Η Παρασκευή που θα κρίνει τη «μάχη» της ΠΕΔ Ηπείρου

Η Παρασκευή που θα κρίνει τη «μάχη» της ΠΕΔ Ηπείρου

Χωρίς γραμμές και αυστηρές κομματικές εντολές, με εκλεγμένους αντιπροσώπους που ούτε καν στους ίδιους Δήμους δεν προέρχονται από τον ίδιο κομματικό φορέα και με μια ανθρωπογεωγραφία που δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν, διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή το βράδυ, οι εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου (Διοικητικού Συμβουλίου και Εποπτικού Συμβουλίου) καθώς και των αντιπροσώπων στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Οι πιθανότητες να κατέβει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με αιρετούς προερχόμενους από τους δύο μεγάλους χώρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, είναι αισθητά «ψαλιδισμένες», αν και υπήρξε έντονη πίεση και από τη ΝΔ και το σενάριο βρήκε ως υποστηρικτές και κάποιους αυτοδιοικητικούς της περιοχής.

Επομένως, πηγαίνουμε κατά τα ως τώρα δεδομένα, σε ένα ψηφοδέλτιο αποτελούμενο από αιρετούς της ΝΔ, από το οποίο μπορεί να εκλεγεί αριθμός 14 μελών του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Ηπείρου, συμπεριλαμβανομένων Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων.

Την Παρασκευή το βράδυ, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της ΠΕΔ δηλαδή, πρόκειται να βρεθούν οι αυτοδιοικητικοί από το χώρο της Κεντροαριστεράς και δη του ΚΙΝΑΛ στην Ήπειρο, για να καταλήξουν στις αποφάσεις τους, σε σχέση με την αυτόνομη ή κάθοδο. Η αυτόνομη κάθοδος μέχρι χθες, συγκέντρωνε τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

Αυξημένες πιθανότητες έως βεβαιότητας δίνονται και στο ενδεχόμενο να κατεβάσει το δικό του κλειστό ψηφοδέλτιο ο χώρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμάται πως οι δημοτικές παρατάξεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, σε Δήμους της Ηπείρου, συγκεντρώνουν τις 6 τουλάχιστον ψήφους που απαιτούνται βάσει του εκλογικού μέτρου, για να εκλεγεί από το χώρο ένα μέλος στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Ηπείρου. Και για το χώρο αυτό ωστόσο, δεν είναι ξεκαθαρισμένη η αυτόνομη κάθοδος, αφού παίζει και η πιθανότητα να γίνει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο με την Κεντροαριστερά. Το ραντεβού της Παρασκευής θα κρίνει και αυτή την έκβαση… Είναι σίγουρο πάντως πως οι αυτοδιοικητικοί του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ θα πάνε – αν πάνε τελικά – μαζί μόνο μόνοι τους, και χωρίς εννοείται τους αιρετούς της ΝΔ.

Τέλος, είναι βέβαιο πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» θα κατεβάσει το δικό της ψηφοδέλτιο για την ΠΕΔ Ηπείρου, είτε έχει έναν αντιπρόσωπο στη γενική συνέλευση της ΠΕΔ είτε… 6, γιατί είναι αρχή της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΚΚΕ πως δεν φεύγει ψήφος από το κόμμα…

 

Τα σενάρια

Δύο είναι οι σίγουροι φερόμενοι ως υποψήφιοι για την προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου από τον κεντροδεξιό χώρο: Γιάννης Λώλος και Χρήστος Ντακαλέτσης. Οι Δήμαρχοι Ηγουμενίτσας και Δωδώνης αντίστοιχα έχουν από καιρό εκφράσει το ενδιαφέρον τους για την ΠΕΔ. Ο Γιάννης Λώλος μάλιστα δε συζητά το ενδεχόμενο της εκλογής του στην ΚΕΔΕ και τον ενδιαφέρει μόνο η επανεκλογή του στην προεδρία της ΠΕΔ Ηπείρου. Για το Χρήστο Ντακαλέτση από την άλλη που λέγεται ότι έχει και τη σιωπηρή στήριξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου για να κερδίσει την προεδρία της ΠΕΔ, είναι μια μεγάλη πρόκληση αυτή η εκλογική μάχη καθώς αντιπροσωπεύει ένα μικρό Δήμο της Ηπείρου.

Ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας που στο παρελθόν διετέλεσε για μια τετραετία πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Ιωαννίνων, ενδιαφέρεται για την προεδρία της ΠΕΔ, επίσης. Στη φάση αυτή είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει κώλυμα για την εκλογή του, επειδή δεν είναι Δήμαρχος αλλά η τελική απόφασή του αναμένονταν να ληφθεί το βράδυ της Πέμπτης, σε συνεννόηση με την υπόλοιπη δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και τις άλλες δύο συμπράττουσες παρατάξεις στη διοίκηση του Δήμου Ιωαννιτών. Τελικώς συνάντηση έγινε αλλά απόφαση δεν ελήφθη και το θέμα θα ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος εντός της ημέρας…

Η παράταξη του Δημάρχου Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ παίζει σχεδόν… ρυθμιστικό ρόλο στις εκλογές της ΠΕΔ. Η ίδια είναι… διχασμένη κομματικά ανάμεσα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. Από το Δημαρχείο τις τελευταίες μέρες διαφάνηκε μια πίεση για να κατέλθει ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο από Κεντροδεξιούς και Κεντροαριστερούς αιρετούς αλλά η βούληση ενδεχομένως, του Δημάρχου Ιωαννίνων προσέκρουσε στη σφοδρή αντίδραση της παράταξης του Θωμά Μπέγκα. Ο πρώην Δήμαρχος λιγότερο και περισσότερο στελέχη όπως ο Δημήτρης Νάστος και ο Φίλιππος Τσουμάνης είναι κατηγορηματικοί στην αυτόνομη κάθοδο της αυτοδιοικητικής δύναμης του ΚΙΝΑΛ που θα μετρήσει δυνάμεις κόντρα στην τοπική ΝΔ. Έτσι θεωρούν ότι μπορούν να εκθέσουν στα μάτια των κεντροαριστερών ψηφοφόρων της νυν δημοτικής αρχής και συγκεκριμένα της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», τον εκλεγμένο Δήμαρχο και την ομάδα των στενών του συνεργατών που θα βρεθούν μετέωροι στην ΠΕΔ, δεδομένων των πολιτικών τους καταβολών…

Show Buttons
Hide Buttons