Η λίμνη βρήκε τον… σωτήρα της – Ένας πρώην για τα πάντα!

Η λίμνη βρήκε τον… σωτήρα της – Ένας πρώην για τα πάντα!

Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων ορίζεται με απόφαση των Σταθάκη και Φάμελλου, ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππος Φίλιος του Αχιλλέα.

Η απόφαση των Υπουργών πήρε ΦΕΚ με ημερομηνία 9/1 – εδώ η απόφαση – και η θητεία του Προέδρου και των μελών του νεοσυγκροτηθέντος Διοικητικού Συμβουλίου είναι τριετής με δυνατότητα ανανέωσης.

Ολόκληρο το ΔΣ απαρτίζεται από τους εξής:

  1. Φίλιο Φίλιππο του Αχιλλέα (Α.Δ.Τ. AM 785494), Οφθαλμίατρο, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με αναπληρώτρια τη Μητσέλου Μαρία του Παναγιώτη (Α.Δ.Τ. ΑΝ 519649), ΠΕ Γεωτεχνικών στη Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ.
  2. Πλιάκο Μιχαήλ του Βασιλείου (Α.Δ.Τ. AB 804801), Δήμαρχο Ζίτσας, ως εκπρόσωπο των εμπλεκόμενων Δήμων Ηπείρου, με αναπληρωτή τον Γκίκα Γρηγόριο του Παντελή (Α.Δ.Τ. ΑΑ 381223), Δημοτικό Σύμβουλο Ιωαννιτών.
  3. Γοργόλη Βασίλειο του Μιχαήλ (Α.Δ.Τ. ΑΕ 277565), Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Ηπείρου, ως εκπρόσωπο της Περιφέρειας Ηπείρου, με αναπληρωτή τον Λάζο Ιωάννη του Βασιλείου (Α.Δ.Τ. AB 808858), Περιφερειακό Σύμβουλο Περιφέρειας Ηπείρου.
  4. Παπαστεργιάδου Ευανθία του Σωκράτη (Α.Δ.Τ. ΑΚ 341146), βιολόγο, ως εκπρόσωπο της Επιστημονικής Κοινότητας, με αναπληρώτρια την Τσουβαλά Μαρία του Κωνσταντίνου (Α.Δ.Τ. Ν 023245), γεωτεχνικό – ιχθυολόγο, ως εκπρόσωπο της Επιστημονικής Κοινότητας.
  5. Λιάσκα Αιμιλία του Σταύρου (Α.Δ.Τ. Χ 145796), νομικό, ως εκπρόσωπο της επιστημονικής κοινότητας, με αναπληρώτρια τη Λούκα Μαρία Βερενίκη του Γεωργίου (Α.Δ.Τ. ΑΕ 319640), υπάλληλο στη Διεύθυνση Δασών του ΥΠΕΝ, ως εκπρόσωπο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  6. Κοκορδάτο Απόστολο του Μιχαήλ (Α.Δ.Τ. ΑΝ 839699) ως εκπρόσωπο των Μη Κυβερνητικών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με αναπληρωτή τον Παπαδημητρίου Ιωάννη του Δημητρίου (Α.Δ.Τ. ΑΙ 253553).
  7. Δημητρίου Δημήτριο του Χρήστου (Α.Δ.Τ. ΑΙ 809566), Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, ως εκπρόσωπο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας, με αναπληρωτή τον Σαραλιώτη Γεώργιο του Βασιλείου (Α.Δ.Τ. Χ 367225), Γενικό Γραμματέα του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.

 

Φίλιος δια πάσα νόσον…

Ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννιτών Φ. Φίλιος είναι προφανώς για το ΣΥΡΙΖΑ, μια περίπτωση πολιτικού που μπορεί να ανταποκριθεί με την ίδια αποτελεσματικότητα από τα προβλήματα των προσφύγων μέχρι τα προβλήματα της Λίμνης Παμβώτιδας…

Πρόκειται προφανώς για μια από τις ατυχέστερες επιλογές προσώπων σε θέσεις ευθύνης, σαν τις πολλές με τις οποίες μας έχει συνηθίσει η συγκεκριμένη συγκυβέρνηση τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Και είναι ατυχής απλά γιατί ο πρώην Δήμαρχος έχει συνδέσει την τελευταία αυτοδιοικητική του θητεία με μια από τις τελευταίες σοβαρές «βιαιότητες» σε βάρος του λιμναίου οικοσυστήματος, όταν με διαδικασίες και αποφάσεις στα όρια του νόμου, διάνοιξε το στίβο στην περιοχή της Αμφιθέας, για να διεξαχθεί εκεί ένας πανευρωπαϊκός αγώνας θαλασσίου σκι.

Η επέμβαση τελικά μπορεί να αποδεικνύεται ότι… προκάλεσε από το πουθενά, μια αθλητική υποδομή για την πόλη των Ιωαννίνων, με κάποια προοπτική… μιας και το θαλάσσιο σκι δεν είναι και το δημοφιλέστερο άθλημα στα Γιάννενα (!), ωστόσο οι διαδικασίες αυτές κατά το 2013-2014, στιγμάτισαν μια ολόκληρη δημοτική θητεία, προκάλεσαν ελέγχους από το κεντρικό κράτος, χωρίς στο τέλος τις αναμενόμενες συνέπειες για τους υπαιτίους μιας σημαντικής περιβαλλοντικής όχλησης.

 

Περίεργες συμπτώσεις…

Η απόφαση του ορισμού του ΔΣ έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του νέου σχεδίου ΠΔ για τη Λίμνη που είναι υπό διαβούλευση, μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.

Σα να βιάστηκαν δηλαδή, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, με μόνο σκοπό… να κάνουν πρόεδρο τον συνταξιούχο, πρώην Δήμαρχο.

Και μερικές σημαντικές λεπτομέρειες:

Το ΠΔ είναι σχεδόν ίδιο με αυτό του 2011. Η μόνη ουσιαστική αλλαγή είναι πως επιτρέπει τις ναυταθλητικές δραστηριότητες στην περιοχή του αναχώματος της Αμφιθέας.

Η Λίμνη Παμβώτιδα έχει περιθώριο μέχρι το 2027 να περάσει από την κόκκινη ζώνη στη μπλε ζώνη. Για να γίνει αυτό, έχουμε δεσμευτεί ως κράτος απέναντι στην ΕΕ πως θα σπάσει το ανάχωμα της Αμφιθέας. Αν δεν το κάνουμε, μας περιμένει πρόστιμο!

Επομένως, η Παμβώτιδα δε σηκώνει και σκι… και ανάχωμα…

Ποιος θα γνωμοδοτεί στο εξής, για παρεμβάσεις εντός της Λίμνης, βάσει του ΠΔ; Ο Φορέας. Δηλαδή το ΔΣ, δηλαδή η πλειοψηφία…

Show Buttons
Hide Buttons