Ικανοποίηση για το άνοιγμα, αγωνία για το αύριο

Ικανοποίηση για το άνοιγμα, αγωνία για το αύριο

Αγωνία παρά τη χαρά του ανοίγματος. Αυτό είναι το διπλό συναίσθημα των εμπόρων για την άρση του lockdown των εμπορικών επιχειρήσεων σε αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας που κράτησε σχεδόν δυο μήνες.

Η αγορά άνοιξε με τη φυσική παρουσία των καταναλωτών αλλά δεν είναι δύσκολο, αν δεν τηρηθούν τα μέτρα και από τις δύο πλευρές, των εμπόρων και των καταναλωτών, να επιστρέψουμε σύντομα στο lockdown.

Τον κίνδυνο αυτό επισημαίνει σε δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Γιώργος Νταλαμάγκας.

«Είναι ευχάριστο ότι άνοιξε η αγορά, ο κόσμος βγήκε για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του, γιατί όσο υπήρχαν οι ηλεκτρονικές παραγγελίες ή το click away δε μπορούσε να εξυπηρετηθεί και η ελπίδα όλων είναι να συνεχιστεί και να έχει διάρκεια αυτό» τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας. Για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει όπως σημείωσε, από τους καταστηματάρχες μεγάλη προσοχή και να μην επιτρέπουν περισσότερα άτομα από τα επιτρεπόμενα εντός των καταστημάτων τους αλλά και οι καταναλωτές από την άλλη, καλούνται να είναι προσεκτικοί, να μην κάθονται πολύ μέσα στα καταστήματα για να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν περισσότερος κόσμος κτλ.

Ο τρόπος μετάδοσης της νόσου είναι γνωστός και όλοι οφείλουν να υπακούσουν στους ελάχιστους κανόνες που απαιτείται, προκειμένου να μην προκαλέσουμε την τύχη μας ξανά…

 

Οι δυσκολίες

Η ικανοποίηση για το άνοιγμα των επιχειρήσεων συνοδεύεται από την αγωνία των εμπόρων για τις υποχρεώσεις τους, τις γενόμενες ως τώρα και εκείνες που θα γεννηθούν το επόμενο διάστημα, για το οποίο δεν είναι σίγουρο πως οι τζίροι απαραίτητα θα αυξηθούν, συγκρινόμενα, με εποχές κανονικότητας.

Με δεδομένα ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις για το 2020 έμειναν σχεδόν 4 μήνες κλειστές, δεν θα αντέξουν νέο κλείσιμο, και δε θα μπορέσει να κρατηθεί καμιά αν συνεχιστεί το κλείσιμο, τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας.

«Υπάρχουν υποχρεώσεις που δεν έχουν πληρωθεί, μηδενικά ταμεία και επιταγές στον αέρα. Αυτά όλα θέλουν λύσεις, τα δάνεια τρέχουν και αν δεν δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις με χαμηλούς τόκους και χαμηλές δόσεις δεν θα επιβιώσουμε, θα είναι πολύ λίγες οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν» σημείωσε ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

Το κάθε κατάστημα έχει τις ιδιαιτερότητές του, όλα όμως τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας λόγω του γεγονότος ότι τα ταμεία είναι μηδενικά και οι υποχρεώσεις πηγαίνουν προς τα πίσω. «Όταν απελευθερωθούμε από το πρόβλημα του κορωνοϊού με τον εμβολιασμό, θα έχουμε μπροστά μας ένα βουνό από υποχρεώσεις που θα πρέπει να πληρωθούν με τζίρους άγνωστο ποιους, άρα πρέπει η κυβέρνηση να μας ελαφρύνει από βάρη που δεν είναι και όλα ευθύνη δική μας, αφού με απόφαση της κυβέρνησης κλείνει ένα κατάστημα» τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας λέγοντας πως το «κούρεμα» είναι μια επιθυμητή λύση.

Κληθείς να κρίνει τις επιλογές της κυβέρνησης, τόνισε πως πηγαίνει κι αυτή βλέποντας και κάνοντας, δεν ξέρει η κυβέρνηση τι βάθος χρόνου θα έχει η κρίση αλλά όπως τόνισε, πρέπει να είναι γαλαντόμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού έχουν πολλούς εργαζόμενους που αν βγουν στο δρόμο θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανεργία. Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις περιμένουν ένα σήμα από την κυβέρνηση: «τι θα κάνουμε την επόμενη μέρα. «Τι εμπορεύματα να παραγγείλουν οι επιχειρήσεις; Για την επόμενη σεζόν, την επόμενη χρονιά;» αναρωτήθηκε ο πρώην πρόεδρος.

Show Buttons
Hide Buttons