Κάνει ρεκόρ η σκόνη στα Γιάννενα (βίντεο) – Οδηγίες της Περιφέρειας

Κάνει ρεκόρ η σκόνη στα Γιάννενα (βίντεο) – Οδηγίες της Περιφέρειας

Σύμφωνα με τις ενημερώσεις του καθηγητή μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η αφρικανική σκόνη στα Γιάννενα κάνει τρελά ρεκόρ!

Την Τρίτη 17/4/18 συγκεκριμένα, η μέση ημερήσια συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στα Ιωάννινα ήταν 168 μgr/m3 – η υψηλότερη του πενθημέρου με το όριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι μόλις 50 μgr/m3. Σημειώνεται επίσης ότι στις 19:00 της Τρίτης η συγκέντρωση ήταν 357 μgr/m3!!

Και σήμερα, Τετάρτη 18/4/18, μέχρι στιγμής, οι συγκεντρώσεις είναι πάνω από 150 μgr/m3.

Εν τω μεταξύ, δείτε στο βίντεο τα όσα δήλωσε στη ΒΗΜΑ Τηλεόραση για τη σκόνη ο Άρης Μπαρτζώκας, το μεσημέρι της Τρίτης:

 

Σε συστάσεις και οδηγίες για το πρόβλημα, προχωρά η Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου με ανακοίνωσή της.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β’ 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την  λήψη μέτρων προφύλαξης  όπως παρακάτω:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει  τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Show Buttons
Hide Buttons