Η… δυσανεξία της δημοτικής αρχής στο «εμφιαλωμένο νερό»

Η… δυσανεξία της δημοτικής αρχής στο «εμφιαλωμένο νερό»

Με τα… νερά γενικώς… αποδεικνύεται πως δεν το ’χει η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα! Για δεύτερη φορά, στη διάρκεια της θητείας της, «πνίγεται» στο… εμφιαλωμένο νερό της περιοχής Περιβλέπτου, με αδέξιες κινήσεις που πληγώνουν το προφίλ της, πέντε μήνες προ των εκλογών και δημιουργούν αχρείαστες εντάσεις στο εσωτερικό της.

Σε πολιτικό φιάσκο για τη δημοτική αρχή, εξελίχθηκε μια λεπτή για λόγους ιδεολογικούς, πολιτικούς αλλά και ουσίας, υπόθεση…

Τα υπ’ αριθμ. 30 και 31 θέματα της ημερήσιας διάταξης του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου της χρονιάς, επεφύλασσαν μια οδυνηρή οπισθοχώρηση για την πλειοψηφία του Δήμου Ιωαννιτών που θα είχε αποφευχθεί, αν ήταν καλύτερα προετοιμασμένη η συζήτηση, από πλευράς του αρμόδιου αντιδημάρχου, Θωμά Γιωτίτσα.

Τα θέματα ήταν καταχωρημένα στην ημερήσια διάταξη ως εξής:

-30. Κατάτμηση τεμαχίων στην Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου Περάματος

-31. Εκποίηση αγροτικών ακινήτων στην Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου Περάματος

Για την πολιτική ένταση το βράδυ της Πέμπτης, είχε προετοιμάσει από νωρίς την ίδια μέρα, ο Βασίλης Καφαράκης και η ΔΡΑΣΥ – εδώ.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών εισηγήθηκε χωρίς γραπτή πρόταση προς το σώμα, όπως είναι υποχρεωμένη να κάνει η διοίκηση για κάθε θέμα, πρώτον την κατάτμηση μιας έκτασης στην Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου που ανήκει κατά το 1/3 στο Δημόσιο και κατά τα 2/3 στο Δήμο Ιωαννιτών και δεύτερον, την εκποίησή της, μέσω πλειστηριασμού, στις φερόμενες ως ενδιαφερόμενες, εταιρείες εμφιάλωσης ΒΙΚΟΣ και ΧΗΤΟΣ. Για τυπικούς λόγους, η εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Ιωαννιτών – που παρεμπιπτόντως, διανεμήθη από το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, λίγο πριν… το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, στους δημοτικούς συμβούλους… – είναι αρνητική ως προς την κατάτμηση, γιατί θέτει ως προϋπόθεση την απόφαση εκποίησης που στη συνεδρίαση έπονταν της απόφασης για κατάτμηση!

Όμως, η εταιρεία ΒΙΚΟΣ έχει μισθώσει τμήμα της επίμαχης έκτασης, περίπου 10 στρεμμάτων, με το από 18/10/2010 συμφωνητικό με την τότε δημοτική αρχή Περάματος, για 25 χρόνια έναντι 210.500 ευρώ, έχοντας μάλιστα προπληρώσει το ποσό. Και ξαφνικά, εμφανίζεται και το ενδιαφέρον της εταιρείας ΧΗΤΟΣ που ζητά 4-5 στρέμματα.

Για μια σειρά από σοβαρά ζητήματα που τέθηκαν καλοπροαίρετα από την αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από τις παρατάξεις «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» και «Γιάννενα Τώρα», οι οποίες έδειξαν διάθεση να ψηφίσουν θετικά και στα δύο θέματα, η δημοτική αρχή δε μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις – για παράδειγμα, η εταιρεία ΒΙΚΟΣ θα ζητήσει επιστροφή των χρημάτων της, πριν κάνει την πρόταση για τον πλειστηριασμό;

Η Τοπική Κοινότητα Περιβλέπτου κρίνει ως συμφέρουσα την εκποίηση, δεν διεκδικεί για κάποιο λόγο την έκταση, με αίτημα όμως, το οικονομικό όφελος να πάει εξ ολοκλήρου στο χωριό. Βάσει της τελευταίας αγοραπωλησίας, το τίμημα ύψους 20.000 ευρώ/στρέμμα κρίθηκε από τον πρόεδρο του χωριού, Μιχάλη Τασούλα, ως απολύτως ικανοποιητικό.

Οι λόγοι που προβλήθηκαν από τις παρατάξεις «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» και ΔΡΑΣΥ, ενάντια στην πολιτική εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών, ήταν κυρίως οι τυπικοί – απουσία πολιτικής εισήγησης – αλλά όπως ελέχθη ήδη, ήταν και η πολιτική… ανασφάλεια που προκαλούσε το όλο θέμα, ως την υπερβολή του να λέει ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ πως «κάποιοι κάνουν πλάτες στις εταιρείες εμφιάλωσης…».

Τελικώς, κανείς δεν κατάλαβε πως από την αρχική επιμονή του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα να ληφθεί απόφαση για το θέμα, μετά από μια ώρα άγονης συζήτησης, κι αφού ζήτησαν αναβολή διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας καθώς και η Γωγώ Γιώτη από την αντιπολίτευση, οδηγήθηκε η συνεδρίαση στην αναβολή, κόντρα στη βούληση του αντιδημάρχου Οικονομικών. Την απόφαση για αναβολή ανακοίνωσε ο Δήμαρχος, αδειάζοντας τον Θωμά Γιωτίτσα, γιατί προφανώς είδε πως η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούνταν για την απόφαση της εκποίησης, δεν υπήρχε…

Show Buttons
Hide Buttons