Η «Σχεδία» στο δημοτικό συμβούλιο: Περί ιερών και ανίερων «συμμαχιών»

Η «Σχεδία» στο δημοτικό συμβούλιο: Περί ιερών και ανίερων «συμμαχιών»

Χωρισμένες στα δύο φαίνεται να βρίσκονται οι δημοτικές παρατάξεις και δι’ αυτών κατ’ επέκταση η τοπική κοινωνία έναντι της συνέχισης λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων Ιωαννίνων «Σχεδία», η οποία τον τελευταίο καιρό εισήχθη βίαια στην τοπική επικαιρότητα λόγω της δικαστικής διερεύνησης καταγγελιών σε βάρος του επιστημονικά υπευθύνου της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Βασίλη Κούτρα και της διαφαινόμενης αντιπαράθεσης ανάμεσα στον τελευταίο και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Στέφανο Τζιμογιάννη.

Οι δύο αρνητικοί πρωταγωνιστές αυτής της υπόθεσης παραστάθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και παρουσίασαν τις απόψεις τους, λίγο πολύ εκφρασμένες τον τελευταίο καιρό.

Αυτό που προέκυψε πάντως από την τοποθέτηση του προέδρου της «Σχεδίας» αλλά και από τους περισσότερους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ήταν οι ευθύνες των προσωπικών χειρισμών του Δημάρχου από το Σεπτέμβριο του 2019 ως σήμερα, για την κρίση που βιώνει σήμερα η «Σχεδία».

Ο πρόεδρος της «Σχεδίας» ήταν πολύ οξύς στους χαρακτηρισμούς του έναντι του Δημάρχου Ιωαννίνων και τον κατηγόρησε ευθέως ως υποκινητή της κρίσης που μεθόδευσε την αντικατάσταση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ώστε να δημιουργήσει αρνητικούς συσχετισμούς σε βάρος του προέδρου και να τον αναγκάσει σε παραίτηση ή να τον οδηγήσει στην αποπομπή. Ο κ. Τζιμογιάννης υποστήριξε πως και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου μεθοδεύτηκε με τη συμμετοχή μελών του ΔΣ της «Σχεδίας» εκτός του εκπροσώπου του Δήμου Ιωαννιτών εκεί, ώστε να τον εκθέσει. «Ήμουν σίγουρος ότι θα συγκεντρώνατε το στρατό σας σήμερα εναντίον μου» ήταν μια από τις εκφράσεις του προέδρου. «Το μέγεθος της αλαζονείας σας και ο τυφλός ρεβανσισμός σας οδήγησαν σε αυτά. Οφείλετε μια δημόσια συγγνώμη για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία σας και η αξιοπιστία της «Σχεδία»…» σημείωσε ακόμα. Τέλος, προκάλεσε όποιον θέλει να προβεί δημόσια σε ισχυρισμούς εναντίον του προέδρου να αποδείξει στα αρμόδια όργανα την αμφισβήτηση της ανιδιοτελούς συμμετοχής του, την κακοδιαχείριση, και να κάνει την αναφορά πως ήταν ενήμεροι των πράξεων για συνταγογράφηση φαρμάκων και χορήγηση βεβαιώσεων για άτομα για δικαστική χρήση.

Ο Βασίλης Κούτρας, επιστημονικά υπεύθυνος της «Σχεδία» επικαλέστηκε τη μαρτυρία πρώην εξαρτημένου για να υποστηρίξει το έργο που έγινε τα προηγούμενα χρόνια στη δομή. Υποστήριξε πως αυτό το έργο οφείλεται στο επιστημονικό προσωπικό, όπως ο Παρθενώνας οφείλει την ύπαρξή του όχι στον Περικλή αλλά στους αρχιτέκτονές του. Υπερασπίστηκε το θεραπευτικό πρόγραμμα της «Σχεδίας» και υποστήριξε πως όλα είχαν την έγκριση του ΟΚΑΝΑ, ισχυρισμούς που έχει παρουσιάσει και με ανοιχτή επιστολή του ο κ. Κούτρας. «Κάθομαι σε προκρούστεια κλίνη, γιατί κάνω πράγματα που εύκολα δεν μπορούν να τα κάνουν οι υπόλοιποι»… σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Κούτρας και αναρωτήθηκε αν υπάρχουν συμβάσεις που υπογράφουν οι πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ, αν υπάρχουν δικές του συμβάσεις έργου στις οποίες ήταν σαφές τι κάνει ο ίδιος, τότε για το έργο της «Σχεδίας» φταίνε οι πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ και της «Σχεδίας» που υπόγραφαν, φταίνε και οι Εισαγγελείς που παρέπεμπαν στη «Σχεδία» εξαρτημένους όπως είπε.

 

Οι φορείς

Οι εκπρόσωποι των φορέων που παρευρέθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο, ομοφώνησαν στην ανάγκη να συνεχίσει να λειτουργεί η «Σχεδία», ωστόσο κάτω από τις λέξεις τους υφείρπε μια έμμεση προτροπή να «αδειαστεί» από το Δήμο Ιωαννιτών και το δημοτικό συμβούλιο ο Στέφανος Τζιμογιάννης ως ο υπεύθυνος της έντασης που δεν επιτρέπει στη δομή να λειτουργεί τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο.

Ο Βασίλης Γοργόλης αντιπεριφερειάρχης και αντιπρόεδρος «Σχεδία», η Μαργαρίτα Κιτσανού εκπροσωπώντας τον Ιατρικό Σύλλογο Ιωαννίνων, η Ανθούλα Μάστακα εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, ο Πάτερ Ιωήλ εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Καμπερείου Ιδρύματος, εκφράστηκαν άλλος λιγότερος άλλο περισσότερο κατά του προέδρου της «Σχεδίας», όπως και η εκπρόσωπος των εργαζομένων της δομής, Σοφία Γκόντα. Ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης καταφέρθηκε ευθέως κατά του Στέφανου Τζιμογιάννη, κατηγορώντας τον πως έχει βαλτώσει τη λειτουργία του οργανισμού.

Ο Χρήστος Στουγιάννος γενικός γραμματέας της «Σχεδίας», ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, ήταν ο μόνος από τους εκπροσώπους των φορέων που απέδωσε την ένταση στη «Σχεδία» στην απόφαση του προηγούμενου ΔΣ να προσληφθεί συντονιστής, το καλοκαίρι του 2019. Με την απόφαση αυτή δεν θα διακόπτονταν η σχέση του κ. Κούτρα με τη «Σχεδία» και την άποψη αυτή υποστηρίζει από την πρώτη στιγμή ο πρόεδρος της «Σχεδίας». Ξεκαθάρισε πως παρ’ ότι συνεργάτης του Δημάρχου, δεν κατευθύνθηκε ποτέ από τον Δήμαρχο για τη στάση του εντός της «Σχεδίας».

 

Η αντιπολίτευση

Μπέγκας και Καλογιάννη επέκριναν την αντιθεσμική στάση του Δημάρχου σε σχέση με τη λειτουργία της «Σχεδίας» αφού ο Δήμος έχει εκπρόσωπο στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία και ο Δήμαρχος δεν έχει απολύτως κανένα θεσμικό ρόλο στη λειτουργία του. Ωστόσο ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ από τη δεύτερη μέρα της θητείας του (!) άρχισε να παρεμβαίνει στο έργο της εταιρείας και να προτρέπει τον πρόεδρο Στέφανο Τζιμογιάννη για αποφάσεις ή για μη λήψη αποφάσεων. Η Τατιάνα Καλογιάννη έκανε την έκπληξη προτείνοντας την ανανέωση της θητείας Τζιμογιάννη με αναπληρωτή, σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο. Και επέμεινε στην πρόταση, εφόσον ελέχθη στη συνέχεια πως η θητεία της εκπροσώπησης Τζιμογιάννη έχει λήξει από το 2019. «Είναι πιο επίκαιρη από ποτέ η πρότασή μας» αντέτεινε η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023». Στη συνέχεια και εκτός ημερησίας διατάξεως, συζητήθηκε η πρόταση της κ. Καλογιάννη χωρίς να γίνει αποδεκτή. Ο πρόεδρος είπε πως στην επόμενη συνεδρίαση στις 2 Ιουνίου, θα ληφθεί η σχετική απόφαση, με το Δήμαρχο να ξεκαθαρίζει το προφανές: πως δεν θα είναι ο Στέφανος Τζιμογιάννης η πρόταση της δημοτικής αρχής για τη «Σχεδία» (ωστόσο αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων και την πλειοψηφία σε αυτό δεν έχει η δημοτική αρχή…).

Ο Θωμάς Μπέγκας, επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών Νέα Γιάννενα» υποστήριξε πως «ο κ. Ελισάφ με την ενός ανδρός αρχή και όχι σα σοφός μονάρχης, ενώ θα έπρεπε να δράσει πυροσβεστικά, φροντίζει να βάζει μπουρλότο με τη συμπεριφορά του». «Όφειλε ως Δήμαρχος να καλέσει έγκαιρα και να ζητήσει ενημέρωση εφ’ όλης της ύλης, πώς χειρίστηκε όμως το θέμα; Τη 2η μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του λες και δεν υπήρχαν άλλα μείζονα θέματα, απευθύνει επιστολή προτρέποντας στη μη λήψη δεσμευτικών αποφάσεων για την επιστημονική λειτουργία του Κέντρου» πρόσθεσε.

