Η συριζοποίηση ενός αιρετού (βίντεο)

Η συριζοποίηση ενός αιρετού (βίντεο)

Είναι εντυπωσιακό πως σε ένα τόσο μικρό διάστημα, λίγων εβδομάδων, η διακριτή αυτοδιοικητική παρουσία τεσσάρων και πλέον χρόνων, του Γιώργου Ζάψα στην Περιφέρεια Ηπείρου, επισκιάζεται από το «φάντασμα» της απόλυτα ταυτισμένης με την κυβερνητική ορθοδοξία, αυτοδιοικητικής λογικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε για να ακούσουμε και να διαβάσουμε την ομιλία του Γιώργου Ζάψα, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του ονόματος της νέας του παράταξης, που με τη στήριξη του κυβερνώντος κόμματος θα λάβει μέρος στις εκλογές του Μαΐου… Ο Γ. Ζάψας στη συνέντευξη της περασμένης Παρασκευής, είχε αναγνώσει δήλωση – άποψη για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης που είτε την είχε γράψει άλλος, πιθανότατα Συριζαίος, είτε ο Κώστας Μπασιούκας, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δευτέρας, ανέγνωσε τη δήλωση Ζάψα, ως δική του!

Ο επικεφαλής της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» Γιώργος Ζάψας και ο επικεφαλής της «Ήπειρος Ανατροπής» Κώστας Μπασιούκας διάβασαν δηλαδή, σε δύο διαφορετικές στιγμές, την ίδια δήλωση για το υπό διαβούλευση σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος της Λίμνης. Η ταύτισή τους είναι απόλυτα θεμιτή.

Θα ήταν καλύτερα όμως, ο Γ. Ζάψας να προσχωρήσει από τώρα, στην παράταξη «Ήπειρος Ανατροπής», γιατί είναι εμφανές πως δεν έχει καμία σχέση με τη «Συμμαχία Ηπειρωτών».

Η ομιλία

Στην ομιλία του τώρα, το βράδυ της Δευτέρας, ενώπιον των δύο Ηπειρωτισσών κυριών του υπουργικού συμβουλίου, ο επικεφαλής του «Κοινού των Ηπειρωτών», όπως είναι το όνομα της νέας παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ για την Περιφέρεια Ηπείρου, ένιωσε την ανάγκη να πλέξει το εγκώμιο της κυβερνητικής πολιτικής που μέχρι πρόσφατα, δεν αξιολογούσε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Μπροστά στο Συριζαίο Πρύτανη του νέου Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη, ο Γ. Ζάψας οραματίστηκε πως με τα έξι υπό ίδρυση Ινστιτούτα του υπό ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου του τοπικού ΑΕΙ, τα Γιάννενα θα αποκτήσουν σε ένα μη δύο χρόνια, το δικό τους MIT… αν δεν το ξεπεράσουμε κιόλας… Αν και ως περιφερειακός σύμβουλος δε θυμάμαι να είχε εκφραστεί για το θέμα της απορρόφησης του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, εκ των υστέρων ο Γ. Ζάψας παραδέχεται τη μεγαλειωδώς ευφυή πολιτική κίνηση του Κώστα Γαβρόγλου να βάλει στο «μίξερ» του Υπουργείου του, τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να αποτελειώσει την ανώτατη εκπαίδευση στην Ήπειρο.

Υποκατέστησε ο Γ. Ζάψας ως αυριανή Περιφερειακή Αρχή, τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας, υποσχέθηκε διορισμούς, σχολεία, ασθενοφόρα, τομείς του ΕΚΑΒ… υποκατέστησε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και υποσχέθηκε εντατικότερους ελέγχους στην αγορά γάλακτος, και τέλος, για ένα μείζονος σημασίας θέμα, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, τα τελευταία χρόνια, την ανακατασκευή της λεωφόρου Νιάρχου, ξέχασε την άποψη που εξέφρασε ως επικεφαλής παράταξης το Δεκέμβριο του 2017 και υιοθέτησε πλήρως την άποψη της «Ήπειρος Ανατροπής» πως ο δρόμος πρέπει να επανακατασκευαστεί, όπως μελετήθηκε από την Περιφερειακή Αρχή («θα προωθήσουμε τάχιστα την άμεση χρηματοδότηση κατασκευής της οδού Σ. Νιάρχου, σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, ως αστικής οδού ταχείας κυκλοφορίας» είπε).

Μίλησε ακόμα και για διαχειριστικά σχέδια υδάτων, αρμοδιότητα που μαζί με τα δάση, παραμένει στη στενή εποπτεία του κεντρικού κράτους. Για να αλλάξει, απαιτείται αναθεώρηση των σχετικών συνταγματικών άρθρων. Ξέρει κάτι περισσότερο για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στην επικείμενη συζήτηση των αναθεωρητέων άρθρων του Συντάγματος; Ωστόσο, ο Γ. Ζάψας υποσχέθηκε κι εδώ…

Τέλος, χειροκρότησε την κυβέρνηση που κατά τα τελευταία τρία χρόνια, κατάφερε να αναβαθμίσει το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων (πουθενά δεν είδε εδώ ο Γ. Ζάψας, την προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών και της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο Πρωθυπουργός άλλωστε, κατά την κυβερνητική προπαγάνδα, έφερε τις δεξαμενές στο «Βασιλεύς Πύρρος…).

Υπήρξαν ωστόσο και δύο σημεία, στα οποία ο Γ. Ζάψας… αντιμίλησε στην κυβέρνηση. Είπε συγκεκριμένα:

  • Μελέτες για την ανάπτυξη Σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέει την Ήπειρο με μέσα σταθερής τροχιάς θα πρέπει να δρομολογηθούν σύντομα (ο Σπίρτζης έχει προεξοφλήσει πως το έργο είναι Φαραωνικό και άρα αδύνατο) και
  • Για τις σεισμικές έρευνες και τις πιθανές εξορύξεις υδρογονανθράκων, δήλωσε κόντρα στην κυβερνητική γραμμή που χαρακτηρίζει το πετρέλαιο «εθνική υπόθεση», πως «το βασικό μας κριτήριο είναι και θα παραμείνει Η ΩΦΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ, ενώ η απόφαση θα στηριχθεί στην βούληση των Ηπειρωτών και μόνο!». Όσοι διαφωνούν με τις σεισμικές έρευνες φτιάχνουν ήδη παράταξη και δεν πιστεύουν λέξη που βγαίνει για το θέμα, από κυβερνητικά στόματα…

Είναι η τρίτη εκλογική προσπάθεια του Γιώργου Ζάψα.

Ο λαός λέει πως τα στερνά τιμούν τα πρώτα.

Καλό είναι να το έχεις αυτό κατά το νου, φίλε Γιώργο.

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons