Θ. Μπέγκας για ΔΕΥΑΙ: Εικασίες τα περί πρόσληψης γενικού διευθυντή (Τα μπέρδεψε ακόμα περισσότερο ο Δήμαρχος)

Θ. Μπέγκας για ΔΕΥΑΙ: Εικασίες τα περί πρόσληψης γενικού διευθυντή (Τα μπέρδεψε ακόμα περισσότερο ο Δήμαρχος)

Ο απερχόμενος Δήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ είχε όπως φάνηκε σήμερα, κατά την ευτυχή συγκυρία της συμβασιοποίησης του μεγάλου έργου επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης της ΔΕΥΑΙ, διάθεση μόνο να επιτεθεί στην νέα δημοτική αρχή, την παράταξη του Μωυσή Ελισάφ, «Γιάννενα Νέα Εποχή», για τις παρακωλυτικές όπως τις έχει χαρακτηρίσει, διαδικασίες στη συμβασιοποίηση του άλλου μεγάλου έργου της ΔΕΥΑΙ, της επέκτασης και εκσυγχρονισμού του τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού της Κρύας.

Με αφορμή την υπογραφή για τη σύμβαση του έργου επέκτασης των δικτύων αποχέτευσης, ο κ. Μπέγκας αναφέρθηκε στην τελευταία εξέλιξη της ακύρωσης του τελευταίου Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΙ από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας. Την χαρακτήρισε «ατυχή» την εξέλιξη (!) και την απέδωσε στο ερώτημα της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σχετικά με το αν η απόφαση της 30ης Ιανουαρίου του 2019 του δημοτικού συμβουλίου, για την ανασύνθεση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, είχε υποστεί τον προβλεπόμενο έλεγχο νομιμότητας.

Ο κ. Μπέγκας δεν έδειξε διάθεση να μιλήσει πολύ για το όλο θέμα, όπως θα όφειλε ξεκινώντας αν ήθελε να διαφωτίσει την αλήθεια, να απαντήσει με… απαντήσεις όπως γιατί πέντε μήνες μετά δεν εφαρμόστηκε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και γιατί αυτή η περίφημη απόφαση αντικατάστασης αναπληρωματικών μελών του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, αναρτήθηκε με καθυστέρηση πέντε μηνών στη «Διαύγεια»… Δεν άφησε πολλά περιθώρια όμως, ούτε για ερωτήσεις των παριστάμενων στην συνέντευξη δημοσιογράφων, όντας αρνητικός όταν συνάδελφος επιχείρησε να του κάνει την πρώτη ερώτηση.

Αυτό που σίγουρα είχε προγραμματίσει να κάνει ο Δήμαρχος ήταν να απαντήσει με ερωτήσεις προς την παράταξη της νέας δημοτικής αρχής σχετικά με τα ποια θέματα θεωρεί ότι δεοντολογικά δεν πρέπει να αποφασιστούν σε αυτό το «νεκρό» πολιτικά διάστημα, ως την ανάληψη των καθηκόντων της νέας δημοτικής αρχής.

«Το ερώτημα που θέσαμε εμείς στο τελευταίο δελτίο τύπου ήταν ποιο είναι το θέμα της ημερήσιας διάταξης που προκαταλαμβάνει δεοντολογικά την επόμενη διοίκηση. Και αναζητήσαμε επιμόνως από την παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» να κατονομάσει το θέμα ημερήσιας διάταξης που θα προκαταλάμβανε την πολιτική της επόμενης διοίκησης, όμως απάντησε δεν πήραμε…» σημείωσε ο απερχόμενος Δήμαρχος.

Χαρακτήρισε από την άλλη «εικασία» την εκτίμηση ότι όλες αυτές οι νομικές… ακροβασίες της απερχόμενης διοίκησης του Δήμου, με την προσπάθεια παράκαμψης των απαγορεύσεων για προσλήψεις στο Δημόσιο, με τα αλλεπάλληλα ερωτήματα προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, γίνονται προκειμένου να προχωρήσουν από την απερχόμενη Διοίκηση οι προσλήψεις στη ΔΕΥΑΙ, Γενικού Διευθυντή και Νομικού Συμβούλου…

