Ημερίδα για τις διακρατικές συμφωνίες κατά της φέτας: Κοινός αγώνας παραγωγών και καταναλωτών

Ημερίδα για τις διακρατικές συμφωνίες κατά της φέτας: Κοινός αγώνας παραγωγών και καταναλωτών

Τη συσπείρωση των παραγωγών αλλά και του ελληνικού καταναλωτικού κοινού γύρω από το στόχο της προάσπισης της ελληνικότητας της φέτας, επιδιώκει ο λεγόμενος «Όμιλος Φίλων Φέτας», μια μη κερδοσκοπική οργάνωση αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από επιστήμονες που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Η εν λόγω οργάνωση βρίσκονταν πίσω από την ημερίδα για τις διακρατικές συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, η οποία διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου από την Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή πολλών παραγωγών.

Αν και για τους ομιλητές και κυρίως για τα πολιτικά πρόσωπα που χαιρέτισαν την εκδήλωση, το φόρουμ έδωσε και ένα βήμα για να τεθούν όλα τα προβλήματα του κλάδου, από τις παράνομες εισαγωγές γάλακτος μέχρι τις διαφωνίες για την έγκριση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, οι εκπρόσωποι του Ομίλου στάθηκαν μόνο στο στόχο της προστασίας της ελληνικότητας της φέτας.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος του «Ομίλου Φίλων Φέτας» κ. Εμμανουήλ Ανυφαντάκης έθεσε το θέμα με τον απλούστερο τρόπο και κάλεσε όλους τους Έλληνες να υπογράψουν στην ιστοσελίδα fetasos.gr το ψήφισμα που θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης στην ελληνική πολιτεία για να μην περάσουν οι δύο συμφωνίες από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Η φέτα είναι εθνικό προϊόν με παράδοση αιώνων πολλών και ευρεσιτεχνία ελλήνων. Δε μπορώ να δεχτώ ότι προϊόντα του Καναδά ή της Νότιας Αφρικής μπορούν να λέγονται φέτα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Mε τον ίδιο απλό τρόπο έθεσε το ζήτημα της ημερίδας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων, Χρήστος Αποστολόπουλος. Συνέκρινε το blue cheese και το ροκφορ με την περίπτωση της φέτας. Το πρώτο είναι κατοχυρωμένο η φέτα όχι, γι’ αυτό και το λευκό τυρί βαφτίζεται φέτα στο εξωτερικό, όπως δε συμβαίνει με το ροκφόρ, είπε και πρόσθεσε: «Όταν εκχωρούμε το δικαίωμα σε 500 εκατ. καταναλωτές, αύριο θα γίνει όλος ο κόσμος παραγωγός φέτας».

 

Χαιρετισμοί

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος μίλησε για τα προβλήματα των παραγωγών με τη δραστική μείωση των τιμών γάλακτος το τελευταίο διάστημα ενώ έκανε αναφορά και στη σύσταση της Δεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, λέγοντας πως ζήτησε κι ο ίδιος από τον αρμόδιο Υπουργό την έγκριση της σχετικής απόφασης. Για τις τιμές ξεχώρισε εταιρείες της περιοχής, πως κρατάνε ψηλά ακόμα το εισόδημα του παραγωγού.

Για τα ίδια θέματα μίλησε και ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης προειδοποιώντας πως με την έγκριση των δύο συμφωνιών μεγαλύτερο πλήγμα δέχεται η Ήπειρος, λόγω του ποιοτικότερου παραγόμενου γάλακτος. Κατοχύρωση πρώτα του ΠΟΠ και μετά αγώνας κατά των συμφωνιών, ήταν το μήνυμα του εκπροσώπου της Ένωσης Νέων Αγροτών Άρη Κασσή.

Ειδική αναφορά έκανε ο Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης στη Διεπαγγελματική Οργάνωση Φέτας, ζητώντας σύμπνοια όλων των δυνάμεων για τον κοινό σκοπό. «Τι έχουμε να χωρίσουμε», αναρωτήθηκε πολλές φορές.

Ως χαμένο σχεδόν εμφάνισε τον αγώνα κατά των δύο συμφωνιών, η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πέρα από πολιτικός μίλησε και ως νομικός που χειρίζεται για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων το θέμα της καταγγελίας του καρτέλ στην αγορά γάλακτος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν τέλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μήτσης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Γιάννης Λώλος και ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Κατηρτσίδης.

Show Buttons
Hide Buttons