Η απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στους ξενοδόχους

Η απάντηση του Δήμου Ιωαννιτών στους ξενοδόχους

Μπροστά από όσα ζητούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων από τους Δήμους της περιοχής, βρίσκεται ο Δήμος Ιωαννιτών, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Φώτη Βάββα.

Τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση που υπέβαλαν και με την τελευταία επιστολή τους τα μέλη της διοίκησης της Ένωσης Ξενοδόχων του Νομού Ιωαννίνων προς τους επτά ουσιαστικά Δήμους του Νομού, δεδομένου ότι ο Δήμος Ζίτσας έχει ήδη πάρει τις σχετικές αποφάσεις, ικανοποιούνται ήδη, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών Φώτη Βάββα.

Θυμίζουμε πως με την επιστολή της η Ένωση Ξενοδόχων ζήτησε την απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των επιχειρήσεων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, αλλά και όσων έχουν σταματήσει την δραστηριότητα τους χωρίς απόφαση του κράτους. Η απαλλαγή που ζητούν οι ξενοδόχοι είναι σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, ωστόσο υποστηρίζουν πως από την ψήφιση της παραπάνω ρύθμισης μέχρι σήμερα επικρατεί σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα το απόλυτο χάος, καθώς ο κάθε Δήμος πράττει κατά το δοκούν. Σύμφωνα με την επιστολή, οι Δήμοι, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως η ανωτέρω διάταξη είχε δυνητικό και όχι υποχρεωτικό χαρακτήρα, ενώ εισέπραξαν τη σχετική οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν προέβησαν στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Αντίστοιχο αλαλούμ επικρατεί και στο ζήτημα του υπολογισμού των τελών.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του αντιδημάρχου οικονομικών, ήδη υπάρχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στην ευνοϊκή ρύθμιση εδώ και δέκα μήνες με αίτηση της εκάστης ξενοδοχειακής επιχείρησης. Κάποιες ωστόσο δεν υπέβαλαν αίτηση γιατί τα τετραγωνικά μέτρα που δηλώνουν στο Δήμο Ιωαννιτών ήταν λιγότερα των πραγματικών τους και έτσι θεώρησαν ότι το όφελος δεν θα ήταν αρκετό, γι’ αυτό και προχώρησαν στη διόρθωση των τετραγωνικών κατά τη διαδικασία που έτρεξε τους προηγούμενους μήνες.

Για το θέμα της ένταξης των δωματίων στον οικιακό συντελεστή τέλους καθαριότητας και φωτισμού, σύμφωνα με τον κ. Βάββα, ο Δήμος Ιωαννιτών ήταν ο πρώτος στην Ήπειρο που εφάρμοσε συγκεκριμένη παράγραφο του νόμου εδώ και πάνω από μια δεκαετία και χρεώνει τα δωμάτια έτσι, όμως κι εκεί απαιτείται αίτηση από την ξενοδοχειακή μονάδα με τεχνική αίτηση μηχανικού για την αποτύπωση χώρων (ύπνου, ρεσεψιόν, αύλιο χώρο, εστιατόριο κτλ.) και έτσι προχωρά η υπηρεσία στις εκτάσεις που δηλώνονται. «Όταν δεν έχει υποβάλλει αίτηση ο ενδιαφερόμενος δε μπορεί κανείς να ξέρει ο Δήμος ποια είναι τα δωμάτια και ποια όχι» σημείωσε ο κ. Βάββας.

Show Buttons
Hide Buttons