Ετοιμάζεται το ξενοδοχείο για τους ανήλικους πρόσφυγες στους Ασπραγγέλους…

Ετοιμάζεται το ξενοδοχείο για τους ανήλικους πρόσφυγες στους Ασπραγγέλους…

Άρχισαν εδώ και λίγα 24ωρα κάποιες εργασίες στο ξενοδοχείο των Ασπραγγέλων για τη φιλοξενία της δομής ασυνόδευτων προσφύγων, όπως μαρτυρούν κάτοικοι της περιοχής.

Η Δομή Φιλοξενίας «Άγιος Αθανάσιος» όπως περιγράφεται στη σχετική υπουργική απόφαση που επρόκειτο να λειτουργήσει από τον περασμένο Απρίλιο, αλλά λόγω των αντιδράσεων του δημοτικού συμβουλίου και κατοίκων της περιοχής «πάγωσε», πρόκειται να φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις ξενοδοχείου στους Ασπράγγελους Ζαγορίου. Στην απόφαση του ΓΓ Μετανάστευσης Πάτροκλου Γεωργιάδη, περιγράφεται ως Δράση «Επιχορήγηση του Ν.Π. ΑΜΚΕ Κέντρο Νέων Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου: Λειτουργία Δομής Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων “Άγιος Αθανάσιος”» με κωδικό ΟΠΣ 5050789, στον Ειδικό Στόχο «Άσυλο» και στον Εθνικό Στόχο «Υποδοχή /άσυλο» του Ε.Π. Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, με ποσό 1 εκατ. ευρώ. 

Παρ’ ότι εκκρεμεί η εξέταση της προσφυγής κατά της υπουργικής απόφασης από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η δομή φαίνεται ότι θα προχωρήσει, φιλοξενώντας περίπου 40 ανήλικα προσφυγόπουλα.

 

Ποιο το πρόβλημα;

Αυτό που τονίζουν επαγγελματίες της περιοχής στο pbnews.gr ωστόσο, δεν είναι τα 30 ή 40 προσφυγόπουλα που θα βρουν στέγη στους Ασπραγγέλους αλλά το ότι το σοκ που προκαλεί στον τουρισμό της περιοχής η πανδημική κρίση απειλεί να μεταβάλλει άρδην το τουριστικό προϊόν του ορεινού όγκου, καθώς δεν αποκλείεται τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, μπροστά στα αδιέξοδα που θα δημιουργήσει σε πολλές τουριστικές μονάδες του Ζαγορίου και αύριο ενδεχομένως του Μετσόβου κοκ, η αναδουλειά, αν το κράτος δε φροντίσει να ενισχύσει έστω με τον εσωτερικό και κοινωνικό τουρισμό αυτές τις επιχειρήσεις, πολλοί είναι αυτοί που θα επιλέξουν τη λύση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες που πληρώνει καλά και στο χέρι…

O κίνδυνος είναι ορατός και το διακύβευμα είναι τεράστιο. Δεν αφορά μερικές δεκάδες οικογενειακών επιχειρήσεων του Ζαγορίου αλλά όλο το τουριστικό προϊόν της περιοχής και όποιος αρνείται να δει κατάματα το πρόβλημα, εθελοτυφλεί. 

Show Buttons
Hide Buttons