Ζωσιμαία: Ξεκινάς σε Πρότυπο Γυμνάσιο, συνεχίζεις σε ανύπαρκτο Πειραματικό Λύκειο!

Ζωσιμαία: Ξεκινάς σε Πρότυπο Γυμνάσιο, συνεχίζεις σε ανύπαρκτο Πειραματικό Λύκειο!

«Τραγέλαφο» χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Αθ. Δάλλας, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας που κατατέθηκε την Τρίτη προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, όσον αφορά τις διατάξεις του για τα πρότυπα σχολεία – εδώ προηγούμενο ρεπορτάζ.

Για το «σχολείο – σύμβολο της πόλης μας, τη Ζωσιμαία Σχολή» ο κ. Δάλλας αναφέρει: Παρά τις περί του αντιθέτου προφορικές διαβεβαιώσεις του Γραφείου του Υπουργού Παιδείας, το στρεβλό (και εκπαιδευτικά παράδοξο) καθεστώς που επεβλήθη, το 2015, στην Ζωσιμαία Σχολή παραμένει αμετάβλητο. Έτσι το ιστορικό σχολείο των Ιωαννίνων παραμένει το μόνο από τα Πρότυπα που θα λειτουργεί μόνο ως Πρότυπο Γυμνάσιο μη συνδεδεμένο με Πρότυπο Λύκειο (το Λύκειο της Ζωσιμαίας θα συνεχίσει να λειτουργεί ως κοινό σχολείο Γενικής Κατεύθυνσης).

Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι μαθητές που τελειώνουν το Πρότυπο Γυμνάσιο θα συνεχίζουν τις σπουδές τους. Σε ποιο Πρότυπο Λύκειο όμως θα συνεχίσουν τις σπουδές τους οι μαθητές του Προτύπου Γυμνασίου της Ζωσιμαίας Σχολής;».

Οι «φωστήρες» του Υπουργείου… βρήκαν τη λύση και πρόσθεσαν μία διάταξη, ειδικά για την Ζωσιμαία Σχολή, σύμφωνα με την οποία «αν στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην οποία ανήκει Πρότυπο Γυμνάσιο δεν υπάρχει Πρότυπο Λύκειο, τότε είναι δυνατή η σύνδεση του Πρότυπου Γυμνασίου με Πειραματικό Λύκειο». Βάσει των εκπαιδευτικών κανόνων η σχολική μονάδα θα πρέπει να λειτουργήσει ή σαν Πρότυπο ή σαν Πειραματικό σχολείο, δεν μπορεί να είναι μισό Πρότυπο και το άλλο μισό Πειραματικό. Ιδού το ερμαφρόδιτο και ο τραγέλαφος! Ούτε Ερμής ούτε Αφροδίτη, ούτε τράγος ούτε έλαφος! Όμως υπάρχει και συνέχεια.

Το νομοσχέδιο είναι γραμμένο με τόση προχειρότητα και αφέλεια ώστε ο συντάκτης της Παραγράφου 4 του άρθρου 90, ενώ παραπέμπει τους μαθητές του Γυμνασίου να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Πειραματικό Λύκειο ΑΓΝΟΕΙ το ότι στην Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων δεν προβλέπεται η λειτουργία ούτε Πειραματικού Γυμνασίου, ούτε Πειραματικού Λυκείου! (άρθρο 75 του νομοσχεδίου).

«Και μη χειρότερα!» καταλήγει ο κ. Δάλλας

Show Buttons
Hide Buttons