Η ύστατη Δημοκρατική λύση για το αδιέξοδο της καθαριότητας στα Ιωάννινα *Tου Σπ. Ζαφείρη

Η ύστατη Δημοκρατική λύση για το αδιέξοδο της καθαριότητας στα Ιωάννινα *Tου Σπ. Ζαφείρη

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αφιέρωσα μερικές ώρες από τον ελεύθερό μου χρόνο για να παρακολουθήσω, ως δημότης, τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (εφεξής ΔΣ). Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης παρουσίαζε ενδιαφέρον και ως πολίτης ήθελα να σχηματίσω ιδία άποψη για τις θέσεις και απόψεις της Δημοτικής Αρχής (ΔΑ), των παρατάξεων και, κυρίως, των Δημοτικών Συμβούλων. Ήταν η 2η μόλις συνεδρίαση της νέας περιόδου του ΔΣ και το θέμα της ανάθεσης της αποκομιδής των απορριμμάτων σε δύο Δημοτικές Ενότητες (ΔΕ) παρουσίαζε ενδιαφέρον.

Τις συνολικά τέσσερις περίπου ώρες που ήμουν παρών παρατήρησα και άκουσα πολλά, θα φιλτράρω εδώ τα πιο σημαντικά, πάντα κατά τη γνώμη μου.

*Ο Πρόεδρος του ΔΣ, κος Παπαγεωργίου, δεν τα κατάφερε καλά. Ίσως έχει να κάνει η απειρία. Ίσως με το καλημέρα να έπεσε στα βαθιά μιας απαιτητικής συνεδρίασης. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται μεγάλη βελτίωση για να μπορέσει το ΔΣ να λειτουργήσει σωστά, δημοκρατικά και παραγωγικά.

*Η κα Καλογιάννη απογοήτευσε. Τα επιχειρήματά της ήταν αδύναμα, χωρίς λογική και δεν έπειθαν. Η πρόθεση για «κόντρα» στη διοίκηση (μάλλον στο Δήμαρχο), ήταν εμφανής.

*Ο κος Μπέγκας καλύτερος της κας Καλογιάννη (είναι και η εμπειρία), αλλά κι αυτός δεν έπεισε. Κι εδώ ήταν φανερή η πρόθεση της αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση. Πώς να πείσει για λανθασμένους χειρισμούς μιας νέας ΔΑ ο πρώην Δήμαρχος που η διοίκησή του απέτυχε παταγωδώς στο θέμα της καθαριότητας της πόλης την προηγούμενη πενταετία;

*Οι αριστερές παρατάξεις δεν συνεισέφεραν στο θέμα. Ο κος. Βλάσης Παπαχρήστος έκανε μια καλή τοποθέτηση αλλά με αρκετά ιδεοληπτικά χαρακτηριστικά που δεν είναι χρήσιμα στη λύση καθημερινών προβλημάτων ενός Δήμου. Όπως όλων των αποχρώσεων οι ιδεοληψίες βεβαίως.

*Ο κος Γιωτίτσας έκανε πολλές παρεμβάσεις συνήθως διακόπτοντας. Εμφανής η προσπάθεια να φανεί ως «υπασπιστής» αλλά νομίζω το παράκανε. Θα περίμενα λιγότερες παρεμβάσεις και πιο ουσιαστικές.

*Ο κος Πήχας, Αντιδήμαρχος καθαριότητας, απάντησε σε ερώτηση του κου Γιωτίτσα ως Δημοτικός Σύμβουλος και όχι ως Αντιδήμαρχος. Μου έκανε κακή εντύπωση η απάντηση «δεν δικαιούστε να ομιλείτε εσείς για το θέμα των σκουπιδιών…» στην ερώτηση «αν και τι σχέδιο έχετε;». Δεν μεταφέρω ίσως ακριβώς τα λόγια, αλλά το νόημα.

*Ο κος Γκόντας έδινε κάποιες καλές απαντήσεις στη μεριά Μπέγκα και Καλογιάννη. Κάποιες άλλες φορές δυναμίτιζε το κλίμα.

*Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών κος Βάββας έδειχνε διαβασμένος. Θετική η εικόνα του και λόγω της μετριοπάθειάς του.

*Ο κος Βίνης μίλησε πάρα πολύ χωρίς να πει κάτι ουσιαστικό. Ιδεολογικές θεωρίες εκτός θέματος. Κανένας σεβασμός στο Σώμα και σε όσους παρευρίσκονταν και περίμεναν να ολοκληρωθεί το θέμα. Ο Πρόεδρος του ΔΣ άργησε πολύ να του ζητήσει να συντομεύσει και ήταν πολύ ανεκτικός με τους χρόνους των ομιλητών.

*Άκουσα τη σύνοψη του Δημάρχου η οποία ήταν εξαιρετική. Παρουσίασε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, ανέπτυξε το σκεπτικό του και έδωσε απαντήσεις εκεί που έπρεπε. Θα πειθόταν οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος Σύμβουλος, πολίτης, συνδικαλιστής, που τυχόν θα είχε αμφιβολίες για το ζήτημα ή και αρνητική στάση στην εισήγηση της ΔΑ.

