Η «επανάσταση των σκουπιδιών» ξεκινάει (;) από το Πέτα

Η «επανάσταση των σκουπιδιών» ξεκινάει (;) από το Πέτα

Μια πρώτη, ημιτελής και αβέβαιη, προσπάθεια αμφισβήτησης του status quo που πάει να δημιουργηθεί στην Ήπειρο, στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και του λεγόμενου ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης, έγινε το απόγευμα της Παρασκευής, στην έδρα του Δήμου Νικολάου Σκουφά, στη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

H «Συζήτηση για την παρακράτηση ανταποδοτικών τελών από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της ΔΕΗ Α.Ε., για απορρίμματα τα οποία δεν μεταφέρονται στην «Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Ηπείρου (ΑΣΑ)» ήταν το μοναδικό θέμα της συνεδρίασης, με εισηγήτρια τη Δήμαρχο Ροζίνα Βαβέτση.

Τελικώς, η απόφαση που ελήφθη με σχετική πλειοψηφία κόντρα στην εισήγηση της Δημάρχου, ήταν να καταγγελθεί η ΔΕΗ για την παρακράτηση των εσόδων από τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ν. Σκουφά, όπως έχει αιτηθεί η Περιφέρεια Ηπείρου από τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Δεν καταγγέλθηκε ούτε η Περιφέρεια ούτε η ΤΕΡΝΑ…

Φάνηκε όμως, ένα πρώτο ρήγμα στο οικοδόμημα που έχει χτιστεί γύρω από το εργοστάσιο απορριμμάτων, το οποίο πληρώνεται ακόμα και για σκουπίδια που δεν δέχεται από Δήμους, όπως ο του Ν. Σκουφά, οι οποίοι εξακολουθούν να πηγαίνουν τα σκουπίδια τους στους ΧΥΤΑ της Διαχειριστικής τους ενότητας. Μεσολαβεί και… εισπράττει για λογαριασμό της ΤΕΡΝΑ, η Περιφερειακή Αρχή…

 

Ποιοι ήταν

Την περιφερειακή αρχή δεν εκπροσώπησε ούτε ο Περιφερειάρχης ούτε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας, αλλά ο περιφερειακός σύμβουλος, δημότης Ν. Σκουφά, Δημήτρης Βαρέλης. Ο κ. Βαρέλης δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να απαντήσει στα ερωτήματα που θέτει εδώ και καιρό η δημοτική αρχή, αλλά ούτε και στα μεγάλα διακυβεύματα που μπήκαν κατά την αποψινή συνεδρίαση. Απλά η διοίκηση της Περιφέρειας αποφεύγει να αντιμετωπίσει κατάματα την αμφισβήτηση… την υποψία αμφισβήτησης έστω… όπως έκανε και με το δημοτικό συμβούλιο της Άρτας, όταν συζήτησε το προσφυγικό πριν από δύο εβδομάδες.

Η περιφερειακή αρχή υποεκπροσωπήθηκε, αντίθετα τρεις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου παρέστησαν δια των επικεφαλής τους (Ζάψας, Πρέντζας και Ζήκος) και μία ακόμα με τον εκλεγμένο στην Άρτα, Περιφερειακό Σύμβουλο (Νάνος από τους Ορίζοντες Ηπείρου), δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο πόσο σοβαρά αξιολογούν το εν λόγω θέμα, της διαχείρισης των απορριμμάτων και του υψηλού κόστους που σήμερα προκαλείται για τους δημότες της Ηπείρου, οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις της Ηπείρου.

Ο πρώην και ο νυν πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, αντίστοιχα, Στάθης Γιαννούλης και Νίκος Καλαντζής, έδωσαν το «παρών» και μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και πρώην Δήμαρχος Ν. Σκουφά, αμφισβήτησε ευθέως την πιθανότητα να αρχίσουν να λειτουργούν άμεσα οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, επιρρίπτοντας ευθύνες στη διοίκηση της Περιφέρειας.

Η καταγγελία της ΔΕΗ και όχι της Περιφέρειας ή του ίδιου του εργοστασίου, θεωρήθηκε από ορισμένους ως θολό μήνυμα. Είναι σαν να πυροβολείται ο ταχυδρόμος και όχι ο αποστολέας… όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά…

 

Η σημασία

Με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ν. Σκουφά, μπορεί να δοθεί η αφορμή, με την παρακίνηση της πίεσης του απλού κόσμου πια, οι Δήμαρχοι της Ηπείρου να αναλάβουν την ευθύνη της διαχείρισης των απορριμμάτων, να την απαιτήσουν σωστότερα από την Περιφερειακή Αρχή, κάτι που απέφυγαν να κάνουν εδώ και ένα χρόνο οι αιρετοί της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Αρκετούς μήνες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, κάποιοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους άχρηστους για να διαχειριστούν το θέμα των σκουπιδιών και παρακαλούσαν την Περιφέρεια να το κάνει… (και λίγο καιρό αργότερα, οι ίδιοι διεκδίκησαν τη διοίκηση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ!).

Οι Δήμοι της Ηπείρου καλούνται σήμερα να συμβιβαστούν με το αυξημένο κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων και να διαχειριστούν το πολιτικό κόστος που αυτό θα προκαλέσει στις δημοτικές τους αρχές, κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο. Συνεχίζουν ωστόσο, να μην γνωρίζουν συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική για το εργοστάσιο (!), καθώς το θέμα εξακολουθεί να είναι ευθύνη της Περιφέρειας Ηπείρου…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons