Η απάντηση Κάτση για το Τμήμα της Ηγουμενίτσας: Αντιπρύτανης με ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρύτανης με ΝΔ…

Η απάντηση Κάτση για το Τμήμα της Ηγουμενίτσας: Αντιπρύτανης με ΣΥΡΙΖΑ, Αντιπρύτανης με ΝΔ…

Με μια μακροσκελή ανακοίνωση, ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης απαντά στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην πρυτανική αρχή, σχολιάζοντας την απόφαση της πρώτης για την απόφαση για μη λειτουργία του Τμήματος Διερμηνείας και Μετάφρασης της Ηγουμενίτσας και στη δεύτερη για τις δηλώσεις του αντιπρύτανη Σπύρου Γεωργάτου, ότι ήταν ο κυβερνητικός τότε βουλευτής που επέβαλε το συγκεκριμένο τμήμα στο Υπουργείο Παιδείας, ενώ δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις. Εδώ ο ιδρυτικός νόμος του νέου Πανεπιστημίου.

O κ. Κάτσης σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, απαντά και με βίντεο στην πρυτανική αρχή, κατηγορώντας την για διγλωσσία, φέρνοντάς την σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, στα μάτια των μελών της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Άλλα έλεγαν οι Αλμπάνης και Γεωργάτος με ΣΥΡΙΖΑ και άλλα με ΝΔ…

Χρεώνει δε ο κ. Κάτσης στη ΝΔ και την κυβέρνησή της το ναυάγιο της ίδρυσης πανεπιστημιακού τμήματος στην Ηγουμενίτσα, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής για λάθη και παραλείψεις των προηγούμενων. Κατηγορεί επίσης και την Περιφερειακή Αρχή πως δεν αντέδρασε. 

Δυστυχώς η Ηγουμενίτσα και η Θεσπρωτία γενικότερα θα βιώσουν το γεγονός του αποκλεισμού τους από τον χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, σημειώνει.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δε μας αιφνιδιάζει, καθώς είναι αυτή που το 2013 με το καταστροφικό σχέδιο «Αθηνά» έκλεισε το τμήμα Ιχθυοκομίας, ενώ συγχώνευσε άλλα 2 τμήματα σε 1 τμήμα Φρανκεσταϊν. Συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η κυβέρνηση Σαμαρά, να διαλύει τη δημόσια εκπαίδευση προς όφελος των ιδιωτικών κολλεγίων των μεγάλων πόλεων για να σπουδάζουν μόνο όσοι έχουν χρήματα» τονίζει και αναφέρεται στο παρελθόν αλλά και στην πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να βάλει πάγο σε 37 συνολικά τμήματα σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και σε 3 στην Ήπειρο.

Όπως τονίζει ο κ. Κάτσης, για την περίπτωση της Ηγουμενίτσας υπήρχε γνωμοδότηση της ΑΔΙΠ από τις 09/05/17 για το προηγούμενο τμήμα ΤΕΙ Διοίκησης Επιχειρήσεων που έλεγε ότι έπρεπε να καταργηθούν οι υφιστάμενες εισαγωγικές κατευθύνσεις (Διοίκησης επιχειρήσεων) του υπάρχοντος τμήματος και η κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου (Ξένων Γλωσσών) να γίνει εισαγωγική (να εμφανίζεται στο μηχανογραφικό). Αυτό πρακτικά σημαίνει ίδρυση νέου τμήματος με γνωστικό αντικείμενο τις ξένες γλώσσες. Ακριβώς πάνω σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε την ίδρυση του τμήματος, ΑΕΙ μάλιστα, το Μετάφρασης και Διερμηνείας με έδρα την Ηγουμενίτσα, όπως σημειώνει.

Ο κ. Κάτσης καταφέρεται κατά των στελεχών της τοπικής ΝΔ λέγοντας ότι την περίοδο 2017-2018 είχαν βγει στα κάγκελα γιατί δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ σκόπευε να αφήσει την Ηγουμενίτσα εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και αφού καταψήφισαν το σχετικό νόμο τον Αύγουστο του 2018, «εσχάτως προσπαθούν να μας πείσουν ότι το Υπ. Παιδείας δεν έχει καμία σχέση με το αν ιδρύονται ή καταργούνται, τμήματα στα Πανεπιστήμια της χώρας και ότι κυβερνάν οι Πρυτάνεις! Την ίδια ώρα η Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε νόμο που θα αναστέλλει τη λειτουργία τους! Περιμένουμε να δούμε τι θα ψηφίσουν τότε. Ή με την τοπική κοινωνία ή με το κόμμα τους».

