Η προβολή του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η προβολή του επόμενου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) δημοσίευσε τη δεύτερη συλλογή προβολών για τη σύνθεση της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου, συγκεντρώνοντας δεδομένα εθνικών δημοσκοπήσεων – εδώ αναλυτικά.

Το ΕΚ δημοσίευσε τη νέα δέσμη προβολών για το πώς θα μοιάζει η επόμενη σύνθεσή του με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου 2019. Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Τα κόμματα έχουν ενσωματωθεί σε πολιτικές ομάδες στις οποίες συμμετέχουν ήδη ή με βάση υπάρχοντες δεσμούς με το σχετικό ευρωπαϊκό πολιτικό κόμμα. Όλα τα νέα κόμματα και κινήματα που δεν έχουν εκδηλώσει τις προθέσεις τους κατηγοριοποιήθηκαν ως «άλλα». Το επόμενο ΕΚ θα έχει λιγότερους ευρωβουλευτές (705) από το απερχόμενο (751) λόγω της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την προβολή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) είναι πρώτο με μειωμένη τη δύναμή του, ενώ και οι Σοσιαλιστές (S&D) είναι σημαντικά «ψαλιδισμένοι» σε σχέση με την τρέχουσα θητεία. Οι Ευρωσκεπτικιστές και οι Ακροδεξιοί εκφράζονται μέσα από τρεις διαφορετικές ομάδες (ECR, EFDD και ENF) και δεν αθροίζονται.

Το ΕΚ θα εκδίδει ανανεωμένες προβολές κάθε δύο εβδομάδες μέχρι το τέλος του Απριλίου και σε εβδομαδιαία βάση κατά τη διάρκεια του Μαΐου μέχρι και το βράδυ των εκλογών. Θα δημοσιευτούν επίσης παραστάσεις νίκης στις 26 Μαΐου για όποιες χώρες ακολουθούν αυτή την πρακτική και όπου οι κάλπες έχουν κλείσει, ενώ από τις 18.00 (τοπική ώρα) και κάθε μία ώρα θα γίνονται διαθέσιμα προσωρινά αποτελέσματα από όλα τα κράτη μέλη.

Για την Ελλάδα, η πρόβλεψη μιλά για 8 έδρες στη ΝΔ και 6 έδρες στο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πρώτες άμεσες ευρωπαϊκές εκλογές πραγματοποιήθηκαν πριν 40 χρόνια, στις 12 Ιουνίου 1979. Οι φετινές εκλογές θα είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία του ΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη την πολιτική ατμόσφαιρα, τη διαφαινόμενη αποχώρηση της Βρετανίας και τις μεγάλης κλίμακας πολιτικές και διασυνοριακές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις 23 – 26 Μαΐου για να αποφασίσουν για το μέλλον της Ευρώπης.

 

Show Buttons
Hide Buttons