Η περιοχή της «παλιάς Ζωσιμαίας» εκπέμπει SOS

Η περιοχή της «παλιάς Ζωσιμαίας» εκπέμπει SOS

Ανοιχτή επιστολή-αίτηση απευθύνει σε όλους τους υποψηφίους Δημάρχους Ιωαννιτών η λεγόμενη «Πρωτοβουλία Πολιτών περιοχής Παλιάς Ζωσιμαίας», που υπογράφεται από 242 κατοίκους, ιδιοκτήτες ακινήτων, καταστηματάρχες, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους στις οδούς Ζωσιμάδων, Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, Δαγκλή, Κοραή, Ασωπίου, Τσιριγώτη, Σίνα και Ρήγα Φεραίου.

Η περιοχή για την οποία μιλούν στην επιστολή τους οι εν λόγω κάτοικοι τονίζουν πως έχει υποστεί βαριές τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης την τελευταία δεκαετία αλλά και τις παρενέργειες της απομάκρυνσης του ΚΤΕΛ καθώς η αγορά της περιοχής λειτουργούσε σε μεγάλο βαθμό λόγω της ύπαρξης του αλλά μέχρι και σήμερα δεν έχει αντικατασταθεί ή υποκατασταθεί με κανένα απολύτως τρόπο. «Σήμερα, 10 χρόνια μετά διαπιστώνουμε με λύπη μας ότι στην περιοχή δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και την στήριξη των τοπικών καταστημάτων» σημειώνουν και αναφέρουν συγκεκριμένα:

 • Το πεζοδρόμιο της οδού Ζωσιμάδων στην οποία λειτουργεί το Γυμνάσιο της Ζωσιμαίας Σχολής μετά βίας χωράει ενάμιση άτομο!
 • Σε κανένα σημείο της περιοχής μας δεν έχει γίνει υπογειοποίηση κάδων!
 • Ο φωτισμός των οδών Σίνα, Ασωπίου και Ρήγα Φεραίου είναι κάκιστος και στην οδό Κοραή ελλιπής!
 • Ενώ μέρος της περιοχής βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων και σε κάθε περίπτωση γειτνιάζει με αυτό, ωστόσο δεν έχει γίνει καμιά ουσιώδης παρέμβαση, τόσο από το Δήμο, όσο και από την Πολιτεία, που ν’αναδεικνύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της.
 • Λόγω της υποβάθμισης της περιοχής, έχουν αυξηθεί σε αυτή τα τελευταία χρόνια τα περιστατικά εγκληματικών πράξεων,(π.χ. κλοπές, διαρρήξεις, σπάσιμο κενών καταστημάτων, κ.λ.π.).

Αυτά και πολλά άλλα μικρά καθημερινά ζητήματα οδηγούν τα καταστήματα σε μαρασμό και κλείσιμο και την περιοχή σε υποβάθμιση. Το αποτέλεσμα τονίζουν, είναι μαγαζιά και παλιά ακίνητα τα οποία έχουν σημαντική ιστορία αλλά και αρχιτεκτονική αξία να ερημώνουν και να γίνονται εστίες μόλυνσης και κινδύνου για τους διαμένοντες και τους όλο και λιγότερους διερχόμενους…

Οι κάτοικοι ζητούν από τους υποψηφίους Δημάρχους την ανάληψη δράσεων και τη λήψη μέτρων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες και θα ενισχύσουν την λειτουργία των καταστημάτων της περιοχής. Συγκεκριμένα, προτείνουν:

 1. Δημιουργία οργάνου με ελεγκτικό χαρακτήρα και δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης σε περιπτώσεις ακινήτων τα οποία παραμένουν κλειστά ή παρατημένα επί μακρόν και χωρίς να διατίθενται για ενοικίαση, με συνέπεια να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
 2. Αξιοποίηση του ακινήτου του παλιού ΚΤΕΛ, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες του, ώστε να δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή και θα τονώσει την κινητικότητα σε αυτή. Η αστική ανάπλαση και αναζωογόνηση που θα επιτευχθεί από την  αξιοποίηση ενός τόσο μεγάλου σε έκταση ακινήτου το οποίο σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης με σκουπίδια, δέντρα να ξεφυτρώνουν στην άσφαλτο είναι καίριας σημασίας  όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά και για όλο το ιστορικό κέντρο αφού έτσι θα ενισχυθεί και η ροή πεζών στις οδούς Κοραή, Ανεξαρτησίας και Τσιριγώτη οι οποίες «ενώνουν» το παλιό ΚΤΕΛ με το Ιστορικό Κέντρο, την Λίμνη και το Κάστρο.
 3. Βελτίωση του φωτισμού της περιοχής στις οδούς Σίνα, Ασωπίου, Ρήγα Φεραίου, Δαγκλή και Κοραή οι οποίες και αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα.
 4. Διαπλάτυνση πεζοδρομίων στις οδούς Ασωπίου, Ζωσιμάδων, Ρήγα Φεραίου και Σίνα (στις οποίες υπάρχουν δυστυχώς σημεία στα οποία δεν υπάρχουν πεζοδρόμια)!!!
 5. Υπογειοποίηση των κάδων απορριμμάτων όπου αυτό είναι δυνατό.
 6. Στοχευμένες πεζοδρομήσεις με καλαίσθητη πλακόστρωση, κατόπιν μελέτης και προς το σκοπό τόνωσης της εμπορικής κίνησης της περιοχής.
 7. Αξιοποίηση και αναβάθμιση των υπαρχουσών στοών σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους.
 8. Πρόσκληση σε ανθρώπους των τεχνών και του πολιτισμού να διακοσμήσουν με την άδεια και δαπάνες του Δήμου κοινόχρηστους χώρους της ως άνω περιοχής. Ενδεικτικά θα μπορούσαν να γίνουν : καλλιτεχνικά «γκράφιτι» και ζωγραφικά μοτίβα επί τοίχων ή δαπέδων, τοποθέτηση γλυπτών, γωνιές με πράσινο και άνθη, κ.λ.π.
Show Buttons
Hide Buttons