Η «αλήθεια» για τους Παξούς…

Η «αλήθεια» για τους Παξούς…

Αρκετή «φασαρία» ξεσηκώνει ο Δήμαρχος Αρταίων για ένα θέμα δυσανάλογης και μικρής πολιτικής αξίας, τους 800 τόνους απορριμμάτων που θα φέρει το νησί των Παξών στην Ήπειρο, γιατί δε μπορεί να τα διαχειριστεί μόνο του.

Την απόφαση έλαβε σχεδόν κατά πλειοψηφία στην τελευταία του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγκαστικού Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων – εδώ. Μειοψήφησαν οι δύο εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής του Δήμου Αρταίων και το σκεπτικό που επικαλέστηκε ο Δήμαρχος Χρήστος Τσιρογιάννης, το ανάρτησε το απόγευμα της Τετάρτης στο λογαριασμό του στο facebook και το έκανε δελτίο τύπου του Δήμου Αρταίων, το μεσημέρι της Πέμπτης. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια, ότι ο Δήμαρχος Αρταίων αξιολογεί τη συγκεκριμένη απόφαση ως ιδιαίτερα σοβαρή για την Ήπειρο και για το Δήμο του.

Με προηγούμενες αποφάσεις του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, είχε επιτραπεί στους Παξούς να φέρουν στο εργοστάσιο απορριμμάτων της Ηπείρου, 1500 τόνους σύμμεικτων απορριμμάτων που ποτέ δεν ήρθαν όμως. Τότε, Δήμαρχοι της Ηπείρου τάσσονταν για λόγους αλληλεγγύης στο πλευρό του μικρού Δήμου των Παξών, ως γειτονικό Δήμο με τον οποία η Ηγουμενίτσα επί παραδείγματι, συνεργάζεται στενά εδώ και χρόνια. Η προχθεσινή απόφαση του ΦΟΔΣΑ αφορά σκουπίδια που δε μπορούν να επεξεργαστούν από το εργοστάσιο και άρα, θα πάνε στο ΧΥΤ Βλαχέρνας, με κόστος αντίστοιχο εκείνου που πληρώνουν για να θάβουν ακόμα τα σκουπίδια τους (!) οι Δήμοι της Άρτας και ο Δήμος Ζηρού.

Ο επικοινωνιακός θόρυβος του Δημάρχου Αρταίων για το θέμα συνοδεύεται από την παρακάτω δήλωση που αντιγράφω αυτούσια και την οποία διατύπωσε και στη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ: «Οφείλω να πω στους Αρτινούς την αλήθεια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει λάβει μία απόφαση αυθαίρετα, παρακάμπτοντας τον περιφερειακό ΦΟΔΣΑ και απαιτώντας ο ΧΥΤΥ Άρτας να «υποδεχθεί» απορρίμματα από τους Παξούς. Σήμερα από τους Παξούς… αύριο από την Κέρκυρα… μεθαύριο από την Καλαμάτα. Τιμωρεί δηλαδή την υπευθυνότητα των Ηπειρωτών, οι οποίοι μερίμνησαν για να έχουν εγκαίρως τις απαιτούμενες υποδομές για την διαχείριση των δικών τους απορριμμάτων. Απέναντι σ‘ αυτή την απόφαση του Υπουργείου, ο Δήμος Αρταίων στέκεται κατηγορηματικά αντίθετος. Και άλλοι αυτοδιοικητικοί αντιλαμβάνονται ότι αν αυτή η τακτική του Υπουργείου έχει μόνιμα χαρακτηριστικά, τότε θα ανοίξει η κερκόπορτα για να «υποδέχεται» ολόκληρη η Ήπειρος, απορρίμματα απ‘ όλη την Ελλάδα». Κατέληξε δε λέγοντας: «Λέμε ναι στη συνεργασία με τους Δήμους της Ηπείρου, δηλαδή στην περιφερειακή συνεργασία για αυτό το ζήτημα. Αλίμονο. Αλλά όχι στην μεταφορά απορριμμάτων από τη μια Περιφέρεια σε μια άλλη».

Η λέξη «αλήθεια» έχει στην πολιτική ενίοτε βαρύ κοινωνικό-οικονομικό-ιδεολογικό φορτίο που στην προκειμένη περίπτωση απλά δεν υπάρχει… Η Κέρκυρα σήμερα πηγαίνει τα σκουπίδια της στην Κοζάνη και μέχρι να τελειώσει το δικό της εργοστάσιο, μπορεί και να μην ήταν κακό να δεχτούμε τα σκουπίδια της στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, η δε Πελοπόννησος επίσης, προχωρά τις τρεις δικές της ΜΕΑ (Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων). Άρα, «κίνδυνος» ορατός δεν υφίσταται και το αν επίσης, η μεταφορά σκουπιδιών στο εργοστάσιο είναι κίνδυνος χωρά επίσης πολύ συζήτηση.

Και κάτι ακόμα, μιλώντας για «αλήθειες»: οι Δήμοι της Άρτας και ο Δήμος Ζηρού θάβουν τα σκουπίδια τους στον υποτιθέμενο ΧΥΤΥ της Βλαχέρνας, αντί να φέρνουν τα σκουπίδια τους στη ΜΕΑ της ΤΕΡΝΑ, στο Ελευθεροχώρι. Αυτή η μη κανονικότητα τον απασχολεί το Δήμαρχο Αρταίων καθόλου που είναι σωστά, από την αρχή αυτής της περιπέτειας, υπέρ της περιφερειακότητας, στη διαχείριση των απορριμμάτων; Της περιφερειακότητας που σημαίνει, προς το παρόν, να πηγαίνουν στο εργοστάσιο τα σκουπίδια τους όλοι οι υπόλοιποι πλην αυτού!

Όσο για το αυταρχικό και μη αυτοδιοικητικό «κουσούρι», το να αποφασίζουν οι Υπουργοί για το που θα πάνε τα σκουπίδια του τάδε και του δείνα, σε αυτό συμφώνησαν όλα τα μέλη του ΦΟΔΣΑ προχθές, πως πρέπει να κοπεί «μαχαίρι»…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons