Η τέταρτη παράταξη της ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο…

Η τέταρτη παράταξη της ΝΔ στο δημοτικό συμβούλιο…

Με τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Ηπείρου και των εκπροσώπων της ΠΕΔ Ηπείρου στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η παράταξη του Δημάρχου Ιωαννίνων διέβη τον πολιτικό της Ρουβίκωνα και από παράταξη της Κεντροαριστεράς, όπως λογίζονταν ως τώρα λόγω του αριστερού παρελθόντος του επικεφαλής της, θα προσμετράται πλέον από σήμερα, στις δυνάμεις της τοπικής Κεντροδεξιάς. 

Ως σήμερα, ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» άκουγε την εξ αριστερών του κριτική ότι ταυτίστηκε με τη ΝΔ, ότι… πούλησε την ψυχή του στη ΝΔ για να γίνει Δήμαρχος. Και είχαν μια δόση φαιδρότητας επιχειρήματα του τύπου ότι:

  • τον ψήφισαν «δεξιοί» την δεύτερη Κυριακή των εκλογών (αφού προφανώς, για τη λογική αυτή, όσοι δεν ψήφισαν Ελισάφ και Μπέγκα την πρώτη Κυριακή, στις επαναληπτικές εκλογές, έπρεπε να πάνε για μπάνιο…)
  • συνάντησε το Μητσοτάκη, λίγο πριν αναλάβει Δήμαρχος (αφού κανονικά, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος όφειλε να τρίψει στη μούρη την πρόσκληση του τότε, αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης)
  • δεν έπρεπε να συναινέσει στην εφαρμογή των εγκυκλίων του Θεοδωρικάκου, για την καλύτερη λειτουργικότητα του «Καλλικράτη» (αφού μπορούσε να καλεί καθημερινά στο γραφείο του, τους επικεφαλής των άλλων επτά παρατάξεων και από κοινού να αποφασίζουν για τη διοίκηση του Δήμου)
  • πηγαίνει σε λάθος εκδηλώσεις, με «δεξιά» ακροατήρια, όπως στην παρουσίαση του βιβλίου του Αντώνη Φούσα και στην ομιλία της Άννας Διαμαντοπούλου για την Δ΄ Βιομηχανική Επανάσταση…

Μπρος στα παραπάνω «τεκμήρια» της πολιτικής… αλλοτρίωσης του άλλοτε «Ρηγά» Δημάρχου, υπήρξαν και περιπτώσεις στις οποίες η άσκηση της… Realpolitik εκ μέρους του Δημάρχου Ιωαννίνων, διευκολύνθηκε όντως, από τη ΝΔ, όπως ήταν α) η προσθήκη των δύο δημοτικών συμβούλων που ανεξαρτητοποιήθηκαν από την παράταξη της Τ. Καλογιάννη και η αυτόχρημα αντιδημαρχοποίησή τους, για την οποία από την πρώτη στιγμή επεσήμανα, τα λάθος μηνύματα που έστειλε σε όλους τους υγιώς σκεπτόμενους πολίτες.

Ακολούθησε ο… αστικός μύθος – ένας από τους πολλούς που γεννήθηκαν γύρω από την τελευταία πολιτική δραστηριοποίηση του Μ. Ελισάφ, με στόχο τη Δημαρχεία – ότι η ΝΔ πιέζει κι άλλους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης «Ιωάννινα_2023» να εγκαταλείψουν την άλλοτε… «επίσημη παράταξη της ΝΔ» στο Δήμο Ιωαννιτών και να εμπλουτίσουν τη μειοψηφία της δημοτικής αρχής. Αυτό όμως, δεν έγινε και είναι μάλλον δύσκολο να συμβεί πλέον, πριν την παρέλευση ενός έτους τουλάχιστον, μιας και οι επ’ αμοιβή θέσεις ευθύνης του Δήμου είναι πιασμένες… 

β) Η ταύτιση του Δήμου Ιωαννιτών με την Περιφέρεια Ηπείρου, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποδειχθεί επ’ ωφελεία της πόλης. Ελπίζω μόνο, ο Μ. Ελισάφ να ταυτίζεται με τον Αλ. Καχριμάνη, όχι για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, αφού ο Περιφερειάρχης νομίζει ότι εκφράζει καλώς, τη ΝΔ στην περιοχή, αλλά επειδή πιστεύει όντως, ότι οι δυο τους λαμβάνουν τις καλύτερες αποφάσεις για τον τόπο (ως τώρα, πηγαίνουν χέρι – χέρι στο έργο των λαμπτήρων led και στην ιδέα της μεταφοράς του κλειστού γυμναστηρίου του Ελληνικού στα Γιάννενα).

Και φτάνουμε στις εκλογές της ΠΕΔ Ηπείρου, από τις οποίες ο Δήμαρχος και η ηγετική του ομάδα, είχαν μέχρι προχθές, αποφασίσει να απόσχουν και για λόγους συμβολισμών. Η παράταξη του Δημάρχου δεν συμμετείχε, παρ’ ότι εκλήθη, στις διεργασίες των Κεντροαριστερών αυτοδιοικητικών και τις συζητήσεις τους για τις σημερινές εκλογές και λανθασμένα, εκπέμφθηκε η εντύπωση πως οι Κιναλίτες εκπρόσωποι στην ΠΕΔ από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», θα στήριζαν το Κεντροαριστερό ψηφοδέλτιο. 

Παρ’ ότι δεν ήταν υποψήφιος με το κεντροδεξιό ψηφοδέλτιο της ΠΕΔ ο Νίκος Γκόντας, οπότε σε αυτή την περίπτωση υπήρχε εύλογα και μια ηθική δέσμευση να υποστηριχθεί ο «κυβερνητικός εταίρος», ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ επέτρεψε να «εκτεθεί» πολιτικά η δημοτική του ομάδα, χωρίς να υπάρχουν σοβαρά επίδικα – η εκλογή δύο μελών στο ΔΣ της ΠΕΔ Ηπείρου και η ανάδειξη μιας εκπροσώπου στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ, θα μπορούσαν να λείπουν τα επόμενα τέσσερα χρόνια, από τη δημοτική αρχή της πόλης μας, χωρίς σοβαρές συνέπειες, νομίζω…

Η επιλογή ωστόσο έγινε και μ’ αυτήν θα πρέπει να πορευτεί ο Δήμαρχος στο εξής, χωρίς να ενοχλείται κάθε φορά που οι αντίπαλοί του θα τον ταυτίζουν με τη ΝΔ, η οποία πλέον, διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία και 27 δημοτικούς συμβούλους στο ανώτατο συλλογικό όργανο της πόλης… Προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με το χρώμα της γάτας, αρκεί να πιάνει ποντίκια και αρκεί να αρχίσει να το κάνει σύντομα, γιατί ο μήνας του μέλιτος με τους πολίτες έχει εξαντληθεί. 

Παναγιώτης Μπούρχας

Show Buttons
Hide Buttons