Η εικόνα των σχολείων της Α/βαθμιας Εκπ/σης και της Ειδικής Αγωγής στα Γιάννενα (βίντεο)

Η εικόνα των σχολείων της Α/βαθμιας Εκπ/σης και της Ειδικής Αγωγής στα Γιάννενα (βίντεο)

Αρκετά κενά κυρίως στην ειδική αγωγή αλλά και στις ειδικότητες δευτερευόντων, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, μαθημάτων, εξακολουθούν να υπάρχουν στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης τόσο του Νομού Ιωαννίνων, όσο και της χώρας ευρύτερα, μετά την τρίτη μέρα της σχολικής χρονιάς.

Με δεδομένο ότι φέτος, οι προσλήψεις των πρώτων αναπληρωτών που έγιναν στην ώρα τους – δίνοντας δικαιολογημένα την αίσθηση της κανονικότητας… στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στην 83η Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης το περασμένο Σάββατο – έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ, αγγίζοντας τις 20.000, ακούγεται παράξενο το ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ), μίλησε την Τετάρτη, δια του προέδρου της Θανάση Κικινή, για 4.500 κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, η πλειονότητα των οποίων μάλιστα, αφορά την παράλληλη στήριξη και τους δασκάλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, πρόκειται για περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλο μαθητικό δυναμικό και συγκεκριμένα, ανά περιοχή, το πρόβλημα εντοπίζεται στην Α΄ Αθήνας (400 κενά), στην Ανατολική Θεσσαλονίκη (359 κενά), στην Γ΄ Αθήνας (324 κενά), στην Ανατολική Αττική (293 κενά), στον Πειραιά 265 και στα Χανιά 235 κενά.

 

Τι γίνεται στα Γιάννενα

Σύμφωνα με τον αιρετό του Ανώτατου Υπηρεσιακού Συμβουλίου ΠΕ (ΑΠΥΣΠΕ) Ηπείρου, Φίλιππο Ευαγγέλου, πρέπει να επισπευστεί η δεύτερη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, γιατί και στο Νομό Ιωαννίνων υπάρχουν κενά που δεν καλύφθηκαν από την πρώτη φουρνιά των αναπληρωτών. Μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ειδική αγωγή, παρά τις χιλιάδες προσλήψεις που έγιναν και φέτος, ώστε να κάνουν την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας Μερόπη Τζούφη να μιλά για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της παρούσας κυβέρνησης για την ειδική αγωγή.

Στην παράλληλη στήριξη για παράδειγμα, είχαν ζητηθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, 41 Δάσκαλοι και προσλήφθηκαν 18. Αντίστοιχα Νηπιαγωγοί παράλληλης στήριξης, ζητήθηκαν 9 και εστάλησαν 5. Λείπει ακόμα ένας Νηπιαγωγός Γενικής Αγωγής, γιατί εστάλησαν 4 αντί 5 όπως είχε ζητηθεί και σε ειδικότητες υπάρχουν κενά στη Θεατρική Αγωγή και τα Εικαστικά που αναμένεται να καλυφθούν τις επόμενες μέρες, με τους νέους αναπληρωτές.

Ένα ακόμα πρόβλημα που υπάρχει για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές του Νομού Ιωαννίνων, είναι η απροθυμία εκπαιδευτικών να τοποθετηθούν σε σχολεία που βρίσκονται μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, όπως για παράδειγμα στο Δίστρατο Κόνιτσας. Για την κάλυψη αυτών των θέσεων, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγέλου, είναι απαραίτητο η πολιτεία να θεσμοθετήσει κίνητρα για τους υπηρετούντες εκεί εκπαιδευτικούς.

(Ο πίνακας είναι από το naftemporiki.gr)

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νέοι Αγώνες, στο φύλλο της Παρασκευής, 14/9/2018)

 

Δηλώθηκαν τα εξής κενά, στις αρχές Σεπτέμβρη

ΚΛΑΔΟΣ/ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ      ΚΕΝΑ

ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ    0

ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ            5

ΠΕ05 ΓΑΛΛΙΚΗΣ     0

ΠΕ06 ΑΓΓΛΙΚΗΣ     0

ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ           2

ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ   15

ΠΕ11 ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ   0

ΠΕ79 ΜΟΥΣΙΚΗΣ    3

ΠΕ86 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ     2

ΠΕ91 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ          13

 

ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ   0

ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ     3

ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΑΡΑΛ. ΣΤΗΡΙΞΗ      41

ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ           0

ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ            1

ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΑΡΑΛ. ΣΤΗΡΙΞΗ  9

ΠΕ79 ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΙΔ. ΑΓΩΓΗΣ   1

 

 

 

Τα υπάρχοντα σήμερα κενά

ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΠΑΡΑΛ. ΣΤΗΡΙΞΗ: 18

ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ: 3

ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ ΠΑΡΑΛ. ΣΤΗΡΙΞΗ: 5

ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: 1

ΠΕ08 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ: 6

ΠΕ91 ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: 5

ΠΕ79 ΜΟΥΣΙΚΗΣ: 1

ΠΕ07 ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ: 2 (μειωμένου ωραρίου)

 

Show Buttons
Hide Buttons