Εστίαση: Τελευταία θα ανοίξει, οι συνέπειες όμως ήδη φαίνονται

Εστίαση: Τελευταία θα ανοίξει, οι συνέπειες όμως ήδη φαίνονται

Ως το Μάρτιο εκτιμάται πως πρέπει να περιμένει η εστίαση στη χώρα μας για το άνοιγμα που συνέβη από τη Δευτέρα, για τις εμπορικές επιχειρήσεις.

Το δεύτερο κλείσιμο για τα καταστήματα της εστίασης, στο δεύτερο κύμα της πανδημίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε βάθος χρόνου από το πρώτο και τα πάντα θα κριθούν από το πως θα κυμανθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά το άνοιγμα της αγοράς.

«Περιμένουμε να δούμε τις εξελίξεις, πως θα κινηθούν τα κρούσματα και πως αυτό θα αξιολογηθεί καθώς και πως θα γίνουν τα άλλα ανοίγματα σταδιακά. Εμείς είμαστε για το τέλος» αναφέρει σε δηλώσεις του ο Χρήστος Τάτσης, πρόεδρος του Σωματείου Καφέ Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις».

Για το άνοιγμα δε μπορεί να πει πολλά, για τους τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου του όμως, που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα γνωρίζει όσα πρέπει να γίνουν, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση ακολουθεί όλα τα βήματα.

Όπως τόνισε ο κ. Τάτσης για παράδειγμα, δεν έχουν δοθεί τα χρήματα πέραν της 4ης επιστρεπτέας προκαταβολής και έχει καθυστερήσει πολύ η 5η επιστρεπτέα αν και τα έξοδα τρέχουν.

Για τους εξωτερικούς χώρους στα καταστήματα εστίασης, αν σχεδιάζεται άνοιγμα, είναι κάτι αδύνατο για περιοχές όπως η δική μας. «Είναι σα να λέμε ότι θα ανοίξει ένα κατάστημα ρούχων μόνο με καλοκαιρινά» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τάτσης.

 

Τα αιτήματα

Στο τραπέζι παραμένουν μια σειρά αιτημάτων που η πορεία τους θα κριθεί από το χρόνο που θα διαρκέσει το lockdown.

Όσο οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, η επιδότηση του ενοικίου 100% είναι εκ των ων ουκ άνευ, όπως και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων. Για τους εργοδότες δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη τώρα που οι επιχειρήσεις είναι κλειστές!

Η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών θα πρέπει και μετά το άνοιγμα των επιχειρήσεων να παραταθεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας και τα υπόλοιπα θα εξαρτηθούν ανάλογα με το πότε θα γίνει το άνοιγμα.

Υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα, τόνισε ο κ. Τάτσης και είναι ενδεικτικό της κατάστασης που ίσως κληθεί να αντιμετωπίσει η αγορά πως 40 καταστήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει αν και επιδοτούνται…

Show Buttons
Hide Buttons