Θεαματικός απολογισμός δεκαετίας για το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος (βίντεο)

Θεαματικός απολογισμός δεκαετίας για το ΚΕΘΕΑ Ήπειρος (βίντεο)

Ανακοινώσεις για την επικείμενη λειτουργία εντός του 2019 το αργότερο, του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεως Χρηστών Ναρκωτικών και αλκοολισμού στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» έκαναν στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Παπαχρήστου και ο Διευθυντής του κεντρικού ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος.

Η μεγάλη στιγμή για το ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος», η θέση σε λειτουργία της δεύτερης πανελλαδικά κοινότητας σωματικής αποτοξίνωσης εντός του Πολυδύναμου του «Χατζηκώστα» συμπίπτει με τη συμπλήρωση δέκα χρόνων, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο απόλυτα πετυχημένης παρουσίας του ΚΕΘΕΑ στην Ήπειρο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, όπως ανέφερε ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΘΕΑ «Ήπειρος» Γιάννης Παπαχρήστου αναπτύχθηκαν δομές που δε μπορούσε να φανταστεί και ο πιο αισιόδοξος, καθώς βρισκόμαστε ακόμα σε μια εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Το ολοκληρωμένο θεραπευτικό πρόγραμμα «Ήπειρος» μετά από δέκα χρόνια περιλαμβάνει: Συμβουλευτικό σταθμό, θεραπευτική κοινότητα, κοινωνική επανένταξη, το πρόγραμμα οικογένειας, το Σύλλογο οικογένειας, δύο ξενώνες έναν για την επανένταξη και έναν για τη θεραπευτική κοινότητα και παράλληλα Συμβουλευτικούς σταθμούς σε Άρτα και Ηγουμενίτσα αλλά και δράσεις για περιστασιακούς χρήστες χασίς, για τζόγο, αλκοόλ κτλ.

Η συνέχεια θα είναι εξίσου δυναμική και το 2018 και το 2019, τόνισε ο κ. Παπαχρήστου και ανέφερε τα δύο προγράμματα που θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Εκτός του Πολυδύναμου έρχεται και μια κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ, συν ένα πολυδύναμο κέντρο στην Άρτα για παράνομες και νόμιμες εξαρτήσεις.

 

Το πλάνο για το Πολυδύναμο

Σε ό,τι αφορά το Πολυδύναμο Κέντρο του «Χατζηκώστα», φαίνεται πως έχει τεθεί ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας να λειτουργήσει. Όπως εξήγησε ο κ. Γκιτάκος, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά και εκτιμάται πως ως το τέλος του 2018 ή το αργότερο στις αρχές του 2019 θα έχει ξεκινήσει η λειτουργία του πολυδύναμου. Πρόκειται για τη δεύτερη πανελλαδικά μονάδα σωματικής αποτοξίνωσης που επεμβαίνει στο στάδιο της πρώτης προσπάθειας του χρήστη ναρκωτικών και αντιμετωπίζει το σύνδρομο της στέρησης και όλη τη δυσκολία σε ένα διάστημα 20 περίπου ημερών. Λειτουργεί μόνο μία αντίστοιχη στη Θεσσαλονίκη και τώρα ξεκινά η προσπάθεια για μια νέα, στην Αθήνα, ωστόσο τα Γιάννενα είναι πολύ μπροστά.

Οι άνθρωποι του ΚΕΘΕΑ όπως είπε ο κ. Γκιτάκος έχουν κάνει την προεργασία. «Έχουμε περιγράψει το φυσικό αντικείμενο και έχουμε συντάξει τα τεχνικά δελτία και είμαστε σε συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή του Υπουργείου Υγείας. Είναι όλα συμφωνημένα και απομένει να αποτυπωθούν σε προγραμματική σύμβαση, να αποτυπώνεται δηλαδή σε ένα έγγραφο η συμφωνία ώστε να διασφαλίζεται η φιλοσοφία του καθενός από μας» σημείωσε. Εκτιμάται πως η προγραμματική συμφωνία μπορεί να υπογραφεί πριν από το καλοκαίρι ή περί τις αρχές Ιουνίου.

Ο κ. Παπαχρήστου εξήγησε από την πλευρά του πως τα διαδικαστικά ζητήματα της συνεργασίας με τον ΟΚΑΝΑ και τη διοίκηση του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» έχει αποσαφηνισθεί για να υπάρξει η αποτύπωση της διαφορετικής φιλοσοφίας με την οποία αντιμετωπίσει το ΚΕΘΕΑ την απεξάρτηση. Θα χρησιμοποιηθούν 24 κλίνες, οι 12 για απεξάρτηση αλκοόλ και οι άλλες 12 για ναρκωτικές ουσίες. «Έχει διασαφηνιστεί ότι εμείς σα ΚΕΘΕΑ στηρίζουμε την ψυχοκοινωνική στήριξη και θα βάλουμε το κομμάτι της εκπαίδευσης και της εμπειρίας της ψυχοκοινωνικής στήριξης και το follow up» σημείωσε.

Η πρώτη λειτουργία του Πολυδύναμου για τα δύο πρώτα χρόνια με 32 άτομα προσωπικό, θα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ αλλά η ανησυχία πολλών είναι μήπως και αυτή η δομή έχει την τύχη άλλων όπως για παράδειγμα τα Ψυχοδιαγνωστικά Κέντρα που υλοποιήθηκαν από το ΚΕΘΕΑ στο παρελθόν και κάποια στιγμή έκλεισαν λόγω έλλειψης πόρων όταν ολοκληρώθηκε η κοινοτική χρηματοδότηση. Ο κ. Γκιτάκος εξέφρασε την πίστη ότι λόγω της σπουδαιότητας της δομής, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί με κρατικές δαπάνες μετά τα δύο χρόνια. Αναφέρθηκε σε δέσμευση του Υπουργού Υγείας που θα αποτυπώνεται στην προγραμματική συμφωνία για κρατική χρηματοδότηση μέσα από συγκεκριμένα ΚΑΕ. «Εκτίμησή μου» είπε, «είναι ότι από την πρώτη μέρα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους πόρους, γιατί θα ήταν παράλογο να έχουμε μία τέτοια δομή που δε μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί».

Η ζήτηση ασθενών θα είναι μεγάλη, αυτό είναι σίγουρο, υπογράμμισε ερωτηθείς.

 

Νέες δομές

Τέλος, δύο νέες δομές μπαίνουν σε λειτουργία στην Ήπειρο, το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για την κινητή μονάδα του ΚΕΘΕΑ και για το πολυδύναμο κέντρο της Άρτας που θα έλθει να καλύψει ανάγκες μιας ευρύτερης περιοχής που θα ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της Ηπείρου.

Με την κινητή μονάδα, τόνισε ο κ. Παπαχρήστου, «πάμε να βρούμε τους ανθρώπους στα χωριά τους». Θα παρέχεται συμβουλευτική σε ατομικές συναντήσεις αλλά και σύνδεση και ανάπτυξη του δικτύου με τις ΤΟΜΥ, με τα σχολεία και τις κοινότητες και θα έχει ως στόχο την πρόληψη, την ενημέρωση και συμβουλευτική έξω από το βασικό ιστό και πυρήνα που συνιστούν τα Γιάννενα. Δύο χρόνια θα διαρκέσει η λειτουργία της δομής.

Το πολυδύναμο κέντρο της Άρτας θα έχει ως στόχο την ενημέρωση, συμβουλευτική υποστήριξη και κινητοποίηση του χρήστη και της οικογένειας. Θα βλέπει περιπτώσεις σε εξαρτήσεις παράνομες και νόμιμες, σε όλες τις ηλικίες και δε θα σταθεί μόνο στην Άρτα αλλά επειδή η περιοχή συνορεύει με την Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα και την Πρέβεζα θα εξοπλίσει την Ήπειρο, όπως είπε ο κ. Παπαχρήστου.

Show Buttons
Hide Buttons