Κάλεσε τον επόμενο Δήμαρχο να αναλάβει τις ευθύνες του γιατί θα πρέπει να σταματήσει η λειτουργία της ΔΕΥΑΙ και επανέλαβε τον ισχυρισμό περί «εικασιών» για το γενικό διευθυντή – δεν είπε παρεμπιπτόντως κουβέντα για το νομικό σύμβουλο – υποστηρίζοντας πως όφειλε να προχωρήσει την πρόσληψη που δεν έγινε πέντε χρόνια τώρα… και μάλιστα συνάντησε την άρνηση του διαδόχου του, Μ. Ελισάφ όταν τον προσκάλεσε να συμφωνήσουν από κοινού τα κριτήρια της πρόσληψης του νέου γενικού διευθυντή.

«Δεν πήραμε καμία απάντηση. Δεν θέλει η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή» να προχωρήσουμε το γενικό διευθυντή; Δεν το προχωράμε… Το να μην προχωράει όμως ένα τέτοιο σημαντικό ζήτημα, είναι εις βάρος της επιχείρησης, είναι εις βάρος των Γιαννιωτών πολιτών. Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του» ήταν μια απάντηση που μάλλον διόρθωσε στη συνέχεια, καθώς ερωτηθείς είπε πως σκοπεύει να επαναφέρει μερικά από τα θέματα της τελευταίας ακυρωθείσας ημερήσιας διάταξης του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, σε συνεδρίαση με τα παλιά μέλη…

«Σκοπεύω σεβόμενος τις αποφάσεις της διοίκησης, να συγκαλέσω ένα ΔΣ από τα παλιά τα μέλη και από την τελευταία ημερήσια διάταξη τουλάχιστον αυτά τα κρίσιμα ζητήματα που έχουν σχέση με το να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες που θα ξανασυζητήσουμε στο ΔΣ. Το τι θα κάνουμε από κει και πέρα είναι ένα άλλο ζήτημα. Συζητάμε για το κατά πόσο πρέπει να προχωρήσουν κάποια ζητήματα τα οποία ως κατεπείγοντα και ουσιαστικά τέθηκαν στο τελευταίο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ» σημείωσε.

Σχολίασε τέλος και την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης λέγοντας πως επέδειξε «μεγάλη θέρμη, μεγάλη ταχύτητα και πολύ τυπολατρία»…

Όταν του θέσαμε το ερώτημα για τις δύο βασικές παρατηρήσεις του σκεπτικού της απόφασης της Αποκεντρωμένης, θεώρησε σκόπιμο να μιλήσει μόνο για το ένα σκέλος: αυτό που αφορά την αντικατάσταση του Βασίλη Βασιλείου. Η μεν Αποκεντρωμένη θεωρεί ότι κακώς δεν ρωτήθηκε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων για την αντικατάσταση του εκπροσώπου του, ο κ. Μπέγκας ωστόσο σήμερα είπε πως ο Βασίλης Βασιλείου είχε οριστεί μέλος στο ΔΣ καθ’ υπέρβαση των προβλεπομένων (λιανά, έκανε χάρη στο Εμπορικό Επιμελητήριο, γιατί κανονικός εκπρόσωπος φορέων είναι ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Αλέξανδρος Λάμπρου). Ο Βασίλης Βασιλείου δηλαδή, κατά την εκδοχή της δημοτικής αρχής, συμμετείχε ως απλός πολίτης και ως μέλος του Επιμελητηρίου που κανονικά δεν έχει θέση μέσα στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ…

Μπερδεμένα πράγματα…

 

Η μισθοδοσία της ΔΕΥΑΙ

Ειδικά αναφορά έκανε τέλος ο Δήμαρχος σε ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, την απευθείας ανάθεσης για τον καθορισμό του μισθολογίου της ΔΕΥΑΙ. Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε πως ουσιαστικά δεν αρκούν οι νόμοι, το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των ΔΕΥΑΙ της χώρας για τον καθορισμό της μισθοδοσίας του προσωπικού αλλά έπρεπε η ΔΕΥΑΙ να πληρώσει και 18.000 ευρώ λίγο πριν τη λήξη της θητείας της, ώστε να μάθει πόσο πρέπει να πληρώνονται οι εργαζόμενοι της επιχείρησης!

Show Buttons
Hide Buttons