Ιδιωτικό – πιλοτικά – το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (;) (βίντεο)

Ιδιωτικό – πιλοτικά – το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (;) (βίντεο)

Στα 18 νοσοκομεία της χώρας στα οποία θα εφαρμοστεί πιλοτικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση το σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών αντιμετωπίζοντας τα νοσηλευτικά ιδρύματα ως επιχειρηματικές μονάδες, περιλαμβάνεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Από την ΕΣΑΝ ΑΕ περάσαμε επί ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ. Άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς. Ο Μανωλιός όμως είναι ο ίδιος και είναι προσπάθεια να περάσει η υγεία σε ιδιωτικά χέρια, με την εφαρμογή απόλυτα ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία μεγάλων μονάδων όπως τα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του Νόμου 4286/14 με τον οποίο συστάθηκε η ΕΣΑΝ ΑΕ η οποία αναλαμβάνει την υλοποίηση αυτού του σχεδίου σε συνδυασμό με το νόμο 4486/17 με τον οποίο μετονομάστηκε η εν λόγω εταιρία σε ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ, τα 18 κατ’ αρχάς, νοσοκομεία θα αποζημιώνονται τόσο από τα ασφαλιστικά ταμεία όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με το νέο σύστημα κοστολόγησης των υπηρεσιών με την εισαγωγή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και τον συνυπολογισμό όλων των δαπανών και με βασικό κριτήριο την μείωση του κόστους. Το ρόλο του καθορισμού των κριτηρίων βάση των οποίων θα χρηματοδοτούνται τα νοσοκομεία αναλαμβάνει η ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ.

Στόχος προφανώς, δεν είναι η κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες υγείας των πολιτών αλλά η μείωση έως την εξαφάνιση των κρατικών δαπανών για την υγεία, η μεταφορά του κόστους μέσω των ασφαλιστικών εισφορών στις τσέπες των πολιτών και ο περιορισμός του κόστους λειτουργίας των νοσοκομείων. Το σχέδιο ξεκίνησε κατά τα προηγούμενα μνημονιακά χρόνια και συνεχίζεται από την πειθήνεια κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

Η ΕΣΑΝ και η ΚΕΤΕΚΝΥ

Μπορεί η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ με το νόμο 4416/17 να άλλαξε το όνομα της ΕΣΑΝ (Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων) μετονομάζοντάς την σε ΚΕΤΕΚΝΥ (Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών Ανώνυμη Εταιρεία), όμως διατήρησε τον πυρήνα των προηγούμενων μνημονιακών νομοθετικών ρυθμίσεων για την κοστολόγηση των υπηρεσιών. Η ΕΣΑΝ ΑΕ δημιουργήθηκε επί υπουργίας Μάκη Βορίδη για να κοστολογεί τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία και είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ιδιαίτερα στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Δείτε εδώ τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2014, όταν ψηφίζονταν η σύσταση της ΕΣΑΝ, για να αντιληφθείτε το μέγεθος της πολιτικής απάτης…

Εννοείται πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργούσε τη συγκεκριμένη εταιρεία. Τελικά η εταιρεία όχι μόνο δεν καταργήθηκε, αλλά με αλλαγμένο όνομα έρχεται την 1η Ιουλίου να πιάσει δουλειά. Το «Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων» (ΣΑΝ) μετονομάζεται σε «Σύστημα Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών» (Συ.Κ.Ν.Υ.).

Ως εκ τούτου, τα όσα έλεγε ο διοικητής του ΠΓΝΙ Βασίλης Τσίκαρης πριν από τρεις μήνες, επιτιθέμενος στη ΝΔ και τους τομεάρχες υγείας Οικονόμου και Φωτήλα πως σχεδιάζουν την παραχώρηση της υγείας σε ιδιώτες – εδώ – αποδεικνύονται σήμερα τόσο υποκριτικά…

Στο βίντεο μιλά για το θέμα, το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων ΠΓΝΙ Γιώργος Πρέντζας

Show Buttons
Hide Buttons