Η αρχή: Γκρίνιες και παράπονα στο νέο Πανεπιστήμιο

Η αρχή: Γκρίνιες και παράπονα στο νέο Πανεπιστήμιο

Παράπονα, γκρίνιες και δικαιολογημένες ενστάσεις αποτελούν μια διαφορετική πραγματικότητα προς τη σχεδόν ρόδινη εικόνα την οποία παρουσίασε την περασμένη Τρίτη, με συνέντευξή του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, σχετικά με την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Είπε για τον προϋπολογισμό του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το έτος 2019, ο Πρύτανης κ. Αλμπάνης πως εγκρίθηκε και πως έγινε μεγάλη προσπάθεια για να ενοποιηθούν οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες, χωρίς να χαθούν πόροι από προγράμματα.

Μέλη ΔΕΠ του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, υποστηρίζουν πως χάθηκαν χρήματα από τον προϋπολογισμό του ΤΕΙ του 2018, πως πολλές προμήθειες δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω αδιαφορίας στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες από την Οικονομική Υπηρεσία του νέου Πανεπιστημίου.

«Η ενοποίηση των Ειδικών Λογαριασμών των δύο ιδρυμάτων μόνο ως αστείο μπορεί να περιγραφεί, σχεδόν τίποτα δεν προχωράει από τα έργα του πρώην ΤΕΙ» αναφέρουν στους «Νέους Αγώνες» πηγές που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

 

Ο προϋπολογισμός

Όσον αφορά τον προϋπολογισμό του νέου ακαδημαϊκού ιδρύματος για το 2019, διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ταχυδρόμος της Άρτας» πως οι πρώτες γκρίνιες ακούστηκαν κατά τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού και για τις προβλέψεις κατανομής χρημάτων για αναλώσιμα υλικά, στην οποία κατανομή, τα τμήματα του πρώην Πανεπιστημίου παίρνουν περισσότερα χρήματα και τα οκτώ τμήματα του πρώην ΤΕΙ, παραπονιούνται ως «ριγμένα»…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Τετάρτης, της Αρτινής εφημερίδας, το γεγονός της μεγάλης διαφοράς στην κατανομή του ποσού για αναλώσιμα (γραφική ύλη, είδη υγιεινής και καθαριότητας, υλικών εργαστηρίων κλπ) καθώς και διεξαγωγής συνεδρίων δεν πέρασε ασχολίαστο από την ακαδημαϊκή κοινότητα του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου, η οποία επισημαίνει ότι αντιμετωπίστηκε ως «φτωχή συγγενής».

Αναλυτικά, στα 16 Τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κατανεμήθηκαν τα εξής ποσά: Ιατρικής 85.640 ευρώ. Φυσικής 60.636 ευρώ. Χημείας 62.839 ευρώ. Μαθηματικών 19.564 ευρώ. Πληροφορικής 25.449 ευρώ. Φιλολογίας 12.035 ευρώ. Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής 12.643 ευρώ. Οικονομικών Επιστημών 16.739 ευρώ. Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης 13.744 ευρώ. Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών 13.125 ευρώ. Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών 55.804 ευρώ. Τμήμα Μηχανικών Επιστήμης Υλικών 57.991 ευρώ Αρχιτεκτονικής 16.959 ευρώ. Ιστορίας-Αρχαιολογίας 14.394 ευρώ. Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης 32.429 ευρώ. Σύνολο 500.000 ευρώ.

Στα οκτώ Τμήματα πρώην ΤΕΙ Ηπείρου κατανεμήθηκαν τα εξής ποσά: Γεωπονίας (Άρτα) 19.891 ευρώ. Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Άρτα) 11.616 ευρώ. Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Πρέβεζα) 8.104 ευρώ. Μουσικών Σπουδών (Άρτα) 10.417 ευρώ. Νοσηλευτικής (Ιωάννινα) 9.369 ευρώ. Λογοθεραπείας (Ιωάννινα) 7.511 ευρώ. Αγωγής Φροντίδας (Ιωάννινα) 5.393 ευρώ. Τμήμα Μετάφρασης Διερμηνείας (Ηγουμενίτσα) 5.728 ευρώ. Σύνολο 80.000 ευρώ.

Υπάρχει τέλος, και το Τμήμα Ψυχολογίας το οποίο αποσχίστηκε από το Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής που λειτουργεί ως ξεχωριστό Τμήμα για το οποίο κατανεμήθηκε το ποσό των 1.968 ευρώ.

 

Καταγγελίες για την Επιτροπή Ερευνών

Σοβαρές καταγγελίες για δυσλειτουργίες στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (πρώην και νυν…), κάνει ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Γιώργος Θυφρονίτης.

Μιλώντας στη ΒΗΜΑ τηλεόραση, το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Θυφρονίτης αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που αντιμετώπισαν δύο ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετείχε ο ίδιος. Για ένα παλιότερο πρόγραμμα, η προκήρυξη του διαγωνισμού άργησε 2 χρόνια, έξι μήνες και 20 μέρες, και πραγματοποιήθηκε δέκα ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας της δεύτερης και τελευταίας παράτασης.

Ένα δεύτερο πρόγραμμα που υλοποιείται θεωρητικά αυτό το διάστημα, δεν έχει καν ξεκινήσει με υπαιτιότητα της Επιτροπής Ερευνών. Στο πρόγραμμα πέραν του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μετέχουν πέντε ακόμα φορείς: ένα ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης), ένα Πανεπιστήμιο (Κτηνιατρική Καρδίτσας, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) δύο συνεταιρισμοί και μία επιχείρηση. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων παίρνει τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης (400.000 ευρώ) και από 1η Οκτωβρίου ενώ έχουν κατατεθεί τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν έχει προχωρήσει απολύτως τίποτα…

«Τα προβλήματα πρέπει να τα λύσει η διοίκηση. Δεν είναι σίγουρα όμως, ρόδινη η εικόνα όπως μας την παρουσιάζει η Πρυτανική αρχή, με την προσδοκία μάλιστα ότι το 2019-2020 θα έχουμε και άνθιση στην έρευνα, λόγω του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου, με τα έξι Ινστιτούτα» σημείωσε ο κ. Θυφρονίτης.

Η μομφή του καθηγητή του ΒΕΤ είναι πως δεν υπάρχουν κανόνες λειτουργίας, στην Επιτροπή Ερευνών του Πανεπιστημίου, την ώρα που όταν θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ερευνητικού Κέντρου, βάσει του νομοθετημένου πλαισίου λειτουργίας του, τα κονδύλιά του θα κληθεί να διαχειριστεί ξανά, η Επιτροπή Ερευνών… «Ποια Επιτροπή Ερευνών, όταν δε μπορεί να διαχειριστεί ούτε τα προγράμματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων;» αναρωτήθηκε ο κ. Θυφρονίτης.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Παρασκευής, 11/1/2019)

Show Buttons
Hide Buttons