Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δωδώνης για το εργοστάσιο ΑΣΑ

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δωδώνης για το εργοστάσιο ΑΣΑ

Χρειάστηκε μόνο μια δυνατή βροχή για να εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους όσους πανηγύριζαν για τη λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ εδώ και καιρό, εκτιμά σε ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Δωδώνης, αναφερόμενη στα τελευταία συμβάντα στη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι που όπως λέει «ως ΚΚΕ, είχαμε επισημάνει, από το 2014 ακόμα, όταν ξεκινούσαν οι διαδικασίες κατασκευής του εργοστασίου».

Η ανακοίνωση σημειώνει: «Δεν πέρασαν πολλές μέρες από την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι και τους διθυράμβους που πλέχτηκαν για το συγκεκριμένο έργο, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν τότε που γίνονταν οι αναφορές «για ένα έργο-πρότυπο για την λύση των προβλημάτων διαχείρισης των απορριμμάτων σε πανελλαδικό επίπεδο που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη».

Δίπλα τους τότε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου που πανηγύριζε κι αυτός για το «θαύμα της επιχειρηματικότητας και της υποδειγματικής σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που πρέπει να κάνει υπερήφανο κάθε Ηπειρώτη», όπως έλεγε.

Η ίδια η ζωή έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις μας ότι εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις στην λαϊκή οικογένεια, ως αποτέλεσμα της ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των σκουπιδιών μέσω ΣΔΙΤ, θα υπάρξουν και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα επιφέρει η λειτουργία του εργοστασίου σ’ αυτή την περιοχή, η οποία κατακλύζεται από δάση και έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα. Ότι καμιά μεγάλη καπιταλιστική επιχείρηση δεν πρόκειται να θυσιάσει ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη της για να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος. Πέντε χρόνια μετά, και με μία “ικανή” βροχή το εργοστάσιο προκάλεσε ρύπανση πέριξ της περιοχής αλλά και στον παραπόταμο του Καλαμά».

Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής τον Τάσο Τόκα καταλήγει: «Είναι τουλάχιστον αστείοι οι ισχυρισμοί του Περιφερειάρχη, ότι τα υπολείμματα αυτά είναι καθαρά και δεν συντρέχει πρόβλημα ρύπανσης. Είναι προϊόντα που έχουν εκπλυθεί από το εργοστάσιο και έχουν καταλήξει στο περιβάλλον. Επιπλέον προκύπτει το ερώτημα τι θα συμβεί αν ξαναβρέξει, επειδή η ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρει ότι η εταιρία Ενεργειακή Ηπείρου (ΤΕΡΝΑ) έχει εκτιμήσει ότι «οι εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος χώρου θα ολοκληρωθούν το β΄ εξάμηνο του 2020», δηλαδή σε ένα χρόνο από τώρα και στο διάστημα αυτό θα έχουμε κάμποσες βροχές».

Καταλήγοντας η παράταξη του ΚΚΕ επαναφέρει πρόταση για τη συγκρότηση αποκλειστικά ενιαίου δημόσιου φορέα, που θα αναλάβει τη λειτουργία της επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των αποβλήτων με έσοδα που θα προέρχονται από κρατικούς πόρους. 

Show Buttons
Hide Buttons