Η «μάχη» του Μετσόβου: Οι υποψήφιοι στην πατρίδα του Αβέρωφ

Η «μάχη» του Μετσόβου: Οι υποψήφιοι στην πατρίδα του Αβέρωφ

Θολά παραμένουν σήμερα, 80 μέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εκλογών, τα πράγματα στο παραδοσιακό «προπύργιο» της ΝΔ στην Ήπειρο, το Δήμο Μετσόβου…

Κρίνοντας και από τις τελευταίες εκλογές, θα μπορούσε να πει κανείς πως οι εκλογές στο Μέτσοβο δεν είναι πια υπόθεση των λίγων γνωστών… Η διαδικασία έχει ανοίξει και έχει ξεφύγει από τον έλεγχο των κάποιων λίγων που τα προηγούμενα χρόνια, έκριναν τον επόμενο Δήμαρχο, χωρίς εκλογές…

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ακούστηκαν προ ημερών σενάρια ακόμα και για ενεργοποίηση του Γιάννη Αβέρωφ ή της κόρης του, σενάρια που προφανώς δεν ισχύουν.

Από τους πέντε υποψήφιους Δημάρχους που διαγκωνίστηκαν στις εκλογές του 2014, σε αυτές τις εκλογές ενδεχομένως να έχουμε ξανά πέντε υποψήφιους αν όχι τέσσερις. Στην περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι και πάλι πέντε, οι δύο εξ αυτών θα είναι εκ νέου υποψήφιοι όπως ήταν και το 2014.

Ο Κώστας Τζαφέας («Ανασυγκρότηση Τώρα») έκανε την ανατροπή το 2014, κερδίζοντας στο δεύτερο γύρο των εκλογών τον πρώην Δήμαρχο Νίκο Τσομπίκο. Στις αρχές Φεβρουαρίου, ο κ. Τζαφέας ανακοίνωσε την εκ νέου υποψηφιότητά του, για το Δήμο Μετσόβου – ο ίδιος είχε διατελέσει θυμίζουμε, Δήμαρχος και στον Καποδιστριακό Δήμο Μετσόβου, πριν το 2010, όταν παρέδωσε στο γιατρό Ν. Τσομπίκο.

Σε αυτές τις εκλογές, ο κ. Τζαφέας δεν θα έχει μαζί του, στενούς συνεργάτες του, όπως είναι ο Αθανάσιος Μαργαρίτης, νοσοκομειακός γιατρός που θα είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με την «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου» του Αλέκου Καχριμάνη όπως και ο Κυριάκος Τσίμπος.

Ο Αποστόλης Μπιτούνης επίσης, διατελέσας αντιδήμαρχος του Κ. Τζαφέα, πήρε την απόφαση να είναι υποψήφιος Δήμαρχος και ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του, το πρωί της Τρίτης. Όπως δήλωσε στους «Νέους Αγώνες» ο κ. Μπιτούνης είναι σε μεγάλο ποσοστό έτοιμος, παρ’ ότι ρίχνεται στη μάχη σχετικά αργά σε σχέση με τους αντιπάλους του που έχουν ήδη ανακοινώσει τις προθέσεις τους. Έχει ορισμένα κενά σε καλές γυναικείες υποψηφιότητες αλλά είναι έτοιμος ο συνδυασμός του με εκπροσώπηση σε διάφορες επαγγελματικές κατηγορίες, επιχειρηματίες κτλ., και τις επόμενες μέρες, θα ανακοινώσει όνομα συνδυασμού, λογότυπο κα.

 

Οι άλλες υποψηφιότητες

Πέραν της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας του Κ. Τζαφέα, πρώτος στον προεκλογικό «στίβο» ρίχτηκε από τα τέλη Ιανουαρίου, ο Θεόφιλος Σούλτης, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Μέτσοβον – Νέα Εποχή».

Ο αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας είναι εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος στην ελάσσονα αντιπολίτευση και έχει ισχυρή παρουσία στο Μέτσοβο. Θέλει να εκμεταλλευτεί τυχόν δυσαρέσκεια των Μετσοβιτών τόσο για τον απερχόμενο Δήμαρχο, όσο για τον Απ. Μπιτούνη που ήταν μέχρι πρόσφατα, ενεργό μέλος ως αντιδήμαρχος, της δημοτικής αρχής. Μιλώντας στους «ΝΑ», αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται, θεμιτή και αθέμιτη, από τρίτους, σε ανθρώπους που έχει πλησιάσει και έχει σχεδόν συμφωνήσει μαζί τους, να κατεβάσει ως υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους.

Τέλος, ανακοινωμένη είναι και η υποψηφιότητα του Σπύρου Βασιλείου, πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ. Η παράταξη λέγεται «Δύναμις Δημοτών», και ο επικεφαλής της προσδοκά με τη νεότητά του να ανατρέψει την καθεστηκυία τάξη.

Άγνωστος Χ στις επερχόμενες εκλογές παραμένει ο ρόλος του Μετσοβίτη Περιφερειάρχη Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος στο παρελθόν είχε ενεργό ανάμειξη, κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα. Τώρα θεωρητικά, οι τρεις από τους τέσσερις, προαναφερθέντες υποψήφιοι, πλην του Θ. Σούλτη, βρίσκονται στο περιβάλλον του απερχόμενου Περιφερειάρχη, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο κοντά, ή τουλάχιστον, άπαντες προσδοκούν την ευμένειά του…

Ως τα τέλη της εβδομάδας, τέλος, πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του και ο Λεωνίδας Ευθυμίου. Ο εκπαιδευτικός από τη Δημοτική Ενότητα Εγνατίας, υποψήφιος Δήμαρχος στον τέως Δήμο Εγνατίας και στον «Καλλικρατικό» Δήμο Μετσόβου, για τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις αντίστοιχα, δεν έχει πάρει ακόμα τις αποφάσεις του και όπως τόνισε στους «ΝΑ», πρόκειται ως την Παρασκευή να γνωστοποιήσει τις προθέσεις του, φιλοδοξώντας να εκπροσωπήσει τον Κεντροαριστερό χώρο, σε έναν κατεξοχήν, «Δεξιό» Δήμο.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τετάρτης, 13/3/2019) 

 

* Το απόγευμα της Τρίτης, ο Θ. Σούλτης εξέδωσε και την εξής ανακοίνωση: «Με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα στο site: Εpirusreport.gr σχετικά με δήθεν φήμες που κυκλοφορούν και θέλουν να προσχωρώ στην Νέα Δημοτική παράταξη του Υποψήφιου Δημάρχου για τον Δήμο Μετσόβου κ. Α. Μπιτούνη, δηλώνω κατηγορηματικώς ότι η φήμη αυτή ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα. Είναι παντελώς ψευδής, ανυπόστατη και υποβολιμαία και ανάγεται στην σφαίρα της φαντασίας του συντάκτη.

Η παράταξη μου «ΜΕΤΣΟΒΟΝ – ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ» συνεχίζει με μεγάλη δυναμική την πορεία της προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, χωρίς να έχει ανάγκη από πάτρωνες και καθοδηγητές».

 

 

Show Buttons
Hide Buttons