Η νέα κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων κινητοποιεί τους Δημάρχους

Η νέα κατάσταση στη διαχείριση απορριμμάτων κινητοποιεί τους Δημάρχους

Μια συνάντηση που δεν είχε ιδιαίτερη προβολή, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, με τη συμμετοχή των Δημάρχων της Ηπείρου, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ΠΕΔ Γιάννη Λώλου και του προέδρου του περιφερειακού Συνδέσμου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, Δημάρχου Νικολάου Σκουφά, Στάθη Γιαννούλη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν το κόστος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην εποχή της ολοκληρωμένης διαχείρισης των σκουπιδιών, η οποία θα ξεκινήσει με τη θέση σε λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων του Ελευθεροχωρίου Δωδώνης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Γιαννούλης έκανε μια εμπεριστατωμένη ενημέρωση στους Δημάρχους, για τα κόστη κυρίως της ολοκληρωμένης διαχείρισης και άρχισαν να διαμορφώνονται οι τελικές εισηγήσεις και απόψεις ως προς το πώς θα αντιμετωπίσουν οι δημοτικές αρχές της Ηπείρου, τη βέβαιη αύξηση του λειτουργικού κόστους της διαχείρισης των απορριμμάτων.

 

Οι αριθμοί

Μιλώντας στους «Νέους Αγώνες» ο κ. Γιαννούλης κλήθηκε κατ’ αρχάς να απαντήσει ως προς το αν είναι υπερβολικά ή όχι τα νούμερα που ακούγονται, τον τελευταίο καιρό, αναφορικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων. «Καμία υπερβολή. Προκύπτουν όλα από τη μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου…» λέει.

Και εξηγεί αναλυτικά:

  • 40 ευρώ/τόνο είναι το λεγόμενο gate fee (τα τέλη εισόδου στο εργοστάσιο, αλλιώς)
  • 20 ευρώ/τόνο στοιχίζει κατά μέσο όρο, η λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης των απορριμμάτων που θα λειτουργήσουν οι 8 ως τη λειτουργία του εργοστασίου και άλλοι δύο ακολούθως και
  • 10 ευρώ/τόνο στοιχίζει η λειτουργία των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Το κόστος των 70 ευρώ/τόνο είναι μια κατά μέσο όρο εκτίμηση του κόστους διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ήπειρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα ληφθεί η απόφαση να αναληφθούν τα πρόσθετα οικονομικά βάρη, κατά το δυνατόν αναλογικά και ισόποσα από τους πολίτες της Ηπείρου. Γιατί είναι λογικό, οι δημότες των πιο απομακρυσμένων από το εργοστάσιο Δήμοι, π.χ. οι Δήμοι των Τζουμέρκων, του Γ. Καραϊσκάκη, των Φιλιατών κτλ. να έχουν μεγαλύτερα κόστη για τη μεταφορά των απορριμμάτων τους. Μια τάξη μεγέθους δίνει ο κ. Γιαννούλης με το εκτιμώμενο κόστος για τον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) της Γ΄ Διαχειριστικής Ενότητας που θα αγγίζει τα 2,1 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό περιλαμβάνει προσωπικό, κίνηση οχημάτων, αποσβέσεις, διόδια, ασφάλιστρα οχημάτων, ασφάλιση έργου και παροχή υπηρεσιών.

Με τη λειτουργία του εργοστασίου, πρόκειται να ξεκινήσει η λειτουργία και των 8 μέχρι σήμερα δημοπρατημένων Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Πρέβεζας, Άρτας, Ιωαννίνων, Πωγωνίου, Καραϊσκάκη, Μετσόβου, Ηγουμενίτσας και Ζίτσας). Προβλέπονται ακόμα δύο ΣΜΑ.

 

Το πρόβλημα και οι λύσεις

Οι Δήμαρχοι δεν κρύβουν το προβληματισμό τους για την επικείμενη αύξηση των κοστών και οι περισσότερες δημοτικές αρχές έχουν ξεκινήσει τη συζήτηση στο εσωτερικό τους, σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτών των αυξήσεων.

Ο κ. Γιαννούλης δήλωσε στην εφημερίδα μας, πως για το Δήμο του έχει γίνει η σχετική προετοιμασία ώστε να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις εκ των έσω και χωρίς επιβάρυνση των δημοτών. Άλλοι Δήμοι θεωρούν μονόδρομο την αύξηση των ανταποδοτικών τελών, ενώ μια τρίτη κατηγορία Δήμων προσανατολίζεται να επενδύσει στην ανακύκλωση στην πηγή, με την οποία θα κατορθωθεί η μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων.

Αίτημα όλων ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Γιαννούλης, προς την Περιφέρεια Ηπείρου, είναι να ανοίξουν γρήγορα τα χρηματοδοτικά μέτρα, για την έναρξη κατασκευής των λεγόμενων «πράσινων σημείων», προκειμένου όλοι οι Δήμοι να ξεκινήσουν με μεγάλη προσπάθεια για την αύξηση της ανακύκλωσης ή για την αρχή της, αν όντως υπάρχουν περιπτώσεις Δήμων που δεν έχουν ούτε έναν μπλε κάδο…

Μετά από δύο τουλάχιστον συναντήσεις γνωριμίας… με το πρόβλημα της νέας κατάστασης που θα δημιουργήσει η λειτουργία του εργοστασίου ΑΣΑ, οι Δήμαρχοι της Ηπείρου ανανέωσαν το ραντεβού τους για μια ακόμα συνάντηση έπειτα από περίπου ένα δεκαήμερο. Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, θα έχουν τη δυνατότητα να τα πουν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και στη διάρκεια της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στο εργοστάσιο του Ελευθεροχωρίου, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο της Τετάρτης, 16/5/2018)

Show Buttons
Hide Buttons