Η ανάπτυξη ήλθε αλλά ξεκίνησε από τους μεγάλους…

Η ανάπτυξη ήλθε αλλά ξεκίνησε από τους μεγάλους…

Την αισιόδοξη προοπτική της ελληνικής οικονομίας που διαγράφεται μπροστά μας, στο παρόν και το άμεσο μέλλον και η οποία όμως, δεν αγγίζει ακόμα τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις, παρά μόνο τις μεγάλες οικονομικές μονάδες της χώρας μας, περιέγραψαν τα στελέχη της Εθνικής Τράπεζας που μετείχαν στη διοργάνωση το απόγευμα της Τετάρτης, με πρωτοβουλία της τράπεζας, ειδικά για τα Γιάννενα, σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης μας.

Στην εκδήλωση που είχε ως κεντρικό ομιλητή τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, αναπτύχθηκαν γενικά στοιχεία της τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα αλλά περιγράφηκε και το αναπτυξιακό υπόδειγμα της Ηπείρου. Η Ελλάδα σε μικρογραφία είναι η Ήπειρος, όπως τόνισε στην ομιλία του ο κ. Νίκος Μαγγίνας, οικονομικός αναλυτής της Εθνικής Τράπεζας. Μεγάλες δυνατότητες, πλεονεκτήματα αναξιοποίητα εν πολλοίς που κρατούν την Ήπειρο σε μειονεκτικές θέσεις.

H Νέλλη Τζάκου από την άλλη, γενική διευθύντρια της Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, παρουσίασε στοιχεία που επιβεβαιώνουν την εικόνα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και εκτίμησε πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τον μετασχηματισμό αυτής της πρώιμης φάσης της ανάπτυξης. Αύξηση του ΑΕΠ, αναβαθμίσεις της δανειοδοτικής θέσης της Ελλάδας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. «Οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για το μετασχηματισμό αυτής της πρώιμης φάσης ανάπτυξης» τόνισε σημειώνοντας πως με την επιτυχημένη ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος και με την ταυτόχρονη διασαφήνιση μεσοπρόθεσμης προοπτικής για το εθνικό χρέος, θα δοθεί ένα ισχυρό εργαλείο για το σύνολο της χώρας να επιστρέψει στην κανονικότητα…

Η κ. Τζάκου ωστόσο, ξεχώρισε την ανάπτυξη για τους μεγάλους από την ανάπτυξη για τους πολλούς. Θα είναι ανάκαμψη πολλών ταχυτήτων όπως είπε χαρακτηριστικά και στην πρώτη ταχύτητα, βρίσκονται οι μεγάλες οικονομικές μονάδες που ισχυροποιούν τη θέση τους στην ελληνική αγορά ή με ισχυρή εξωστρέφεια και προχωρούν σε επενδυτικές αποφάσεις ή προσλήψεις. «Η μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη είναι μια συνεχής διαδικασία και για να είναι βιώσιμη χρειάζεται ένα διευρυνόμενο πλέγμα οικονομικών μονάδων» τόνισε, δίνοντας ρόλο καταλυτικό στις τράπεζες.

Τέλος, για την Ήπειρο ειδικά, η κ. Τζάκου έδειξε τον μεταποιητικό τομέα ως τον πιο κρίσιμο για την ανάπτυξη της περιοχής καθώς όπως υπονόησε πρωτογενής τομέας και τουρισμός δεν αρκούν από μόνα τους για να βγάλουν την Ήπειρο από τις τελευταίες θέσεις της χώρας.

 

Ομιλία Καχριμάνη

Μήνυμα ενότητας έστειλε, όπως συχνά επαναλαμβάνει, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την ομιλία του, αφού πρώτα έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ιστορία της Εθνικής Τράπεζας και το ρόλο του Ηπειρώτη ιδρυτή της. «Την ενότητα ακόμα δε τη μάθαμε, ότι αν δεν είμαστε όλοι μαζί δεν πετυχαίνουμε τίποτα» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «μετράει ότι δεν είναι ένας αριστερός ή δεξιός. Όλοι πρέπει να βγάλουμε τον πατέρα από τη φυλακή για να βγούμε απέναντι»…

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως για την προώθηση των τοπικών προϊόντων η Περιφέρεια κάνει πράξη την εξωστρέφεια, μετέχοντας σε όλες τις μεγάλες και μικρές εμπορικές εκθέσεις της υφηλίου. Από την Anuga ως το Ντουμπάι και από τη Γερμανία ως τη Ρουμανία, ο κόσμος γνωρίζει τα ηπειρωτικά προϊόντα. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται από εμπορικές συμφωνίες που κλείνουν για παράδειγμα τα πορτοκάλια της Άρτας, πουλιώνται φέτος σε καλές τιμές όπως συμβαίνει και με τα ακτινίδια. Χρειάζονται όμως παρεμβάσεις για την ενίσχυση της μεταποίησης, χρειάζονται συσκευαστήρια και διαλογητήρια, είπε.

Καταλήγοντας στο γάλα και τη φέτα, επανέλαβε τις αιτιάσεις του για εκείνους που εισάγουν παράνομα γάλα για να παράξουν φέτα διευκρίνισε όμως για πρώτη φορά πως στην περιοχή μας δεν υπάρχουν τέτοιοι. Τεράστιες ποσότητες γάλακτος που μπαίνουν στη χώρα μας χωρίς σεβασμό, για να φτιάχνουν οι επιτήδειοι λευκό τυρί και έξω να το πουλάνε ως φέτα. «Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε τους παραγωγούς και τους σωστούς, γιατί στην Ήπειρο τέτοιοι δεν υπάρχουν τέτοιοι που να κάνουν τέτοια δουλειά» σημείωσε.

Show Buttons
Hide Buttons