Πώς γίνεται κάποιος πανεπιστημιακός ή μηχανικός, διοικητής ή υποδιοικητής ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου; Στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλαίας, αυτά τα διλήμματα τα έχει λύσει προ πολλού, ο πάλαι ποτέ «γαλαζοπράσινος» δικομματισμός, την παράδοση του οποίου έρχεται να συνεχίσει αδιατάραχτα… ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, αν και είχαν υποσχεθεί να μην τα κάνουν, όπως οι προηγούμενοι – μέρος των οποίων… «προηγούμενων» είναι πολλοί και εκ των νυν κυβερνώντων. Και ο λαός τους πίστεψε και τους έδωσε την ευκαιρία τους. Το πολιτικό ταμείο θα γίνει στο τέλος!
Για να μην υπάρχει λοιπόν, πρόβλημα από τις πολιτικές επιλογές και τοποθετήσεις άσχετων με το εκάστοτε αντικείμενο εγκάθετων στις διάφορες υπεύθυνες θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα, υπάρχουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες που γνωμοδοτούν, συμβουλεύουν, κατευθύνουν τους πολιτικούς προϊσταμένους τους για να αποφεύγουν τις κακοτοπιές και τα αυτογκόλ. Το πρόβλημα όμως, ξεκινάει όταν οι εν λόγω πολιτικοί προϊστάμενοι παρακάμπτουν ή αγνοούν τους υπηρεσιακούς υφισταμένους τους, επειδή α) δεν τους εμπιστεύονται ή β) νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα… Και τα δύο ενδεχόμενα, μπορεί να οδηγήσουν σε εγκληματικά για τους ίδιους και τους οργανισμούς που διευθύνουν, αποτελέσματα.
Τα αιτήματα παραχώρησης
Η περίπτωση της νυν διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων είναι χαρακτηριστική των όσων περιγράφουμε, για λόγους που έχουν κραυγαλέα διαφανεί στο παρελθόν: η μετεγκατάσταση στο Δ΄ κτίριο, οι αστείοι χειρισμοί στην προκήρυξη των 199 εργαζομένων καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης είναι ενδεικτικοί. Δυόμιση μήνες μετά, οι συμβασιούχοι δεν έχουν ακόμα πληρωθεί! Όλες οι εισηγήσεις προς τον Διοικητή, προειδοποιούσαν για τους κινδύνους αλλά αυτός επέμενε να βλέπει παντού εχθρούς: από τη Δικαιοσύνη, ως τους συνδικαλιστές. Το γνωστό «σύνδρομο Πολάκη» δηλαδή!
Διοικητής και υποδιοικητής ωστόσο, επιλέγουν να πορεύονται τη απουσία των υπηρεσιακών παραγόντων και το αποτέλεσμα της διαχείρισής τους αποκτά ενίοτε, κωμικοτραγικά χαρακτηριστικά. Η ιστορία του ρεπορτάζ θα αποδείξει τον ισχυρισμό μας.
Αναρτήθηκε προ ημερών στη «Διαύγεια» του Νοσοκομείου, απόφαση του πρόσφατου Διοικητικού Συμβουλίου που κατέληξε και στην απόφαση για τη λειτουργία του πενταόροφου, με θέμα «Έγκριση προσωρινής παραχώρησης χρήσης ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (1 υπερηχοτομογράφος και 5 αναπνευστήρες) του Δ΄ κτιρίου για την κάλυψη εξαιρετικά επειγουσών αναγκών Εργαστηρίων και Μονάδων του κυρίως Νοσοκομείου».
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου διαγωνισμού προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για το Δ΄ κτίριο, έχουν παραληφθεί από το Νοσοκομείο, μεταξύ άλλων, και τα παρακάτω μηχανήματα:
- Ακτινολογικός Υπερηχοτομογράφος τύπου PHILIPS AFFINITI 50 και
- Εννιά αναπνευστήρες εντατικής ενηλίκων DRAEGER EVITA V300. Το σύνολο του εξοπλισμού προορίζονται για χρήση στην νέα ΜΑΦ του Δ΄ κτιρίου.
Όμως, με έγγραφά τους προς τη διοίκηση, οι Διευθυντές της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας και της ΜΕΘ αιτούνται, ο μεν πρώτος την κατεπείγουσα διάθεση δυο αναπνευστήρων από την δύναμη των αναπνευστήρων του Δ΄ κτιρίου λόγω ανεπάρκειας αναπνευστήρων στην ΜΕΠΚ-ΚΘΧ, ο δε δεύτερος την προμήθεια πέντε αναπνευστήρων ενηλίκων για την κάλυψη των αυξημένων και επειγουσών αναγκών της ΜΕΘ, καθότι οι Μονάδες (ΜΕΘ και ΜΕΠΚ) λειτουργούν σήμερα με 4 αναπνευστήρες λιγότερους. Επιπλέον, οι ανάγκες του Ακτινολογικού Εργαστηρίου είναι ιδιαίτερα αυξημένες και επί του παρόντος εξυπηρετούνται μερικώς από έναν υπερηχοτομογράφο GE LOGIQ 7, που είναι παρωχημένης τεχνολογίας, με ανεπαρκή ποιότητα εικόνας για ακτινολογικό εργαστήριο και συχνές βλάβες.
Η εισήγηση λοιπόν, του υποδιοικητή προς το ΔΣ ήταν ο Ακτινολογικός Υπερηχοτομογράφος τύπου PHILIPS AFFINITI 50 και πέντε από τους εννιά αναπνευστήρες εντατικής ενηλίκων DRAEGER EVITA V300, που ανήκουν στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του Δ΄ κτιρίου, να παραχωρηθούν προσωρινά για την κάλυψη των εξαιρετικά επειγουσών αναγκών των προαναφερθέντων τμημάτων του κυρίως Νοσοκομείου, αντίστοιχα.
Προσοχή!
Μέχρι εδώ όλα καλά, γιατί τώρα ξεκινούν τα προβλήματα…
Η διοίκηση γνωρίζει και το αναφέρει στην αναρτημένη στη «Διαύγεια» απόφαση, ότι με βάση τους διαχειριστικούς κανόνες των προγραμμάτων ΕΣΠΑ 2014-2020, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση και χρήση εξοπλισμού που προμηθεύεται ένας φορέας στο πλαίσιο προγράμματος ΕΣΠΑ σε χώρο εκτός αυτού για τον οποίο προορίζεται, όπως αυτός καθορίζεται από το Τεχνικό Δελτίο Έργου. «Σε περίπτωση που διενεργηθεί επιτόπιος έλεγχος από οποιαδήποτε εποπτεύουσα αρχή και ο εξοπλισμός δεν βρεθεί στον χώρο για τον οποίο προορίζεται, τότε ο εξοπλισμός αυτός θα απενταχθεί και η δαπάνη θα κριθεί μη επιλέξιμη» σημειώνεται αλλά δεν φαίνεται να αγχώνεται η διοίκηση…
Τελικώς, το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την παραχώρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και αν τυχόν, η απόφαση πέσει στα χέρια της Διαχειριστικής Επιτροπής του ΕΣΠΑ, όπως έπεσε και στα δικά μας, είναι αυτονόητο ότι θα απεντάξει τον εξοπλισμό και θα διατάξει τον καταλογισμό των χρημάτων που δαπανήθηκαν στο Νοσοκομείο!
Αν Διοικητής και Υποδιοικητής ρωτούσαν κάποιον από τους υπηρεσιακούς παράγοντες, το πιθανότερο είναι να τους συμβούλευαν στη σιωπηρή παραχώρηση του απαραίτητου εξοπλισμού. Εκείνοι όμως, ξέρουν καλύτερα και διατυμπανίζουν την παρατυπία τους!