Ι. Φωτήλας: «Υπουργός της φούντας ο κ. Ξανθός»

Ι. Φωτήλας: «Υπουργός της φούντας ο κ. Ξανθός»

«Πυρά» κατά της κυβερνητικής πλειοψηφίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την φαρμακευτική κάνναβη, εξαπέλυσαν την επομένη της υπερψήφισης του νομοσχεδίου ο τομεάρχη υγείας της ΝΔ και ο αναπληρωτής του, Βασίλης Οικονόμου και Ιάσων Φωτήλας αντίστοιχα.

Ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και ο βουλευτής Αχαΐας, επέκριναν το νομοσχέδιο γιατί όπως είπαν, αφήνει περιθώρια για να πάμε γενικά σε απελευθέρωση της καλλιέργειας κάνναβης, αφού δε διακρίνεται η φαρμακευτική από την κοινή. Με δυο λόγια, όπως τόνισαν οι δύο βουλευτές, δίνεται ανεξέλεγκτα το δικαίωμα της καλλιέργειας κάνναβης σε ανθρώπους ηλικίας 18 ετών και άνω και δεν εξετάζεται το ποιος ζητά να ασχοληθεί με το αντικείμενο.

Πολύ πιο σκληρός εμφανίστηκε ο Ιάσων Φωτήλας που ξεκαθάρισε πως στη ΝΔ δεν είναι ούτε ανάλγητοι ούτε στενόμυαλοι, καταψηφίζοντας το εν λόγω νομοσχέδιο. «Δεν υπάρχει φαρμακευτική κάνναβη» τόνισε ο βουλευτής Αχαΐας. «Υπάρχει μία κάνναβη και η χρήση της μπορεί να είναι φαρμακευτική ή ιατρική όπως και ψυχαγωγική»… Αποτελέσματα για τους ασθενείς τους οποίους μπορεί να βοηθήσει η φαρμακευτική κάνναβη, δε μπορούμε να έχουμε με την ψήφιση του νομοσχεδίου και το νομοσχέδιο νομιμοποιεί μια μπίζνα χωρίς αποτέλεσμα, όπως είπε, παρά ίσως σε 2 ή 3 χρόνια. «Χθες ψηφίσαμε το νομοσχέδιο και σήμερα την επομένη της ψήφισή του, κανείς δε γνωρίζει το τελικό προϊόν που θα πουλάει καλλιεργητής – επενδυτής. Αυτό θα είναι το φάρμακο; Όχι βέβαια, θα είναι το χασίς, οπότε τότε μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο». Με την καλλιέργεια του χασίς, για να φτάσουμε στην φαρμακευτική χρήση, ο παραγωγός χρειάζεται να στήσει δίπλα και μια βιομηχανία. Άρα κατέληξε ο κ. Φωτήλας, δε μιλάμε για ιατρική κάνναβη αλλά για χασίς. Θα πουλάμε δηλαδή στο εξωτερικό το χασίς που θα παράγεται εδώ, και μάλιστα οι δικλείδες για τους παραγωγούς δεν προβλέπονται. Θα μπορεί να παράγει κάποιος που έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και που δεν είναι μεν σεσημασμένος λαθρέμπορος αλλά που μπορεί να έχει καταδικαστεί για χρήση ή για κακουργηματική πράξη του νόμου περί ναρκωτικών, το οποίο στην πορεία μεταβλήθηκε σε πλημμέλημα. Άρα δυνητικά θα μπορούν όλοι οι 18χρονοι να καλλιεργούν χασίς, κάτι που όπως είπε, ούτε στο Κολοράντο ούτε στην Ολλανδία, τις πιο «προηγμένες» περί το θέμα περιοχές του πλανήτη, δε γίνεται. Εκεί το χασίς καλλιεργείται είτε από το κράτος είτε από ελάχιστους σωστά επιλεγμένους παραγωγούς.

«Αν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο Υπουργός της φούντας ο κ. Ξανθός δικαίωμά του, το οφείλουμε στα παιδιά μας όμως να τα προστατέψουμε. Εμείς υποσχεθήκαμε δουλειές, όχι δουλειές με φούντες» είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, για σκευωρία έκανε λόγο ερωτηθείς για την υπόθεση της Novartisoκ. Οικονόμου και προκάλεσε την κυβερνητική πλειοψηφία να ψηφίσει την πρόταση για σύσταση προανακριτικής σε βάρος των Ξανθού, Πολλάκη και Κουρουμπλή της ΝΔ. «Είναι πρόταση πάνω στην ίδια περίοδο με τη Novartis, στην ίδια δικογραφία βασιζόμαστε, δε φέρνουμε νέα στοιχεία. Αλλά αυτοί λένε για τους 10 στο σκαμνί και ο φιλαράκος μας υπουργός ο Κουρουμπλής απέξω» σημείωσε.

(Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Νέοι Αγώνες» στο φύλλο του Σαββάτου, 3/3/2018)

Show Buttons
Hide Buttons