Η διαχείριση των απορριμμάτων διχάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου (βίντεο)

Η διαχείριση των απορριμμάτων διχάζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση της Ηπείρου (βίντεο)

Μια κόντρα υποβόσκουσα στους κόλπους της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, μαίνεται το τελευταίο διάστημα. Στη μία πλευρά είναι οι Δήμοι της Ηπείρου που υποστηρίζουν πως οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διαχείριση των απορριμμάτων ως δική τους αρμοδιότητα, σύμφωνα με το νόμο και στην άλλη πλευρά, η Περιφέρεια Ηπείρου επιδιώκει να πάρει με το μέρος της, τους περισσότερους Δήμους, προκειμένου να δημιουργηθούν τετελεσμένα, ώστε να αφεθεί σε εκείνην η αρμοδιότητα της διαχείρισης και βασικά της λειτουργίας των σταθμών μεταφόρτωσης.

Είναι υπαρκτά τα δύο «μέτωπα» ή όχι;

Είναι απλή ανοησία και άγνοια κινδύνου η άρνηση της πλειοψηφίας των Δημάρχων της Ηπείρου να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι χθες… και να συζητήσουν για τις απαιτούμενες λύσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων που δεν θα αυξήσει υπέρογκα τα κόστη για τους πολίτες, ή είναι μια έμμεση παραίτηση από δικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να έλθει ως από μηχανής Θεός, η Περιφέρεια Ηπείρου για να αναλάβει;

Προς το παρόν, η δεύτερη πλευρά δεν μιλάει. Σιωπά και παρακωλύει τις διαδικασίες…

Η άλλη πλευρά αγωνιά και το εκφράζει δημόσια. Είτε με διπλωματικό τρόπο είτε πιο κοφτά και ξεκάθαρα.

Στις 25 Μαΐου, πέντε Δήμαρχοι από τους 18 ανταποκρίνονταν στο κάλεσμα του προέδρου της ΠΕΔ για να συζητήσουν για τα σκουπίδια. Ήταν η τρίτη φορά που η πρόσκληση του Γιάννη Λώλου έπεφτε στο κενό, ο ίδιος παραιτούνταν από την προσπάθεια και ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ξέσπαγε κατά των συναδέλφων του…

Λίγες μέρες αργότερα, ο πρόεδρος του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ αλλά και του ΦΟΔΣΑ της 2ης Διαχειριστικής Ενότητας Απορριμμάτων, Στάθης Γιαννούλης μιλώντας στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση προειδοποιούσε τους συναδέλφους του Δημάρχους – ρεπορτάζ και βίντεο εδώ – πως τα περιθώρια στενεύουν και πως πρέπει άμεσα, να προχωρήσει η προετοιμασία της σύμβασης για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτη, καθώς η στιγμή που θα αρχίσει η δοκιμαστική λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ πλησιάζει. Ο Δήμαρχος Νικολάου Σκουφά είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της άποψης πως πρέπει οι Δήμοι να αναλάβουν τα σκουπίδια. Το λέει με τον τρόπο του, αρκετά διαλλακτικά και ευχαριστώντας την Περιφέρεια Ηπείρου για τα όσα πρόσφερε μέχρι σήμερα. Δεν δέχεται το ενδεχόμενο να υπογράψει νέα προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Ηπείρου για να κάνει εκείνη το διαγωνισμό για τη λειτουργία του συστήματος διαχείρισης για διάστημα 25ετίας.

Θερμούς συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια να πείσει τους συναδέλφους του να… ξυπνήσουν, έχει τα μέλη της δημοτικής αρχής των Ιωαννίνων, του μεγαλύτερου Δήμου της Ηπείρου.

