Η ψήφος στις εκλογές και οι «υποχρεώσεις» των εκλογέων *Της Έφης Μακρή

Η ψήφος στις εκλογές και οι «υποχρεώσεις» των εκλογέων *Της Έφης Μακρή

Πρόσφατα, έπεσε το μάτι μου επάνω σε ένα απόφθεγμα λαϊκής σοφίας σχετικά με τις εκλογές που κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα. Γράφει λοιπόν η λαϊκή αυτή ρήση: «Όταν έχουμε υποχρέωση σε κάποιον, του παίρνουμε ένα κουτί πάστες, δεν τον ψηφίζουμε».

Ομολογουμένως, πρόκειται για ένα έξυπνο απόφθεγμα με πυκνό και βαθύτερο νόημα, το οποίο αντικατοπτρίζει, δυστυχώς, την ελληνική πραγματικότητα.

Παρά το γεγονός πως έχουν περάσει 189 χρόνια από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους και 106 από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, εμείς σαν λαός εξακολουθούμε να συμπεριφερόμαστε σαν «ραγιάδες», που καλούνται να στηρίξουν τους «άρχοντες», προκειμένου να εξασφαλίσουν απλά την οικονομική και κοινωνική τους υπόσταση.

Αν όντως οι περισσότεροι ψηφοφόροι σκέπτονται πως έχουν υποχρέωση να ψηφίσουν κάποια παράταξη στις δημοτικές εκλογές και συγκεκριμένους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, επειδή εκείνοι στο παρελθόν τούς βοήθησαν κατά κάποιο τρόπο, σίγουρα εμένα δεν πρόκειται να με ψηφίσει κανείς.

Όχι ασφαλώς γιατί μέχρι σήμερα δεν βοήθησα ή δεν έκανα κάποια εξυπηρέτηση ή δεν συνέδραμα να λυθεί το πρόβλημα κάποιου φίλου, γνωστού, γείτονα κ.λπ., αλλά επειδή προσφέρω την όποια βοήθεια μου ζητηθεί χωρίς να περιμένω ανταλλάγματα και χωρίς ασφαλώς να δημιουργώ την εντύπωση στον άλλο πως πρέπει να νιώθει υποχρεωμένος απέναντί μου.

Ως μέλος αυτής της κοινωνίας, ασφαλώς προσφέρω απλόχερα την όποια μικρή ή μεγάλη βοήθεια μου ζητηθεί από οποιονδήποτε κι αν έχει ανάγκη, εφόσον βέβαια μπορώ να συνδράμω. Ωστόσο, ποτέ δεν λειτούργησα με γνώμονα το ατομικό μου συμφέρον περιμένοντας ανταλλάγματα για την όποια προσφορά μου και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν θα ζητήσω να με στηρίξει ο γιαννιώτικος λαός, θέλοντας να εισπράξω πίσω τα «γραμμάτια» που μου χρωστά.

Έτσι, λοιπόν, αγαπητοί μου φίλοι ψηφίστε ελεύθερα εκείνον τον υποψήφιο που πιστεύετε πως είναι ηθικά άμεμπτος, που δεν είναι αριβίστας και συμφεροντολόγος, εκείνον που γνωρίζετε βαθιά μέσα σας πως νοιάζεται πραγματικά για τον απλό καθημερινό πολίτη και τις ανάγκες του και όχι εκείνον που με χάρες και εξυπηρετήσεις δεσμεύει τους δημότες ως ες αεί ψηφοφόρους του.

Εάν, τώρα, νιώθετε πως είστε υποχρεωμένοι σε κάποιον υποψήφιο, τότε απλά πάρτε του ένα κουτί πάστες για να δείξετε την ευγνωμοσύνη σας, δεν χρειάζεται να παίρνετε στο λαιμό σας και το μέλλον της πόλης.

Αγοράζουμε, λοιπόν, όλοι μας από ένα κουτί γλυκά για όλους εκείνους που στηρίζουν το πολιτικό κατεστημένο αυτού του Δήμου και την Κυριακή 26 Μαΐου τους στέλνουμε απλά σπίτι τους.

(Πηγή eftichiamakri.wordpress.com)

*Η Ευτυχία (Έφη) Μακρή είναι φιλόλογος, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη «Γιάννενα Τώρα»

Show Buttons
Hide Buttons