Ιστορίες… ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Ιστορίες… ανταποδοτικής ανακύκλωσης

Μαζεύει απόβλητα ανακυκλώσιμα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι τα ανακυκλώνει κιόλας. Ο πολίτης ωστόσο, παίρνει 3 λεπτά του ευρώ για κάθε συσκευασία που βάζει στο λεγόμενο «σπιτάκι»…

Αυτό είναι ένα από τα μελανά σημεία λειτουργίας της περίφημης «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», του ενός εκ των δύο Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ) που λειτουργούν στη χώρα μας, πέρα από αυτό των μπλε κάδων και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης.

Για την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» γίνεται τις τελευταίες μέρες λόγος στα Γιάννενα, με αφορμή τα εγκαίνια του Πάρκου Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης που έγιναν προ ημερών από τον Υπουργό Εσωτερικών και η αλήθεια είναι πως δε δικαιούται η σημερινή μείζων αντιπολίτευση του Δήμου να εγείρει ενστάσεις για το συγκεκριμένο σύστημα ανακύκλωσης, μιας και επί των ημερών της υπογράφηκαν οι συμβάσεις και με την «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» και με την ΕΕΑΑ.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του insidestory.gr, προκύπτουν διάφορα ζητήματα στη λειτουργία της εν λόγω εταιρείας, όπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι η «Ανταποδοτική Ανακύκλωση» δεν έχει δημοσιεύσει τις εταιρείες που συμβάλλονται μαζί της. Από έγγραφο που επικαλείται το insidestory.gr προκύπτει ότι το 2017 είχαν συμβληθεί με την εταιρεία 147 επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες ήταν η Jumbo, η ΕΨΑ, ο Μασούτης, η Lidl Ελλάς, η Hugo Boss Ελλάς και η ΒΙΑΝΕΞ.

To δημοσίευμα επικαλείται επίσης, επίσημα έγγραφα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) που είναι ο αρμόδιος φορέας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της νομοθεσίας για την εναλλακτική διαχείριση συσκευασιών, που ελέγχει δηλαδή, τις εταιρείες ανακύκλωσης στην Ελλάδα.

Ποια είναι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση

Η Ανταποδοτική Ανακύκλωση αποτελεί ένα Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ), αντίστοιχο με αυτό των μπλε κάδων, και είναι γνωστή για τα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», στα οποία οι καταναλωτές πετούν συσκευασίες και παίρνουν ως ανταποδοτικό αντίτιμο το ποσό των τριών λεπτών του ευρώ ανά συσκευασία. Η εταιρεία έχει δημιουργήσει και τρία Πάρκα Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους δήμους Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Λαγκαδά και Ιωαννίνων.

Ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ και τα επίσημα έγγραφα του ΕΟΑΝ, οφείλει να προβληματίσει το Δήμο Ιωαννιτών για τις μεθόδους ανακύκλωσης που πρέπει να διερευνήσει, την ώρα που σύμφωνα με πληροφορίες μας, έχει λήξει η σύμβαση με το ΚΔΑΥ της ΒΙΠΕ Ιωαννίνων.

Σε ένα από τα έγγραφα που επικαλείται το δημοσίευμα, με ημερομηνία εγγράφου την 12/06/2019, και αφορά στην αξιολόγηση συμμόρφωσης της «Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης», τονίζονται τα εξής: «Καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο λειτουργίας του ΣΣΕΔ, ο φορέας ΣΣΕΔ δήλωνε τις συλλεχθείσες μέσω των ΚΑΑ ποσότητες αποβλήτων συσκευασίας ως ανακυκλωθείσες, παρόλο που δεν υπάρχει ταύτιση, όπως επανειλημμένως του είχε επισημανθεί». Με άλλα λόγια, η εταιρεία δηλώνει ως ανακυκλούμενο το υλικό που θα μπει στο «σπιτάκι», αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνει.

Τα σκουπίδια είναι «χρυσός» ως γνωστόν και στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υποσχέθηκε να φέρει η δημοτική αρχή το προσεχές διάστημα, απαιτείται να έχει εκπονηθεί ένας όντως… ολοκληρωμένος σχεδιασμός για τα σκουπίδια του Δήμου μας, τα οποία θα μπορούσε να αξιοποιήσει κάλλιστα ο Δήμος, προς όφελος των δημοτών.

Show Buttons
Hide Buttons