«Τα τοπικά της ΝΔ, αιρετά στελέχη, πλην του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, όχι μόνο δεν έβγαλαν ούτε μια ανακοίνωση στην κατάργηση του τμήματος αλλά υποβοήθησαν κιόλας, λειτουργώντας ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Η σιωπή της Περιφέρειας Ηπείρου και του τοπικού κυβερνητικού βουλευτή, απέναντι στην κατάφορη αδικία απέναντι στον Θεσπρωτικό λαό, είναι εκκωφαντική» σημειώνει ο κ. Κάτσης.

 

Για την Πρυτανική Αρχή

Με βίντεο… απαντά ο κ. Κάτσης στην Πρυτανική αρχή και στους «συντρόφους» του, του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «αλγεινή εντύπωση», ως προς την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την αλλαγή στάσης τους.

«Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου το 2018, οι πρυτανικές αρχές και του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ χωρίς αστερίσκους, ενώ είπαν ότι όλη η διαδικασία ήταν υποδειγματική και στηρίχθηκε σε ακαδημαϊκά κριτήρια. Ο δε κ. Αλμπάνης δήλωσε ότι τα 3 νέα τμήματα είναι πάγιο αίτημα της ακαδημαϊκής κοινότητας και της οικονομίας της Ηπείρου. Ποιόν κ. Αλμπάνη λοιπόν να πιστέψουμε του 2018 ή του 2019; Μετά την αναστολή από το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισαν ξαφνικά ότι δε θα υποβάλουν Μελέτη Σκοπιμότητας προς το Υπουργείο για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας. Ουσιαστικά δηλαδή έβαλαν πρόωρο τέλος στο νέο τμήμα. 

Μάλιστα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά η διοίκηση του Ιδρύματος, ο Αντιπρύτανης κ. Γεωργάτος ανέφερε ότι δεν ήταν ποτέ στα σχέδια του Πανεπιστημίου η ίδρυση ενός τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, αλλά ήταν προϊόν βουλευτικών πιέσεων! Αφού τον ευχαριστήσω που μου αναγνωρίζει ότι ως βουλευτής Θεσπρωτίας έκανα το καθήκον μου, σε αντίθεση με το συνάδελφο της ΝΔ που έβαλε πλάτη στην Υπουργό του και αποδέχτηκε το Πανεπιστήμιο να εκτείνεται σε 3 από τους 4 νομούς της Ηπείρου, θα ήθελα να αναρωτηθώ γιατί δεν εξέφρασε το ίδιο στη Βουλή όταν ψηφιζόταν η ίδρυση του τμήματος, αλλά έκανε λόγο για μια από τα κάτω διαδικασία με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής ακαδημαϊκής κοινότητας. Η ακαδημαϊκή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστεί την αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων και να μη συμπράττει σε πολιτικές συρρίκνωσής τους που αργά η γρήγορα θα στραφούν και εναντίον των ίδιων των καθηγητών» σημειώνει.

Αυτό το βίντεο αποτελεί μια πρώτη απάντηση στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την αλλαγή της στάσης της με το που άλλαξε η Κυβέρνηση, αλλά και τις ανακρίβειες που ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου που έδωσε. Ακολουθεί το δελτίο τύπου, που θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους προς πάσα κατεύθυνση.Url: https://youtu.be/Jm5yyrvbX0Y

Gepostet von Μάριος Κάτσης am Montag, 9. Dezember 2019

«Τι άλλαξε άραγε σε σχέση με το 2018 και η Σύγκλητος έκανε κυβίστηση 180 μοιρών; Προφανώς άλλαξε η κυβέρνηση και η πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, στην οποία η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έσπευσε να υπακούσει. Προφανώς η υπερσυγκεντρωτική πολιτική «μαστιγίου» του Υπουργείου Παιδείας προς τα Ιδρύματα της χώρας στην πρόσφατη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Καβούρι, ότι θα λαμβάνουν χρηματοδότηση και ερευνητικά κονδύλια κατόπιν αξιολόγησης, απέδωσε. Αν υπήρξε και «καρότο» θα φανεί από το που θα μετατεθούν οι καθηγητές του υπάρχοντος τμήματος ώστε να συναινέσουν στο λουκέτο. Έχει ξαναγίνει στο παρελθόν, εξάλλου» τονίζει ο βουλευτής.

Καταλήγει δε τονίζοντας πως είναι πολιτική η απόφαση να μη λειτουργήσει το νέο Πανεπιστημιακό τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα.

Καλεί δε την κυβέρνηση και τα τοπικά αιρετά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αφού «έθαψαν το τμήμα που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και έστειλαν τον Βουλευτή τους στην κηδεία να εκφωνήσει τον επικήδειο», να ιδρύσουν και να λειτουργήσουν ένα άλλο σύμφωνα με το δικό τους σχέδιο. Αυτό επιβάλλει η ισονομία μεταξύ των νομών της Ηπείρου και η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων.

Show Buttons
Hide Buttons