Ιωάννινα_2023: Πρόγραμμα με πολιτικό πρόσημο και ορίζοντα… και μετά το ’23

Ιωάννινα_2023: Πρόγραμμα με πολιτικό πρόσημο και ορίζοντα… και μετά το ’23

Ένα αδρό προγραμματικό πλάνο αποτελούμενο από 8 άξονες, παρουσίασε το μεσημέρι της Παρασκευής, η παράταξη «Ιωάννινα_2023».

Ένα πρόγραμμα που έχει σαφή πολιτικό χαρακτήρα και χρώμα, με φιλελεύθερη στόχευση όπως άλλωστε είναι η ιδεολογία του κόμματος που στηρίζει την υποψηφιότητα της Τατιάνας Καλογιάννη και όπως τόνισε αρκετές φορές, επεξηγώντας τις προγραμματικές προτάσεις των διαφόρων αξόνων, η υποψήφια Δήμαρχος, κεντρικός της στόχος είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων στην δημιουργία των μεγάλων έργων του δήμου. Σε αντίστιξη, έργα κοινωνικής πολιτικής και μικρότερες παρεμβάσεις, θα χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους του Δήμου Ιωαννιτών.

Με αρκετές επαναλήψεις, προτάσεις που υπάρχουν σχεδόν σε κάθε προεκλογικό πρόγραμμα και ορισμένες ατελείς διατυπώσεις για την χρηματοδοτική κάλυψη ή για την επιτυχία πειθούς του κράτους να συμφωνήσει για παράδειγμα, να φτιάξει νέες φυλακές στην Κόντσικα, ώστε το κτίριο στο Σταυράκι να ανακατασκευαστεί και να γίνει φοιτητική εστία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ή η θέσπιση ενιαίου εισιτηρίου για τα μουσεία της πόλης, δημόσια και ιδιωτικά…

Σε κάθε περίπτωση, η νέα παράταξη της νυν αντιπεριφερειάρχου Ηπείρου εμφανίζεται έτοιμη με προγραμματικές θέσεις και κρατώντας πολύ χαμηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης ή έστω της κριτικής της προς τη δημοτική αρχή.

 

Οι οκτώ άξονες

Ο Βασίλης Κοσμάς, δημοτικός σύμβουλος για πολλές τετραετίες με την παράταξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» μίλησε για τον πρώτο άξονα που είναι η νέα διακυβέρνηση του Δήμου.

Ο Φίλιππος Ευαγγέλλου μίλησε για το δεύτερο άξονα που είναι Πολιτισμός – Παιδεία – Αθλητισμός.

Ο άξονας 3 έργα είναι Υποδομές και Δημόσιος χώρος και αναφέρθηκε στις προτεινόμενες δράσεις η Κλεοπάτρα Παπακώστα.

Από τους υπόλοιπους άξονες, ο Γιάννης Παπαγιάννης μίλησε για το «Περιβάλλον – Ενέργεια» με προτεραιότητες την ψηφιακή αποτύπωση του δικτύου κατανάλωσης νερού, στοχευμένη οικιακή / συνοικιακή κομποστοποίηση σε οικισμούς με κατοικίες με κήπους, διερεύνηση μονάδας επεξεργασίας ζωικών αποβλήτων και πιλοτική εφαρμογή της αρχής «πληρώνω όσο πετάω» και τέλος δημιουργία πάρκων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε εκτάσεις του Δήμου για συμψηφισμό καταναλώσεων.

Ο Κώστας Τσαγκλής μίλησε για την «Κοινωνική πολιτική και Αλληλεγγύη» δίνοντας έμφαση στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Η Έλενα Γκόλα από τις προτάσεις για τη «Χωροταξία Πολεοδομία Λίμνη», ξεχώρισε την εκπόνηση τοπικού χωρικού σχεδίου του Δήμου Ιωαννιτών με τροποποίηση της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου, διεκδίκηση τροποποίησης διατάξεων του νόμου περί αιγιαλού ώστε να καταστεί δυνατή η εκτέλεση έργων στη λίμνη για διάφορους σκοπούς, υποδομή υδροπλάνων στο Πέραμα, αναβάθμιση των υποδομών κωπηλασίας, ιστιοπλοΐας και θαλασσίου σκι.

