Η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη: Επιστολή του ΓΑΣ Ιωαννίνων στο Υπ. Οικονομικών

Η ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη: Επιστολή του ΓΑΣ Ιωαννίνων στο Υπ. Οικονομικών

Δύο φορολογικές ρυθμίσεις με στόχο την αναγνώριση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών με επιστολή του ο πρόεδρος του Γενικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Ένωση Αγροτών», Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης.

Η επιστολή απευθύνεται στον Υπουργό Χρ. Σταϊκούρα, τον Υφυπουργό Βεσυρόπουλο και το Διοικητή της ΑΑΔΕ, ενώ κοινοποιείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. 

Το πρώτο θέμα που θίγει η Ένωση με την επιστολή του προέδρου της, αφορά το γεγονός ότι κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του φορολογικού έτους 2018, πολλοί αγρότες παρ’ ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό τους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, δεν κατόρθωσαν να λάβουν την βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, για τον χαρακτηρισμό τους σαν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, προκειμένου να ενημερωθεί ο κωδικός 037-038 του Ε1 και να τύχουν του αφορολόγητου όπως ορίζει ο νόμος, επειδή κατά το έτος 2018 δεν υπέβαλλαν εν αγνοία τους την ΕΑΕ (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης), η οποία όμως υποβλήθηκε κανονικά το έτος 2019.

Επίσης, η Ένωση αναφέρεται και σε ένα ακόμα θέμα που περιγράφεται ως εξής: πολλοί αγρότες παράλληλα με την ατομική τους επιχείρηση στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, είναι και μέλη σε εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται αμιγώς στον πρωτογενή αγροτικό τομέα, τα δε εισοδήματά τους από την εταιρεία δεν θεωρούνται αγροτικά, με αποτέλεσμα να χάνουν την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, το οποίο συνεπάγεται αφενός απώλεια του αφορολόγητου και αφετέρου δημιουργούν τεράστια προβλήματα για την συμμετοχή τους στα προγράμματα του Π.Α.Α. τα οποία προκηρύσσονται.

Η Ένωση ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο να επιληφθεί των παραπάνω θεμάτων προκειμένου να δοθεί λύση και να αρθεί η αδικία στους παραπάνω αγρότες και να τους δοθεί η δυνατότητα να λαμβάνουν την βεβαίωση του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και παράλληλα να υποβάλλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το φορολογικό έτος 2018, χωρίς κυρώσεις.

Show Buttons
Hide Buttons