Ερώτηση του ΚΚΕ για το Πολυδύναμο

Ερώτηση του ΚΚΕ για το Πολυδύναμο

Ερώτηση για το Πολυδύναμο Κέντρο του «Χατζηκώστα» κατέθεσαν προς τον Υπουργό Υγείας οι Βουλευτές του ΚΚΕ Παπαναστάσης Νίκος, Καραθανασόπουλος Νίκος και Λαμπρούλης Γιώργος.

Οι τρεις βουλευτές τονίζουν πως εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες, η μονάδα σωματικής απεξάρτησης του ΓΝ «Χατζηκώστα», χωρίς να έχουν διασφαλιστεί οι όροι ολοκληρωμένης λειτουργίας του, στο όνομα της απένταξης του έργου έως το τέλος του 2019. Δεν έχει εγκριθεί οργανισμός από το υπουργείο, δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τα λειτουργικά του έξοδα, παρά μόνο προφορική δέσμευση της 6ης ΥΠΕ για τους δύο πρώτους μήνες. Το προσωπικό που έχει προσληφθεί είναι ορισμένου χρόνου και ελλιπές, μισθοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ για 2 έτη, μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου. 

«Η λειτουργία αυτής της μονάδας, με τον συγκεκριμένο χαρακτήρα και στο πλαίσιο του δημόσιου νοσοκομείου είναι φανερά υπονομευμένη. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και η αλλαγής χρήσης του κτιρίου, σε δύο χρόνια, που λήγει η συμβατική υποχρέωση λειτουργίας της μονάδας με αυτόν τον χαρακτήρα, εάν δεν καλυφθούνε οι ανάγκες σε σταθερή χρηματοδότηση και μόνιμο προσωπικό. Το ίδιο υπονομευμένη είναι και η πορεία θεραπείας και απεξάρτησης των χρηστών που ολοκληρώνουν την σωματική αποτοξίνωση. Το ΓΝ Χατζηκώστα δεν έχει καμία προϋπόθεση χρηματοδότησης και προσωπικού, για να ανοίξει δικά του στεγνά προγράμματα. Από την άλλη το ΚΕΘΕΑ, που έχει την ευθύνη υποδοχής σε στεγνό πρόγραμμα, των χρηστών οπιοειδών που θα εξέρχονται από το Πολυδύναμο, είναι σήμερα υποστελεχωμένο, ενώ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης χτυπάει το χαρακτήρα του. Ο προσανατολισμός των χρηστών σε υποκατάστατα οπιοειδών, είναι η πιθανή λύση για τα μέλλον (έχει προβλεφθεί άλλωστε η υποχρεωτική συνεργασία της μονάδας και με τον ΟΚΑΝΑ)» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός καλείται να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει για τη διασφάλιση της σταθερής δημόσιας και δωρεάν, ολοκληρωμένης λειτουργίας του Πολυδύναμου με το συγκεκριμένο χαρακτήρα και με αύξηση της χρηματοδότησης του Γ.Ν. «Χατζηκώστα», μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και πρόσληψη του επιπλέον αναγκαίου, μόνιμου προσωπικού. Επίσης, ερωτάται αναφορικά με το πως θα διασφαλιστεί η θεραπεία των χρηστών που ολοκληρώνουν την σωματική απεξάρτηση σε στεγνά προγράμματα και πως θα αξιοποιηθεί η υπάρχουσα υποδομή για ολοκληρωμένη δημόσια και δωρεάν παρέμβαση ενάντια στο πρόβλημα των εξαρτήσεων.

Show Buttons
Hide Buttons