Η «έξυπνη πόλη» δεν θα μπορούσε να λείπει από το πρόγραμμα και ο Νικόλαος Ντέμος επανέλαβε πολλές από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και από άλλες παρατάξεις με ίσως πιο διαφορετική τη δημιουργία γραφείου one stop shop για φοιτητές. Τέλος, ο Στάθης Σιούτης παρουσίασε τις προτάσεις για την «Ανάδειξη της πόλης και Επιχειρηματικότητα», με χαρακτηριστικότερη ίσως πρόταση την προπληρωμένη κάρτα εισόδου για προσπέλαση στους μουσειακούς και πολιτιστικούς χώρους της πόλης. «Πετυχαίνουμε την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της παραγωγής και του τουρισμού και κάνουμε την πόλη μας εξαιρετική και υπερήφανους τους δημότες της» κατέληξε.

 

Η βάση στην τετραετία

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στη συνέχεια, η κ. Καλογιάννη είπε κατ’ αρχάς, πως το όνομα Ιωάννινα_2023 δε σημαίνει πως θέλει μόνο μία τετραετία αλλά ούτε και ότι μπορεί να υλοποιηθεί όλο το πρόγραμμα της παράταξης σε τέσσερα χρόνια. Κάθε έργο είναι πολυπαραγοντικό, υπάρχει ο βραχυπρόθεσμος και άμεσος σχεδιασμός που περιλαμβάνει την εκπόνηση τοπικού σχεδίου Δήμου Ιωαννιτών για παράδειγμα κάτι που θα γίνει με την ανάληψη των καθηκόντων ως νέα δημοτική αρχή και υπάρχουν και τα μεγαλόπνοα έργα όπως η ενοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου με το Πάρκο Πυρσινέλλα. «Αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί στην τετραετία αλλά οι βάσεις θα μπουν» σημείωσε.

Αναφορικά με την χρηματοδότηση των έργων, η κ. Καλογιάννης υποστήριξε την ανάγκη εξοικονόμησης πόρων, κόντρα ας πούμε στην κατασπατάληση στο ενεργειακό κομμάτι με την λειτουργία των εγκαταστάσεων, των αντλιοστασίων της ΔΕΥΑΙ κτλ. και με την πρόταση για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου. Αυτοί οι πόροι θα δημιουργούν τα μικρά.

 

Τα ΣΔΙΤ

Για τα μεγάλα υπέρμαχος θα είναι οι ΣΔΙΤ, είπε και ανέφερε το Τραμ. «Το κράτος μας δυστυχώς δεν έχει δημόσιους πόρους να χρηματοδοτεί τα πάντα ως δημόσια έργα, αλλά για έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα μπορούμε να μοχλεύουμε ιδιωτικά κεφάλαια και η δημοτική αρχή έχει στα χέρια της την περιουσία του πάρκου Πυρσινέλλα. Εκεί θα βγεις με διεθνή διαγωνισμό ώστε ο κάθε ιδιώτης, το κάθε fund να έλθει και υπάρχουν τρόποι… Το θέμα είναι να μπορείς να βγαίνεις ανταγωνιστικός, να γίνεις θελκτικός στον ιδιωτικό τομέα, να μοχλεύσεις τα ιδιωτικά κεφάλαια» τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκανε και την αντιπαραβολή με το έργο για τις λάμπες LED που χρηματοδοτεί με ίδιους πόρους ο Δήμος Ιωαννιτών, μιλώντας για το αντίστοιχο έργο ΣΔΙΤ που πέτυχε η Περιφέρεια Ηπείρου όπου δεν ξοδεύει ούτε ένα ευρώ από ίδιους πόρους.

 

Show Buttons
Hide Buttons