Λιγότερο διπλωμάτης… ο Δημήτρης ο Κατηρτσίδης, αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Ιωαννιτών, έκανε σαφή αυτή τη διάκριση ανάμεσα στα δύο «μέτωπα» αυτοδιοικητικών της Ηπείρου και μιλώντας ως αντιπολίτευση του ΦΟΔΣΑ της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Απορριμμάτων, ξεσπάθωσε το βράδυ της Δευτέρας, στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση, κατά του προέδρου του ΦΟΔΣΑ Σπύρου Κωνσταντόπουλου. Κατονόμασε επίσης, και το Δήμαρχο Ζίτσας, εκτός από τον Πρόεδρο, πως επιθυμούν ρητώς «να πάρει τα σκουπίδια ξανά η Περιφέρεια». Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος επιβάλλει τη σύμφωνη γνώμη του μεγαλύτερου παραγωγού σκουπιδιών, Δήμου της Ηπείρου που οφείλει να ερωτηθεί αν μπορεί να «τρέξει» αυτός με τις υπηρεσίες του, τους διαγωνισμούς για την ανάθεση της διαχείρισης των σκουπιδιών και του βιοαερίου του ΧΥΤΑ.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ διαχειρίζεται τα θέματα του ΦΟΔΣΑ, τον ΧΥΤΑ Ιωαννίνων και τα οικονομικά του. Από τον ισολογισμό του 2017 προκύπτει ένας χρέος που αγγίζει το μισό εκατομμύριο ευρώ: χρέος των Δήμων των Ιωαννίνων προς τον ΦΟΔΣΑ. Κάποιοι Δήμοι δηλαδή, εισπράττουν τα ανταποδοτικά από τους πολίτες και δεν πληρώνουν τον ΦΟΔΣΑ, για να δεχτεί τα σκουπίδια τους στο ΧΥΤΑ του Ελληνικού. Μήπως αυτό καθορίζει τη στάση τους και για το ποιος θα κάνει κουμάντο με τα σκουπίδια; Αν όχι, πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους άπαντες. Και να πουν πως θα αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων από τον Ιανουάριο του 2019, όταν αδυνατούν να ανταποκριθούν σήμερα, με το μισό τουλάχιστον κόστος;

 

Όσον αφορά το Δήμο Ιωαννιτών, ο κ. Κατηρτσίδης έβαλε στη θέση τους ορισμένα πράγματα:

  • Κατ’ αρχάς, δήλωσε πως η απόφαση για τα σκουπίδια του Δήμου Ιωαννιτών πρέπει να ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο και δε μπορεί να δεσμεύσει τους επόμενους η σημερινή δημοτική αρχή.
  • «Plan b», όπως το είχε υπονοήσει ο Δήμαρχος – ρεπορτάζ και βίντεο εδώ – είναι η παράκαμψη του ΣΜΑ της Μπάφρας. Εκών άκων ο Δήμος Ιωαννιτών θα πάει σε λίγο καιρό, τα πρώτα του σκουπίδια στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, απευθείας με τα απορριμματοφόρα του και όχι μέσω του ΣΜΑ, άρα θα δοκιμάσει στην πράξη – «καλή άσκηση» την είπε – ο Δήμος Ιωαννιτών τα διαφορετικά κόστη, της ολοκληρωμένης και της μη ολοκληρωμένης διαχείρισης.
  • «Θα είναι πολιτικά ανήθικο», είπε ο κ. Κατηρτσίδης, ο Δήμος Ιωαννιτών να σηκώσει μπαϊράκι και να πει πως δε μετέχει στο σύστημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, αν δεν τα βρει με τους υπολοίπους. «Είναι η τελευταία, έσχατη απόφαση αυτή…» σημείωσε, για την περίπτωση που οι άλλοι Δήμοι δεν αφυπνιστούν εγκαίρως.
  • Στα 400.000 ευρώ εκτιμάται από τον κ. Κατηρτσίδη, η διαφορά στο κόστος της διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών, με το εργοστάσιο. Σε απόλυτα νούμερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θ. Γιωτίτσας το είχε ανεβάσει στα 1,6 εκατ. ευρώ – εδώ. Η διαφορά μπορεί να καλυφθεί με πολιτικές εξοικονόμησης στους λογαριασμούς ρεύματος και με την αύξηση της ανακύκλωσης, τόνισε ο κ. Κατηρτσίδης.
Show Buttons
Hide Buttons