Η δυστυχία του να είσαι ΚΙΝΑΛ

Η δυστυχία του να είσαι ΚΙΝΑΛ

Αν παραβλέψεις το γεγονός ότι ο Σταμάτης Μαλέλης έγινε υπεύθυνος… κάτι στο Κίνημα Αλλαγής, αν και ο άνθρωπος προόριζε τον εαυτό του για υποψήφιο Περιφερειάρχη στο Αιγαίο, πριν από ένα χρόνο, ο χαμός που προκλήθηκε από τις δηλώσεις του «μιντιάνθρωπου» το τελευταίο 24ωρο, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, είναι ενδεικτικός του τραγικού πολιτικού αδιέξοδου, στο οποίο είναι εγκλωβισμένο το ΚΙΝΑΛ, ενόψει της επερχόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Περίπου 13 μήνες μετά την εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του «νέου φορέα της Κεντροαριστεράς», όπως λέγαμε τότε… αποδεικνύεται πως η πλειοψηφική επιλογή των 200 και πλέον χιλιάδων ανθρώπων που πήραν μέρος στις εσωκομματικές διαδικασίες, δε μπορεί, ούτε και θα μπορέσει στο άμεσο μέλλον, να κάνει το ΚΙΝΑΛ να αρέσει… που θα έλεγε και η Μελίνα. (Το ίδιο πρόβλημα βέβαια, αλλά σε άλλης τάξεως μέγεθος, αντιμετωπίζει και η ΝΔ: ο Κυριάκος Μητσοτάκης ώθησε κόσμο που δεν ήταν «δεξιός» να πάει στην εσωκομματική κάλπη, τον Ιανουάριο του 2016 αλλά ο ίδιος στη συνέχεια, απογοήτευσε αυτό τον κόσμο, γιατί απορροφήθηκε από το συντηρητισμό ενός παραδοσιακού κόμματος, όπως ήταν πάντα και εξακολουθεί να παραμένει, η ΝΔ).

Όσο ο Τσίπρας παραμένει κυρίαρχος στο χώρο της ελληνικής Κεντροαριστεράς, αν και ο ίδιος παρείσακτος «λαθρεπιβάτης», το υπάρχον ΚΙΝΑΛ με την υφιστάμενη ηγεσία, είναι αδύνατο να τον αντιμετωπίσει.

Ως εκ τούτου, το ΚΙΝΑΛ θα «φυτοζωεί» ανάμεσα στους δύο κυρίαρχους πόλους του πολιτικού συστήματος, μέχρι τουλάχιστον τις επερχόμενες εκλογές.

  • Όταν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ δε θα λένε τίποτα για την επόμενη μέρα, απλά δεν θα προκαλούν και θα μένουν στην ησυχία τους, με τα μονοψήφια ποσοστά τους, να μοιράζουν μεταξύ τους, οι ίδιοι «πρωτοκλασάτοι», τις λιγοστές βουλευτικές έδρες που αισιοδοξούν να κερδίσουν ως κόμμα…
  • Όταν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ θα προσπαθούν να αρθρώσουν λόγο για την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές, τότε θα μπερδεύουν ακόμα περισσότερο τους ψηφοφόρους και θα τους ωθούν στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το δυστύχημα του να είσαι ΚΙΝΑΛ σήμερα, οφείλεται αφενός στο κακό προηγούμενο της απόλυτης ταύτισης με τη ΝΔ του Σαμαρά και αφετέρου, στην απροθυμία των στελεχών να μιλήσουν με τη γλώσσα της λογικής, για το καλό της χώρας.

Και λογική δεν είναι να λες ότι θα οδηγήσεις τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, αν ο Μητσοτάκης δεν είναι αυτοδύναμος… Στρατηγική όμως, δεν είναι να κάνεις το κόμμα σου «πατερίτσα» της φιλελεύθερης ΝΔ, χωρίς ένας στοιχειωδώς προοδευτικό προγραμματικό πλαίσιο – ό,τι ακριβώς δεν έκανε δηλαδή, ο Βαγγέλης Βενιζέλος, το 2014…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons