Η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει… αλλά οι ενδιαφερόμενοι αγνοούν…

Η Περιφέρεια Ηπείρου σχεδιάζει… αλλά οι ενδιαφερόμενοι αγνοούν…

Η ανάπτυξη της P&I Ελλάς ικανοποιεί απόλυτα τη διοίκηση της μητρικής εταιρείας για την απόφασή της να ιδρυθεί η ελληνική θυγατρική πριν από 4 χρόνια, σε μια επαρχιακή πόλη όπως τα Γιάννενα, αντί σε ένα από τα δύο μητροπολιτικά κέντρα της χώρας.

Τέσσερα χρόνια μετά, η εταιρεία αναπτύσσεται μέσα στα αρχικά πλάνα, φτάνοντας προοπτικά τους 200 εργαζόμενους και ένα μέγεθος που δείχνει τη σημασία αυτού του γεγονότος είναι ότι η εταιρεία παγκόσμια απασχολεί 600 εργαζόμενους, στις χώρες όπου δραστηριοποιείται.

Μιλώντας αποκλειστικά στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση και στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα, ο Έλληνας CEO της P&I AG Βασίλης Τριάδης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής θυγατρικής, παρ’ ότι όταν έκανε την πρόταση στους μετόχους της πολυεθνικής είχε όπως παραδέχτηκε, ένα άγχος, αν τα πράγματα θα πάνε καλά. Τελικώς, η ελληνική P&I αναπτύσσεται σε τομείς που δεν ήταν αρχικά σχεδιασμένο, καθ’ ότι η πρώτη πρόβλεψη έβλεπε για τα Γιάννενα, ένα Development Centre.

To… παράπονο που πάντως εξέφρασε και στον Πρωθυπουργό ο κ. Τριάδης, είναι η απουσία αεροπορικής σύνδεσης της Γερμανίας με τα Γιάννενα και έτσι, απαιτείται ένα ταξίδι πολλών ωρών για τις συχνές μετακινήσεις των στελεχών της εταιρείας, από την Ελλάδα στη Γερμανία και αντίστροφα. 

 

Το κτιριακό

Από τη συνέντευξη του κ. Τριάδη πάντως, προκύπτει η είδηση ότι το επίπεδο συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ανάπτυξη του Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας, δεν είναι αυτή που παρουσιάζει συχνά πυκνά ο Περιφερειάρχης… Από το… «κάτι σαν τεχνόπολη» που έλεγε παλιότερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, έχουμε φτάσει τώρα στο «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας». Φαίνεται λοιπόν πως από τον περασμένο Δεκέμβριο που η Περιφερειακή Αρχή αναφέρθηκε σε αυτή την υποδομή, μετά από μια συνάντηση που είχε ο Αλέξανδρος Καχριμάνης με διευθυντές και στελέχη των δύο εταιριών Team Viewer Greece και P&I Hellas, που λειτουργούν στα Γιάννενα, οι δύο εταιρείες αν όχι σίγουρα μόνο η δεύτερη, δεν ενημερώνεται για τα σχέδια της Περιφέρειας Ηπείρου, τη στιγμή που μιλάμε για ένα μελετώμενο κτίριο 24 εκατ. ευρώ, το οποίο μάλιστα, με τη συνδρομή της κυβέρνησης της ΝΔ, θα ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και ο Πρωθυπουργός χθες, από την πόλη μας, υποσχέθηκε να συνδράμει αυτή την προσπάθεια… 

Το κτιριακό δε βοηθάει μια επιχείρηση σαν την P&I που σήμερα είναι αναγκασμένη να λειτουργεί στους χώρους του Τεχνολογικού και Επιστημονικού Πάρκου, με όρια και περιορισμούς στο προσωπικό της. Η ιδέα της εγκατάστασης της εταιρείας σε νέες κτιριακές υποδομές απασχολούν τη διοίκησή της, εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Όπως τόνισε στη συνέντευξη ο κ. Τριάδης, το κτίριο στο ΕΤΕΠΗ ήταν αρχικά για 50 εργαζόμενους, έγιναν επεκτάσεις στο υπόγειο και δεν είναι σε θέση τώρα, η εταιρεία να φιλοξενήσει τους 200 εργαζόμενους που θέλει.

Το πρόβλημα ωστόσο για τον κ. Tριάδη, είναι με το timing. Πότε θα είναι σε θέση αυτή η πρόταση, αυτό το όραμα να φέρει αποτέλεσμα, όπως είπε χαρακτηριστικά. Την κουβέντα για το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» τη γνωρίζει ασφαλώς αλλά χωρίς λεπτομέρειες όπως παραδέχτηκε. Τα όσα δήλωσε ο κ. Τριάδης πρέπει να προβληματίσουν την Περιφερειακή Αρχή, γιατί η εικόνα που εκείνη περιγράφει είναι τελείως διαφορετική από τη δική της.

Είπε επί λέξει ο κ. Τριάδης και ακολουθούν και τα βίντεο για την επιβεβαίωση: 

«Συζητιέται, συζητιέται αλλά μέχρι στιγμής μία απάντηση δεν έχουμε πάρει και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε και γι αυτό είμαστε σε plan b  και κοιτάμε να δούμε αν υπάρχει ένα οικόπεδο μεγάλο που να μπορεί να φιλοξενήσει μια τέτοια ιδέα. Γιατί δεν είναι το θέμα και μια P&I και μια Teamviewer δεν χρειάζονται τη βοήθεια από το κράτος για να δαπανήσουμε για ένα κτίριο. Το θέμα το οποίο έχουμε ειδικά εμείς είναι το κτίριο που έχουμε είναι ακατάλληλο δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσει 200 υπαλλήλους ειδικά τώρα με την πανδημία. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω περισσότερα από ό,τι εσείς. Δηλαδή οι πολιτικοί λένε ότι κάντε σχεδία, τα έχουμε δώσει όλα αλλά δεν έχουμε πάρει μια απάντηση. Και αυτή την απάντηση πρέπει να την πάρουμε. Το είπαμε και στον Πρωθυπουργό.

Όπως σας είπα, δεν είναι το θέμα το οικονομικό, η P&I θα μπορούσε και μόνη της να επενδύσει 10 εκατ. – 12 εκατ. πόσο κοστίζει. Εμείς χρειαζόμαστε μια απόφαση και πρέπει να την πάρουμε αυτή την απόφαση, θα γίνει δε θα γίνει για να είμαστε σε θέση να ξέρουμε και πότε. Αν π.χ. γίνει αυτό σε 3 χρόνια, δε μας βοηθάει, εμείς χρειαζόμαστε μια λύση άμεσα«. 

Είναι δυνατόν να σχεδιάζει η Περιφέρεια μια υποδομή που απευθύνεται σε συγκεκριμένους ενδιαφερόμενους, υποτίθεται, και αυτοί να μη γνωρίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων; Να είναι εκτός του σχεδιασμού;

Πώς συνεχώς επικαλείται τις συγκεκριμένες δύο εταιρείες ο Περιφερειάρχης, όταν ο εκπρόσωπος της μιας εξ αυτών, λέει στο δημοσιογράφο «δεν ξέρω περισσότερα από ό,τι εσείς»; Για το κενό της ενημέρωσης φταίει προφανώς η Περιφερειακή Αρχή και οφείλει άμεσα να το αποκαταστήσει, διαφορετικά κινδυνεύουμε να φτιάξουμε ένα κτίριο που θα στοιχίσει 25 εκατ. ευρώ και να μην έχουμε εταιρείες να στεγάσουμε…

Και ολόκληρο το βίντεο της συνέντευξης:

 

Show Buttons
Hide Buttons