Η… συμβουλευτική και η πραγματική διαχείριση της πανδημίας

Η… συμβουλευτική και η πραγματική διαχείριση της πανδημίας

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στην πόλη των Ιωαννίνων με τα εκατοντάδες ενεργά κρούσματα covid-19 που καταγράφονται από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας τις τελευταίες μέρες, με τις ημερήσιες διαγνώσεις της διασποράς του Sars-Cov2 κυρίως στο αστικό κέντρο των Ιωαννίνων, έχει αναμενόμενα τρομοκρατήσει κόσμο και οφείλει να σημάνει συναγερμό σε όλες τις κατευθύνσεις. 

Από την άριστη εικόνα της περασμένης άνοιξης, έχουμε περάσει στον εφιάλτη ενός ιού που κυκλοφορεί πλέον δίπλα μας, στις δημόσιες υπηρεσίες που συναλλασσόμαστε, στα καταστήματα που επισκεπτόμαστε, στα σχολεία που φοιτούν τα παιδιά μας… Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δε χρειάζεται πανικός, ούτε πρέπει να εγκλωβιστεί η ζωή μας σε ένα διαρκές άγχος «μην κολλήσουμε»… Ακόμα κι αν γίνει κι αυτό, πρώτη φροντίδα μας πρέπει να είναι οι ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο από όλους μας, άρα απαιτείται αυτοί να εκτίθενται όσο λιγότερο γίνεται στους πιθανούς κινδύνους. 

Αυτές τις ώρες της υγειονομικής κρίσης, είναι πεποίθησή μου πως πρέπει να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη στην ηγεσία που αποφασίζει ως επί το πλείστον, με βάση τις συμβουλές και τις διαγνώσεις των ειδικών. Ωστόσο, ορισμένες πολιτικές δυνάμεις προσπαθούν ενίοτε με μια δόση υπερβολής, σε πολλές περιπτώσεις ωστόσο σωστά, να υπερτονίσουν τα κενά, εντείνοντας την ανησυχία και την αβεβαιότητα του κόσμου – διαβάστε εδώ κάτι σχετικό.

Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αντιπαράθεση με φόντο την πανδημία έχει κρατηθεί σε σχετικά χαμηλό επίπεδο, με προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση πόρων να ξεχωρίζουν, παρ’ ότι υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα επικοινωνίας για το οποίο όμως, την απόφαση έχει πάρει το κεντρικό κράτος και αυτό συμβαίνει σε όλη τη χώρα. Προ μηνών, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου ζητούσε καθημερινές συνεντεύξεις από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας για την πορεία της πανδημίας. Σήμερα, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ιωαννιτών επανέρχεται με πρόταση για τη δημιουργία μιας… task force με συμβουλευτικό ρόλο, στο θέμα της εξέλιξης της πανδημίας στο Δήμο Ιωαννιτών, αν και του έχει απαντηθεί. Κατά την άποψη της παράταξης Μπέγκα, πρέπει να συσταθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου τοπικά και θα ενημερώνει τους πολίτες. Η ενημέρωση θα έχει κυρίως συμβουλευτικό χαρακτήρα και δεν θα υποκαθιστά τα όσα ανακοινώνονται από το κεντρικό κράτος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Για λόγους επικοινωνιακούς, ο πρώην Δήμαρχος πρώτα μέσα από το facebook και μετά με επίσημη ανακοίνωση της παράταξης, επιμένει σε κάτι εντελώς άτοπο που δε γνωρίζω να συμβαίνει ούτε στην Αθήνα ούτε στη Θεσσαλονίκη, με τις αντίστοιχες Ιατρικές Σχολές.

Οι λόγοι που δεν επιτρέπουν τέτοιες επιτροπές είναι συνοπτικά οι εξής:

  • Η πληροφόρηση για την πορεία της νόσου τοπικά, ελέγχεται από το Υπουργείο. Ούτε η διοίκηση του κέντρου αναφοράς covid-19 στα Γιάννενα – του ΠΓΝΙ δηλαδή – νομιμοποιείται να δίνει πληροφορίες για τα κρούσματα, ούτε οι γιατροί της εκεί Επιτροπής που επιλαμβάνεται κάθε θέματος που προκύπτει μιλούν με λεπτομέρειες, παρά μένουν στα πολύ γενικά.
  • Αν εξαιρέσουμε τα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην πόλη μας εδώ και περίπου μία εβδομάδα, η πανδημία αντιμετωπίζεται σε όλη τη χώρα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: υπάρχουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπουν ακριβώς τις αντιδράσεις σε κάθε εμφάνιση του ιού. Επομένως, ποιες συμβουλές να δώσουν παραπάνω οι ειδικοί για τα Γιάννενα;  
  • Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στη διαχείριση της νόσου είναι περιορισμένος και αυστηρά οριοθετημένος, δε μπορεί ένας Δήμος ή μια Περιφέρεια να παρεκκλίνει, ει μη μόνον για καθαρά θέματα πολιτικής διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας και το πολύ… με εκκλήσεις των τοπικών αρχών προς τους πολίτες να τηρούν αυστηρότερα τα μέτρα, την αποτελεσματικότητα των οποίων εκκλήσεων πολύ αμφισβητώ…

Άρα, το να πούμε ότι ο Δήμος ή η Περιφέρεια δεν κάνουν όσα πρέπει για την αντιμετώπιση του κινδύνου της πανδημίας, μπορεί να δημιουργεί ένα πρόσκαιρο πολιτικό όφελος σε όσους το υποστηρίζουν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι προσφορά στο κοινό καλό…

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons