Η κυβέρνηση σε αποδρομή… Ο Υπουργός Παιδείας τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα

Η κυβέρνηση σε αποδρομή… Ο Υπουργός Παιδείας τα βλέπει όλα καλώς καμωμένα

Πόσο σοβαρά μπορεί να λαμβάνει κανείς υπόψη τη συνέντευξη και τις δηλώσεις ενός Υπουργού που παραδίδει και μάλιστα, δεν πρόκειται να είναι εκ νέου υποψήφιος βουλευτής;

Ο Κώστας Γαβρόγλου πάντως, ως παράδειγμα της παραπάνω περιγραφής μας, έδειχνε να πιστεύει τα όσα είπε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το απόγευμα της Τρίτης, από τα Γιάννενα λίγο πριν την εκδήλωση για τη δημόσια εκπαίδευση, στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής.

Περιέγραψε κατ’ αρχάς τους τέσσερις άξονες μιας προγραμματικής αρχιτεκτονικής για την παιδεία που υλοποίησε η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα 4,5 τελευταία χρόνια: α) δημιουργία εντελώς νέων τμημάτων στα Πανεπιστήμια, με νέα γνωστικά αντικείμενα, β) οι συνέργειες με τα ΤΕΙ, γ) η ίδρυση πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων με τα ινστιτούτα τους και δ) τα διετή προγράμματα σπουδών στα οποία θα εισάγονται οι απόφοιτοι των ΓΕΛ χωρίς εξετάσεις και θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Έκανε λόγο για το «εγχείρημα που μας πάει στην επόμενη εικοσαετία και ολοκληρώνεται το Σεπτέμβριο 2020 καθώς τότε είναι η πρώτη χρονιά που θα βρει τα παιδιά που τελειώνουν την Τρίτη Λυκείου στα Πανεπιστήμια«.

Τι άλλο έχει να απολογιστεί ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας; Τις αλλαγές στην Γ΄ Λυκείου, για τις οποίες εμφανίστηκε επίσης σίγουρος πως θα ολοκληρωθούν στην κατεύθυνση που έχει δρομολογήσει η απερχόμενη κυβέρνηση. Η προσπάθεια όπως είπε, «να ξανααποκτήσουμε ως χώρα αυτή τη βαθμίδα του Λυκείου, την Γ΄ Λυκείου που έχει δυστυχώς ακυρωθεί και υπάρχει στα χαρτιά και όχι επί της ουσίας γιατί τα παιδιά έχουν το μυαλό τους αλλού, και γιατί υπάρχει μια γενική συναίνεση να εμπιστευόμαστε θεσμούς εκτός δημόσιων δομών«. Ο στόχος των αλλαγών όπως είπε, ήταν να αποκτήσει αξιοπιστία η Γ΄ Λυκείου και τα παιδιά να μορφώνονται και να μη μαθαίνουν τεχνικές για να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις. Κάπου εκεί κολλά και η ελπίδα να υπάρχει μια δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στα ΑΕΙ με το απολυτήριο Λυκείου.

«Αυτά είναι τα δύο μεγάλα σκέλη της εκπαιδευτικής μας μεταρρύθμισης που συναντιώνται το Σεπτέμβριο 2020 για πρώτη φορά» όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου.

Για το θέμα των μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή (4.500) και στην γενική εκπαίδευση (10.500), όπου για τις μεν πρώτες έχουν ολοκληρωθεί οι αιτήσεις, για δε τις δεύτερες με πράξη του υπουργικού συμβουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις περί τον Ιούλιο (!)… Εκεί ακριβώς προκάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με σαφείς και χωρίς αστερίσκους απαντήσεις, να τοποθετηθούν αν συμφωνούν με μόνιμους διορισμούς ή διαφωνούν. «Το αν συμφωνούν ή διαφωνούν δεν έχει σχέση με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ όσο αν θεωρούν ότι αυτοί οι διορισμοί απαντούν σε εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαίδευση» σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου.

Ερωτηθείς γιατί αυτές οι προσλήψεις συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο, ο κ. Γαβρόγλου απέδωσε τις καθυστερήσεις στην απαιτούμενη γραφειοκρατία, και τόνισε πως στην ΔΕΘ του 2018, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τους 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή. «Για να μπορέσουν να γίνουν οι διορισμοί πρέπει να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του 2019 άρα αυτός ψηφίζεται το Δεκέμβριο, άρα πριν το Δεκέμβριο δε μπορούσε να γίνει και αμέσως μετά ψηφίστηκαν τα προσόντα και αυτό πάει στο ΑΣΕΠ στη συνέχεια» όπως εξήγησε. Για τις 10.500 προσλήψεις της γενικής παιδείας υποστήριξε πως η Πράξη του Υπουργικού συμβουλίου είναι πολύ δεσμευτική και εμφανίστηκε βέβαιος πως στα κονδύλια του προϋπολογισμού του 2020 θα υπάρχει η πίστωση για τις 10.500 προσλήψεις (!) – αυτό αναιρεί το προηγούμενο όπως καταλαβαίνει κανείς…

 

Φειδωλός για τα ΑΕΙ

Στο σχετικό ερώτημα για τα πανεπιστήμια, ο κ. Γαβρόγλου υποστήριξε πως υπάρχει μόνιμο αίτημα των ΑΕΙ για αύξηση της χρηματοδότησης. Το κράτος ανταποκρίθηκε πέρσι, με 45% αύξηση στον τακτικό προϋπολογισμό των ΑΕΙ και το ίδιο πρόκειται να συμβεί και φέτος.

Τη βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας συνέδεσε ο Υπουργός με ένα υπό εκπόνηση πενταετές σχέδιο του Υπουργείου του. Αυτό το σχέδιο προβλέπει νέες εστίες με ΣΔΙΤ (!) σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο, ενώ στα Γιάννενα εκτίμησε πως είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση τα πράγματα. «Στο υπάρχον πλαίσιο δημοσιονομικής πραγματικότητας, δε μπορούμε να έχουμε λόγω του δικού μας σχεδίου, πολύ πολύ μεγάλη άνεση σε αυτά τα θέματα«… κατέληξε.

 

Περί συναίνεσης

«Το πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι μακροπρόθεσμο και αν έπαιρνε υπόψη τις εκλογές. Το πρόγραμμά μας υλοποιείται εδώ και τέσσερα χρόνια. Το δικό μας πρόγραμμα για να είναι πειστικό δεν έχει ως σημείο τέλους ή σημείο καμπής τις εκλογές» σημείωσε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Γαβρόγλου.

Ερωτηθείς αν βλέπει να γκρεμίζονται τα όσα σχεδίασε η παρούσα κυβέρνηση από τους επόμενους, εξέφρασε μια καινοφανή άποψη ότι κατ’ αρχάς, ζούμε σε μια χώρα, όπου η κουλτούρα της συναίνεσης είναι προβληματική και που δεν έχουμε παράδοση συναίνεσης. Είπε ωστόσο ότι τα άλλα κόμματα δεν έχουν να προτείνουν τίποτα και αυτό συμβαίνει επειδή αυτό που κατάφερε η παρούσα συγκυβέρνηση είναι πολύ καλά μελετημένο, τα μέτρα για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την Γ΄ Λυκείου κτλ. έχουν αγκαλιαστεί από την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία αλλά και από τις άλλες δυνάμεις επί της ουσίας…

Άρα δεν υπάρχει συναίνεση, αλλά υπάρχει και συμφωνία επί πάντων, γιατί η παρούσα κατάσταση τα έπραξε όλα καλώς…

Show Buttons
Hide Buttons