Η επανεμφάνιση Τσιόδρα – Προειδοποίησε και προσπάθησε να εμπνεύσει αισιοδοξία

Η επανεμφάνιση Τσιόδρα – Προειδοποίησε και προσπάθησε να εμπνεύσει αισιοδοξία

«Έχουμε μπροστά μας έναν Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο, και ίσως έναν ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της διασποράς του κορονοϊού στη χώρα μας.

«Σήμερα είναι μια μέρα ιστορική. Έχουμε πολλές ιστορικές μνήμες, αντρειοσύνης, από μία μικρή χώρα ενάντια στον φασισμό πριν πολλές δεκαετίες. Νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλάει η γλώσσα της συνείδησης» ανέφερε αρχικά ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Και συνέχισε: «Θέλω να πω ότι δε χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι και σαν πολίτες με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν στο να συνεχίζεται με δύσκολο τρόπο, με μέτρα οριζόντιου τύπου που επιτρέπουν την κοινωνική ζωή χωρίς να φτάνουμε στο απαγορευτικό. Δεν μου είναι ευχάριστο να φοράμε όλοι μάσκα. Να φοράνε τα μικρά παιδιά. Το απαγορευτικό έχει τεράστιες κοινωνικές συνέπειες».

«Κοιτάμε να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ανοιχτά μέτρα για να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown. Δεν μπορούμε να μπούμε στην συνείδηση του απέναντι. Η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για το πώς θα κινηθεί η πανδημία στην πατρίδα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Βλέπουμε με στεναχώρια να ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαστε στο τέλος Οκτωβρίου, έχουμε μπροστά μας έναν Νοέμβριο, έναν δύσκολο Δεκέμβριο, και ίσως έναν ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο, ο οποίο κουβαλάει την ελπίδα ενός εμβόλιο» πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο καθηγητής τόνισε ότι «η αθώα και ανέμελη συμπεριφορά των παιδιών μας δεν πρέπει να συσχετιστεί με ενοχοποίηση της μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες». «Τα πράγματα είναι χειρότερα στο δεύτερο κύμα, το περιμέναμε, έτσι κινούνται οι πανδημίες, τώρα είναι η ώρα της συνείδησης, ώρα να μιλήσουν οι καρδιές, σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Δεν χάνουμε την ελπίδα μας, όμως δεν στεκόμαστε αδιάφοροι μπροστά στη διασπορά του ιού», τόνισε. Όπως είπε, «δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές μας ελευθερίες όχι στο μέτρο του να αισθανθούμε ανελεύθεροι ή εγκλεισμένοι –και εξαρτάται από εμάς πώς θα το δούμε- αλλά είναι η μοναδική μας επιλογή αυτή τη στιγμή, η μάσκα είναι η μοναδική επιλογή».

«Το λέμε συνέχεια: προσπαθήστε να αποφύγετε τον συνωστισμό, φοράτε σωστά τη μάσκα, να περιορίσουμε τις συναθροίσεις», είπε ο κ. Τσιόδρας, και τόνισε: «Όταν επιβάλλουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας κάποια συμπεριφορά, την τηρούμε πιο εύκολα».

Show Buttons
Hide Buttons