερειακή αρχή:

  • Ποια τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα των ελέγχου της εστίας κρουσμάτων κορωνοϊού στην Παραμυθιά;
  • Ποια η ύπαρξη και υλοποίηση σχεδίου πρόληψης, έγκαιρου εντοπισμού και περιορισμού της διασποράς σε όλα τα επίπεδα που προαναφέρθηκαν; Ποια είναι η κατάσταση στα σύνορα, ποιοί έλεγχοι έχουν γίνει σε ιδιωτικές κλινικές και γηροκομεία, σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους υψηλού συγχρωτισμού, σε τουριστικούς επαγγελματικούς χώρους και ποιός ο βαθμός προετοιμασίας των δομών υγείας να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε εστία covid 19 υπάρξει στην Ήπειρο;
Show Buttons
Hide Buttons