Η «έξυπνη πόλη» είναι εδώ… Την «έλευση» της Teamviewer στα Γιάννενα ανακοίνωσε η δημ. αρχή

Η «έξυπνη πόλη» είναι εδώ… Την «έλευση» της Teamviewer στα Γιάννενα ανακοίνωσε η δημ. αρχή

Επικοινωνιακή αντεπίθεση με αφορμή την απόφαση ένταξης στο ΠΕΠ Ηπείρου πρότασης για εφαρμογές της λεγόμενης «έξυπνης πόλης», επιχειρεί η δημοτική αρχή μετά την κόντρα που προέκυψε με την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», ύστερα από την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων εκείνου του συνδυασμού για το θέμα των νέων τεχνολογιών στο Δήμο Ιωαννιτών.

Η Περιφέρεια Ηπείρου ανακοίνωσε προχθές, την ένταξη στο Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020» της πράξης «Πιλοτικές Ψηφιακές Εφαρμογές Έξυπνης Πόλης για το Δήμο Ιωαννιτών» με προϋπολογισμό 475.312,84 ευρώ. Η πράξη αφορά στην υλοποίηση μίας ενοποιημένης πλατφόρμας έξυπνης πόλης που θα ολοκληρώνει δεδομένα και λειτουργίες από επιμέρους «έξυπνες» εφαρμογές και υπηρεσίες, παρέχοντας με δομημένο τρόπο δεδομένα και υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες, τις επιχειρήσεις και τα στελέχη του Δήμου, για τομείς όπως αποκομιδή των απορριμμάτων, περιβαλλοντικά δεδομένα, θέσεις παρόδιας στάθμευσης, δημόσιος ηλεκτροφωτισμός, κατανάλωση ρεύματος σε δημόσια κτίρια, δεδομένα πολεοδομικού ενδιαφέροντος και τουριστική προβολή.

Στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού Θανάσης Μανταλόβας, ο προϊστάμενος του τμήματος προγραμματισμού του Δήμου Βασίλης Φλούδας και ο Αλέξανδρος Τζιάλλας από το πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, με τον οποίο συνεργάστηκε ο Δήμος για την ωρίμανση της ενταχθείσας στο ΠΕΠ πρότασης, παρουσίασαν το έργο.

«Επειδή για μας το μέλλον συμβαίνει τώρα» σημείωσε ο Δήμαρχος, «ο Δήμος Ιωαννιτών με συντονισμένες προσπάθειες και στρατηγική προχώρησε στο στρατηγικό σχεδιασμό της έξυπνης πόλης, ήδη από το 2018». Από αυτή την πρόταση προέκυψαν κατευθύνσεις, άξονες και έργα για να καταστούν τα Γιάννενα μια έξυπνη πόλη, επεσήμανε ο Δήμαρχος, πριν ευχαριστήσει το πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και τον υπηρεσιακό μηχανισμό του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Θανάσης Μανταλόβας από την πλευρά του, τόνισε πως η έννοια «έξυπνη πόλη» δεν αναφέρεται στην προμήθεια κάποιων εφαρμογών αλλά αφορά ένα σύνολο δραστηριοτήτων για την καθημερινότητα, την οικονομία, την επιχειρηματικότητα, την κινητικότητα, τη διακυβέρνηση και άρα χρειάζεται ένας στρατηγικός σχεδιασμός για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που βάζουν αυτές οι σύγχρονες προκλήσεις. Πρόκειται για ένα υποσύνολο του προγραμματισμού για την «έξυπνη πόλη».

«Καμιά εφαρμογή δεν είναι αρκετή για να μας πείσει να μη διπλοπαρκάρουμε ή για να κάνουμε περισσότερη ανακύκλωση. Η τεχνολογία μαζί με την εκπαίδευση είναι ένα πολύ ισχυρό δίπολο που θα πρέπει να παρέχει ως ελάχιστη υπηρεσία κάθε Δήμος στους κατοίκους του και στις επιχειρήσεις του και που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να ενισχύσουμε μια νέα κουλτούρα καινοτομίας στην πόλη…» σημείωσε, ο κ. Μανταλόβας.

Προανήγγειλε δε και άλλες συνεντεύξεις ως την τελευταία μέρα της παρούσας δημοτικής θητείας για νέες εντάξεις έργων. Έκανε λόγο για το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που είχε ποτέ Δήμος στην περιοχή μας και κατέληξε λέγοντας πως «το ποιος θα κόψει την κορδέλα είναι ήσσονος σημασίας…» θέμα…

Ο εκπρόσωπος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής Αλ. Τζιάλλας, προανήγγειλε ένα συνέδριο στις 10 Μαΐου με 12 Μαΐου στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, με θεματολογία την «έξυπνη πόλη» όπως τόνισε ο καθηγητής, «για να εμπνεύσουμε ανθρώπους και νέους επιστήμονες να αναπτύξουν περιοχές που άπτονται των αναγκών της πόλης των Ιωαννίνων για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της». Ευχαρίστησε την P&I Ελλάς για τη συνεργασία σε αυτή τη διοργάνωση και οριστικοποίησε την έλευση στα Γιάννενα, της πολυεθνικής Teamviewer. (To Ιωάννινα Smart City Hackathon θα πραγματοποιηθεί στις 10 – 12 Μάιου 2019 στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου, Πανεπιστημιούπολη Ιωαννίνων http://ioanninahackathon.gr/). 

Όπως είπε ο κ. Μανταλόβας, έχουν ήδη το «πράσινο φως» για την εγκατάστασή τους στα Γιάννενα. Για την εξέλιξη αυτή είχαμε γράψει πρώτοι –εδώ – από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Show Buttons
Hide Buttons