H T. Καλογιάννη αναρωτήθηκε «Εάν, μετά από δεκαετίες ανέφελης λειτουργίας της εταιρείας, η προσωπική εμπλοκή του Δημάρχου στις εσωτερικές διαδικασίες της είχε πυροσβεστικό χαρακτήρα ή συνέβαλε να πυροδοτηθεί περαιτέρω το θέμα. Ποιον και τι εξυπηρέτησε με την επιλογή του να μην ενημερώσει για το θέμα το δημοτικό συμβούλιο, έγκαιρα. Αν υπερέβη τα εσκαμμένα με την δήλωσή του προς τον νόμιμο εκπρόσωπο του Δήμου στο Διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ότι βρίσκεται στη θέση του υπό την ανοχή της δημοτικής αρχής, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται στη θέση αυτή εξουσιοδοτημένος από το Δημοτικό Συμβούλιο». «Είναι δυνατόν, θέματα που αφορούν την εκπροσώπηση του Δήμου μας σε φορείς και εταιρείες, αντί να λύνονται στο Δημοτικό Συμβούλιο με διαφάνεια, με αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της τήρησης των κανονισμών, να αποτελούν αφορμή ώστε ο ίδιος ο Δήμαρχος να παρεμβαίνει κατά το δοκούν; Ποιος εκτίθεται τελικά; Ο Δήμος ή ο ίδιος ο Δήμαρχος;» τόνισε.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης έκανε μια απεύθυνση στα πρόσωπα να φροντίσουν για τη συνέχεια της δομής. Η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και ο Χρήστος Πατσούρας από την ΑΡΠΙ υπογράμμισαν τις καταστατικές αρχές λειτουργίας της «Σχεδίας» χωρίς να πάρουν απαντήσεις από κανέναν.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» Νίκος Γκόντας επεχείρησε να ρίξει τους τόνους. Το υπόβαθρο αν γίνονται παράνομες πράξεις ή όχι καθώς με μια βεβαίωση τέτοιας δομής ένα κακούργημα που τιμωρείται με ισόβια έρχεται στο πλημμέλημα, δεν αγγίζει το δημοτικό συμβούλιο είπε. Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας υπερασπίστηκε το Δήμαρχο έναντι της επίθεσης που δέχτηκε από τον πρόεδρο της «Σχεδίας». «Χύσατε το γάλα κ. Τζιμογιάννη» του είπε, και μίλησε για απρόσμενη, αήθη, υπερβολική και εκτός κάθε μέτρου επίθεση στο πρόσωπο του Δημάρχου.

 

Η απάντηση του Δημάρχου

Απαντώντας ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ απάντησε στις κατηγορίες περί συμμαχίας έναντι του προέδρου, εκφράζοντας την έκπληξή του για τα λεγόμενα του προέδρου. Χαρακτήρισε ανομολόγητη την επίθεση εναντίον του Δημάρχου. Απάντησε στις κατηγορίες Τζιμογιάννη περί στρατού, ζήτησε συγγνώμη από τα μέλη του ΔΣ για τις εξωφρενικές σε βάρος τους κατηγορίες και τόνισε πως με την ανοχή της δημοτικής αρχής, ο κ. Τζιμογιάννης παραμένει εκπρόσωπος του Δήμου Ιωαννιτών στη «Σχεδία».

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην αλληλογραφία του με τον πρόεδρο της «Σχεδίας», και όλες τις έγγραφες παρεμβάσεις από το Σεπτέμβρη του 2019 ως σήμερα, την οποία ωστόσο στα μέρη που δεν είναι δημοσιοποιημένα τα έγγραφα αυτά, δεν προσκόμισε στην αντιπολίτευση η δημοτική αρχή, όπως ζητήθηκε από τα τέλη Απριλίου. Ώσπου κάποια στιγμή ανατέθηκε στον Δημήτρη Πάνου να αναλάβει την επικοινωνία της δημοτικής αρχής με τη δομή…

Δεν ήταν στην επίμαχη και επεισοδιακή γενική συνέλευση ο Δήμαρχος, υποστήριξε δύο φορές. «Την αξιοπιστία μου την αποφασίζουν οι πολίτες και όχι ο κ. Τζιμογιάννης» τόνισε καταλήγοντας.

Show Buttons
Hide Buttons