Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το προσφυγικό

Η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το προσφυγικό

Την άποψη ότι οι παρατάξεις της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου, οι παρατάξεις των κ.κ. Ριζόπουλου, Ζάψα και Δημητρίου είναι υπέρ της αποδοχής της πολιτικής του «διπλού αναγκαστικού εγκλωβισμού των προσφύγων στη χώρα μας», εγκλωβισμού που απορρέει από την συνθήκη του Δουβλίνου 2 και την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας και καθιστά την Ελλάδα «αποθήκη ψυχών», εκφράζει με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Συσπείρωση, αναφερόμενη στα συμπεράσματα της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της Πέμπτης. 

«Αυτός ο σχεδιασμός οδηγεί στην καταπάτηση του δικαιώματος των προσφύγων να επιλέγουν τόπο προορισμού, και οδηγεί στον στόχο των μαζικών απελάσεων για να εκτονώνεται παροδικά η πίεση, στόχος που προϋποθέτει την διαστρέβλωση του όρου πρόσφυγας για να βαφτίζονται υποχρεωτικά μετανάστες και την εφαρμογή σκληρής κατασταλτικής πολιτικής με την δημιουργία κλειστών κέντρων-φυλακών και την αντιμετώπιση των ξεριζωμένων και διωκόμενων από αυταρχικά καθεστώτα ως εγκληματιών -εισβολέων» σημειώνει η παράταξη του ΚΚΕ και συνεχίζει: «η αποδοχή του διπλού εγκλωβισμού των προσφύγων από την πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου, πέρα από τη αποδοχή της βίας και της καταστολής καθιστά κενή περιεχομένου την επίκληση για αλληλεγγύη από την ΕΕ και ομαλή κοινωνική ένταξη προσφύγων στην χώρα μας. Η επίκληση αλληλεγγύης από την αντιδραστική ΕΕ που δημιούργησε τις προσφυγικές ροές με τους πολέμους που συμμετείχε δεν μπορεί να δείξει ίχνος αλληλεγγύης ούτε για τους ξεριζωμένους αλλά ούτε και για τους ίδιους τους λαούς της. Κανείς ξεριζωμένος που δέχεται καταπάτηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων του και αντιμετωπίζεται ως δυνάμει εγκληματίας δεν πρόκειται να επιθυμεί την ένταξη του σε μία χώρα που άλλωστε δεν επιλέγει να μείνει».

«Η περιφερειακή αρχή που έχει δώσει δείγματα γραφής στην ενεργητική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων της Ηπείρου, δήλωσε χτες αναρμόδια και μη ικανή να παρέμβει για την εξασφάλιση ανθρώπινων όρων διαβίωσης, εκπαίδευσης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων αλλά και στην στήριξη των μονάδων υγείας πρόνοιας και εκπαίδευσης της Ηπείρου οι οποίες ήδη «τσακισμένες» από την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδοτηση θα «γονατίσουν» το επόμενο διάστημα . Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν χτες ολοκληρωμένη πρόταση για να πάψουν οι υπεκφυγές και τα ημίμετρα που απλά διογκώνουν το πρόβλημα» σημειώνεται.

Η πρόταση που κατατίθεται κάθε μέρα και στο λαϊκό κίνημα έχει τα εξής σημεία:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο κέντρο κλειστού τύπου- φυλακή. Να μεταφέρονται οι αιτούντες άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα σε δημόσιους, ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια, με γρήγορες διαδικασίες, στις χώρες προορισμού τους. Να προχωρήσουν άμεσα οι οικογενειακές επανενώσεις σε χώρες της ΕΕ. Να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους ασυνόδευτους ανήλικους.
  • Να επισπευστούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου σε όλους όσοι προέρχονται από χώρες πολέμων, χώρες που ζουν κάτω από κατοχή, καθώς και σε θύματα αντιδραστικών καθεστώτων.
  • Να εξασφαλιστεί δωρεάν και πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
  • Να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις αντίστοιχες υπηρεσίες, με την απορρόφηση και του προσωπικού που εργάζεται σε δομές των νησιών.
Show Buttons
Hide Buttons