Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Στρατηγική συμμαχιών προκρίνει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητά – εδώ – μετά τη συνεδρίαση του οργάνου υπό τον Πρωθυπουργό και πρόεδρο του Κόμματος Αλέξη Τσίπρα, το περασμένο Σάββατο.

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο, λέει η ΚΕ, ως «ακρότατο χρονικό όριο» θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι βασικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα αυτοδιοικητικά σχήματα, τους επικεφαλής, τις συμμαχίες, τους συνδυασμούς των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

«Οι τελικές επιλογές πρέπει να είναι αντικείμενο διαβουλεύσεων των παραταξιακών μας σχημάτων, συζητήσεων με τους συμμάχους μας, ζύμωσης μέσα στις τοπικές κοινωνίες. Στο κομματικό επίπεδο, απαιτείται η εμπλοκή των τοπικών οργανώσεων, των νομαρχιακών επιτροπών, των περιφερειακών επιτροπών, καθώς και των κεντρικών οργάνων του κόμματος. Το τελευταίο αφορά οπωσδήποτε τις περιφέρειες, τις πρωτεύουσες νομών και όλους τους μεγάλους Δήμους» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Η ΚΕ διακρίνει τις εξής περιπτώσεις:

Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διοίκηση: Το βασικό επιχείρημα θα είναι το έργο που επιτελούν αυτές οι δημοτικές-περιφερειακές αρχές, οι οποίες οφείλουν να το επικοινωνούν στους πολίτες με στόχο την ενεργοποίηση τοπικών κοινωνικών ομάδων ή κινημάτων που μπορούν να προσανατολισθούν σε θετικές και παράλληλες με τις αυτοδιοικητικές αρχές, ενέργειες και όχι μόνο.

Εκεί όπου ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην αντιπολίτευση ή δεν μετέχει στα Συμβούλια: Σ’ αυτές τις περιπτώσεις καλούνται τα στελέχη του άμεσα να πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες συγκρότησης προοδευτικών αυτοδιοικητικών σχημάτων, μέσα από αυθεντικές δημοκρατικές διαδικασίες, επιδιώκοντας τη συμμετοχή των πολιτών που είναι δραστήριοι κοινωνικά, σε κινήσεις, συλλόγους, κοινωνικές οντότητες κ.λπ.

 

Αυτοκριτική για το 2014

Από το κείμενο της ΚΕ, δε λείπει και η αυτοκριτική για τις επιλογές του 2014.

Είναι προφανές πως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα διεξαχθούν σε ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό κλίμα από εκείνο των αντίστοιχων εκλογών του 2014, εκτιμάται και τονίζεται: «Αξιοποιώντας την εμπειρία του 2014, πρέπει να αποφύγουμε τα λάθη που διαμόρφωσαν ένα αρνητικό αποτέλεσμα, καθώς υπήρξε μεγάλη αναντιστοιχία τόσο του κοινωνικού ρεύματος υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του εκλογικού σώματος που τον εμπιστεύτηκε δύο φορές το 2015…». Και παρακάτω: «Οφείλουμε να κατανοήσουμε τις συνέπειες και να αποφύγουμε την αρνητική εμπειρία από τις λογικές «καθαρότητας» και «καταγραφής» που οδηγούν σε απομόνωση, χωρίς όμως εκπτώσεις από τις αρχές και τις αξίες μας»…

Show Buttons
Hide Buttons