Η μάχη των πανελλαδικών: 1.500 υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ στο Νομό Ιωαννίνων

Η μάχη των πανελλαδικών: 1.500 υποψήφιοι για ΑΕΙ και ΤΕΙ στο Νομό Ιωαννίνων

Όλα έτοιμα για την σημερινή έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων σε ό,τι αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των μαθητών που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Οι εξετάσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη, με τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ της χώρας.

Για το Νομό Ιωαννίνων, υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι η Επιτροπή Εξετάσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων με επικεφαλής το Μιχάλη Ράπτη, προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας, από μεν τα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) ρίχτηκαν στη μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων 204 υποψήφιοι, από δε τα ΓΕΛ (Γενικά Λύκεια) 1.315 θα είναι οι μαθητές που θα διεκδικήσουν μια θέση στον… ήλιο της ανώτατης εκπαίδευσης.

Στο Νομό Ιωαννίνων θα λειτουργήσουν 17 εξεταστικά κέντρα, εκ των οποίων η μεγάλη πλειοψηφία είναι σχολεία εντός του Λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και μόνο τρία εκτός: σε Μέτσοβο, Κόνιτσα και Δολιανά. Οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ από ολόκληρο το Νομό Ιωαννίνων θα δίνουν τις εξετάσεις τους μόνο στο 1ο ΕΠΑΛ (Βελισσάριο).

Ώρα προσέλευσης των μαθητών στις τάξεις είναι στις 08:00 και ως τις 08:30 θα έχουν στα χέρια τους τα θέματα του εξεταζόμενου μαθήματος. Η εξέταση είναι τρίωρη.

Οι ημερομηνίες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι από καιρό γνωστές:

ΕΠΑΛ: από 7 Ιουνίου ως 21 Ιουνίου

ΓΕΛ: από 8 Ιουνίου ως 19 Ιουνίου

 

Ουσιώδεις λεπτομέρειες

Για πρώτη φορά φέτος, ισχύει η λεγόμενη ποσόστωση στην εισαγωγή των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Μέχρι πέρσι η ποσόστωση ανέρχονταν στο μόλις 1% ενώ από φέτος, το ποσοστό πενταπλασιάστηκε κι έτσι, το 5% των εισακτέων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα προέρχονται από τα ΕΠΑΛ. Ειδικά για το νεότευκτο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, σε μια προσπάθεια να στηριχθεί κατά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, η ποσόστωση για τα ΕΠΑΛ θα ανέρχεται στο 10%.

Μια κρίσιμη λεπτομέρεια που επεσήμανε στους «ΝΑ» ο Μιχάλης Ράπτης, είναι η σύμπτωση της ημερομηνίας εξέτασης του μαθήματος της Βιολογίας, στις 19 Ιουνίου, τελευταία ημέρα εξετάσεων για τα ΓΕΛ. Τη μέρα αυτή όμως, ξεκινούν και τα αγωνίσματα για τους υποψηφίους των ΤΕΦΑΑ, που φιλοξενούνται στο «Ζωσιμάδες». Για τους μαθητές που τυχόν εξετάζονται εκείνη τη μέρα στη Βιολογία, θα υπάρξει μέριμνα εξέτασής τους σε άλλη ημερομηνία στα αγωνίσματα.

Από τις 22 Ιουνίου, ξεκινά η εξέταση των λεγόμενων ειδικών μαθημάτων. Στα Γιάννενα θα εξετάζονται μόνο οι υποψήφιοι στο μάθημα των Αγγλικών. Για μαθήματα όπως Γαλλικά, Γερμανικά κλπ., οι υποψήφιοι θα χρειαστεί να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Παρασκευής, 8/6/2018)

Show Buttons
Hide Buttons