Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τα σκουπίδια στα Γιάννενα

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τα σκουπίδια στα Γιάννενα

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και οι προοπτικές της για τη χώρα μας αποτέλεσε το αντικείμενο εκδήλωσης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης, ο Όμιλος Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού Ιωαννίνων.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η πρώην Υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία ως επικεφαλής του «Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη» δουλεύει τα τελευταία τρία χρόνια ερευνητικά στο συγκεκριμένο αντικείμενο, προσπαθώντας όπως εξήγησε στην τοποθέτησή της, να παίξει το ρόλο που παίζουν σήμερα σε όλο τον οργανωμένο κόσμο τα λεγόμενα think tanks, αλλιώς δεξαμενές σκέψης: Ρόλος να βρίσκονται μπροστά από την εποχή τους να χτυπούν καμπανάκια για την προετοιμασία της χώρας σε μεταρρυθμίσεις που οφείλουν να προετοιμάζονται πολύ και να εφαρμόζονται γρήγορα.

«Εν κενώ μεταρρυθμίσεις δε γίνονται, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη το πλαίσιο της νέας εποχής. Στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών, είμαστε σε άλλο πλανήτη όταν συζητάμε το πώς θα γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών με την ίδια κουβέντα που είχαμε τη δεκαετία του ’80. Έχει αλλάξει ο καμβάς στον οποίο χτίζουμε τις προτάσεις μας πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά, ενδεχομένως επηρεασμένη από τη συζήτηση για τα σκουπίδια που έγινε στην πόλη τις τελευταίες εβδομάδες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση του Ομίλου Κοινωνικού και Πολιτικού Προβληματισμού απηύθυνε ο Δήμαρχος της πόλης Μωυσής Ελισάφ. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση θα μπορούσε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνιστή, αν δεν υπήρχε το γραφειοκρατικό και δυσκίνητο δημόσιο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ελισάφ και το μυαλό πολλών μπορεί να πήγε πάλι στα σκουπίδια. Είπε συγκεκριμένα: «Εκτιμώ πως απαιτείται μια μεγάλη θεσμική επανάσταση, τέτοια που θα επιτρέψει στην πατρίδα μας να αποτελέσει μια πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα και να κάνει άλματα μπροστά. Με το σημερινό δυσκίνητο δημόσιο τομέα, με υπηρεσίες που λειτουργούν σε άλλους ρυθμούς και με νοοτροπίες που κρατούν πίσω από τον τελευταίο Δήμο μέχρι το μεγαλύτερο Υπουργείο, μια τέτοια επανάσταση μοιάζει ουτοπία όσο απαραίτητη και αν είναι…»…

Ο πρόεδρος του Ομίλου, Βενετσιάνος Μαυρέας περιέγραψε την πρώτη του εμπειρία με τον πρώτο ηλεκτρονικό υπολογιστή πριν από πολλά πολλά χρόνια.

 

Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση

Ο ορισμός της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης περνάει μέσα από τις… επαναστάσεις που προηγήθηκαν. Όπως εξήγησε η κ. Διαμαντοπούλου, η 1η Βιομηχανική Επανάσταση έγινε με τον ατμό: τότε ξεκινάνε τα τρένα, οι μηχανές κτλ. Η 2η Βιομηχανική Επανάσταση είχε στο επίκεντρο τον ηλεκτρισμό: μαζική παραγωγή. Η 3η Βιομηχανική Επανάσταση ήλθε με το διαδίκτυο. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση περιέχει μια εικόνα όπου τεχνολογία, βιολογία, φυσική, κοινωνικές επιστήμες, άνθρωπος γίνονται ένα, δεν διαχωρίζονται πια: ένα τσιπάκι στον εγκέφαλο που θα αυξάνει τη μνήμη του ανθρώπου, δεν ξεχωρίζει τι ακριβώς είναι. Είναι ιατρική; Είναι φυσική; Είναι τεχνητή νοημοσύνη;

Όπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, αυτό που αλλάζει για μια ακόμα φορά, με την τέταρτη κατά σειρά επανάσταση, είναι ο τρόπος παραγωγής: όπως ο κόσμος έφυγε από την πρωτογενή παραγωγή και πήγε στο εργοστάσιο, έτσι και σήμερα φεύγουμε από τις συμβατικές υπηρεσίες, την εργασία όπως την έχουμε όλοι στο μυαλό μας και πηγαίνουμε σε κάτι τελείως διαφορετικό. Έφερε χαρακτηριστικά ως παράδειγμα η κ. Διαμαντοπούλου τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, γνωστότερη των οποίων είναι η Airbnb.

To Airbnb δεν έχει ιδιοκτησία, δεν υπάρχει δική της επένδυση, είναι απλά μια πλατφόρμα που διαχειρίζεται ακίνητα και παίρνει ποσοστά. Αυτοί που παρέχουν υπηρεσίες δεν είναι εργαζόμενοι, δεν υπάρχουν δικαιώματα εργασίας όπως τα ορίσαμε τον προηγούμενο αιώνα. Ως εκ τούτου, κατά συνέπεια, τα κόμματα δεν έχουν προτάσεις για τη νέα εποχή, συνακόλουθα έρχεται ο λαϊκισμός.

 

Show Buttons
Hide Buttons