*Κάποιοι υπάλληλοι, δημότες και Δημοτικοί Σύμβουλοι κάπνιζαν εντός της αιθούσης και των διαδρόμων του κτηρίου. Ευτυχώς δεν ήταν πολλοί. Ο κος Τσουμάνης κάποιες φορές, ίσως τις λιγότερες, δεν κατάφερνε να βγει εκτός κτηρίου να καπνίσει και το έκανε στο διάδρομο. Ο Πρόεδρος του ΔΣ οφείλει να υπενθυμίζει το νόμο κατά την έναρξη κάθε συνεδρίασης ώσπου να τον εμπεδώσουν όλοι. Προτείνω την παρουσία Δημοτικής Αστυνομίας η οποία να έχει το ελεύθερο να μοιράζει πρόστιμα σε όσους καπνίζουν εντός και να βοηθάει στην τήρηση της τάξης γενικότερα. Ιδίως όταν αναμένεται η παρουσία πολύ κόσμου.

Άλλους δεν άκουσα καθώς έλειψα από την αίθουσα για κάποιο διάστημα. Άλλους που άκουσα δεν μου προσέφεραν κάτι ως πολίτη για το θέμα.

Στα πολιτικά χαρακτηριστικά της συνεδρίασης:

Ο κος Μπέγκας και η κα Καλογιάννη μοιάζουν να μην έχουν ακόμη αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών του Μάϊου. Κατά συνέπεια δεν έχουν αποδεχθεί το ρόλο τους ως αντιπολίτευση και τη σημασία που έχει για τον Δήμο μας να επιτελέσουν σωστά αυτόν τον ρόλο. Επιθυμούν να δείξουν τη δύναμή τους στη μειοψηφική συμπολίτευση δράττοντες την ευκαιρία που τους δίνει ένα θέμα που παίζει ψηλά στη δημοσιότητα. Εκτιμώ ότι θα τους γυρίσει μπούμερανγκ, κάτι που ήδη είναι φανερό από την επομένη της συνεδρίασης. Σε σχέση με την κα Καλογιάννη, ο κος Ελισάφ σε κάποιο βαθμό πληρώνει και την άστοχη –κατά την άποψή μου- πολιτικά κίνηση να δώσει αντιδημαρχία στους δυο ανεξαρτητοποιηθέντες συμβούλους της παράταξης «Ιωάννινα_2023» κυριολεκτικά την επομένη ημέρα. Αν εμένα, έναν ανεξάρτητο πολίτη, μου κακοφάνηκε, φαντάζομαι για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα είχε στην κα Καλογιάννη και στην παράταξή της.

Ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί το ρόλο που τους έδωσε ο «Κλεισθένης» και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Με το νέο εκλογικό σύστημα ο πολίτης στέλνει στο ΔΣ τον υποψήφιο που εκτιμά ότι θα αποδώσει καλύτερα για το συμφέρον του Δήμου. Ζυγίζεται καλύτερα ο σταυρός από τον ψηφοφόρο, η εξουσιοδότηση προς τον Σύμβουλο είναι πιο ισχυρή, απ’ ότι πριν. Κατ’ επέκταση αποδυναμώνεται ο ρόλος της παράταξης και του επικεφαλής. Καλά θα κάνουν οι σύμβουλοι να μην «κρύβονται» πίσω από την παράταξη και τον επικεφαλής και για σημαντικά θέματα να έχουν το πολιτικό σθένος να διαφοροποιούνται. Δεν θέλουμε άβουλους Συμβούλους που ζυγίζουν το όφελος της παράταξης περισσότερο από αυτό του Δήμου. Σε αυτό το σημείο θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Σύμβουλο της παράταξης «Ιωάννινα_2023» κο Φίλιππο Ευαγγέλου για τη διαφοροποίησή του εντός της παράταξής του…

Κλείνοντας, η προτεινόμενη λύση της ΔΑ είναι αναγκαία και κακώς απορρίφθηκε. Οι υπάλληλοι της καθαριότητας κακώς αντέδρασαν σε αυτό το σχέδιο. Επιβάρυναν τη θέση τους. Εμένα ως δημότη και κάτοικο με ενδιαφέρει να είναι καθαρή η πόλη. Αν με την υπάρχουσα δομή και μέσα αυτό δεν είναι εφικτό –που δεν είναι – οι τέσσερις ΔΕ πρέπει να δοθούν σε ιδιώτη. Αν συνεχίσουν να υπάρχουν αντιδράσεις, η ΔΑ πρέπει να φέρει πρόταση ολικών ανατροπών στην καθαριότητα. Με αριθμούς, ποιοτικούς δείκτες, συγκριτικά μεγέθη και να ζητήσει να αποφασίσουν οι πολίτες. Η ύστατη Δημοκρατική λύση.

Σπύρος Κων. Ζαφείρης 

Πολίτης Ιωαννίνων

Show Buttons
Hide Buttons