Ζαγόρι: Ο φάκελος για την UNESCO προετοιμάζεται

Ζαγόρι: Ο φάκελος για την UNESCO προετοιμάζεται

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με περιεχόμενο την προετοιμασία του φακέλου  ένταξης του Ζαγοριού στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε, στις 20 Μαρτίου 2020 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας στα Ιωάννινα με υπηρεσιακούς παράγοντες, όπου θα παρουσιαστεί μια πρώτη εκδοχή του φακέλου, ενώ τον Μάιο του 2020, προγραμματίζεται διεπιστημονική συνάντηση εμπειρογνωμόνων στα Ιωάννινα και στο Ζαγόρι, με θέμα «Η αξία των ορεινών πολιτιστικών τοπίων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κων/νος Τασιουλας στην ομιλία του τόνισε ότι τα Ζαγοροχώρια είναι η πρώτη ελληνική υποψηφιότητα στον τομέα του πολιτιστικού τοπίου και απαιτεί τη συνεργασία μιας πολυεπιστημονικής ομάδας εργασίας. «Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής. Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου. Είναι ένα σύνθετο εγχείρημα, πολύ πιο σύνθετο από την ένταξη ενός μνημείου» σημείωσε.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος τόνισε πως η σύνταξη του φακέλου χρειάζεται σωστή προετοιμασία και απαιτεί την συναίνεση και την συνεργασία της τοπικής κοινωνίας, όλων των φορέων του Ζαγορίου, του Δημοτικού Συμβουλίου, των Πολιτιστικών Συλλόγων και των κατοίκων. «Χρειάζεται να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και κάθε βήμα να γίνεται με προσοχή κι ευθύνη» σημείωσε ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει την συνεργασία όλων, καθώς ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να προετοιμαστούμε κατάλληλα, αξιοποιώντας  τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, ώστε το 2021 να πανηγυρίσουμε την ένταξη του Ζαγορίου στον κατάλογο Πολιτιστικών Μνημείων της UNESCO» κατέληξε απευθυνόμενος στους συνδημότες του ο Δήμαρχος Ζαγορίου.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη, όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες, τις κυρίες Ευγενία Γερούση (Διευθύντρια του Εθνικού Αρχείου Μνημείων) και Σταυρούλα Φωτοπούλου (Δευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) ως επικεφαλής της ομάδας σύνταξης του φακέλου.

“Η πολιτεία υποστηρίζει την υποψηφιότητα του Ζαγορίου» ανέφερε η κα Γερούση, κάνοντας λόγο για  ένα σύνθετο εγχείρημα, για το οποίο απαιτείται η συμμετοχή και κυρίως η ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας”. Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισαν σημαντικό να ενημερωθούν με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο οι πολίτες της περιοχής για το τι σημαίνει αυτή η ένταξη για το Ζαγόρι. Ποια θα είναι η υπεραξία, αλλά και ποιοι είναι οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την ένταξη. Ο φάκελος πρέπει να συμπεριλάβει την ιστορική, αρχαιολογική και πολιτισμική τεκμηρίωση. Να αναφέρεται επίσης στην ιδιαίτερη βιοποικιλότητα της περιοχής, κατέληξε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

 

 

Show Buttons
Hide Buttons