Καθησυχάζουν για τα κόστη των τελών λόγω εργοστασίου σκουπιδιών οι Μπέγκας – Καχριμάνης

Καθησυχάζουν για τα κόστη των τελών λόγω εργοστασίου σκουπιδιών οι Μπέγκας – Καχριμάνης

Την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν προκειμένου να μειωθεί το κόστος που θα προκύψει από τη λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων έθεσε ως προτεραιότητα ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, σε ερώτηση που του έγινε με αφορμή τη σύσκεψη των Δημαρχών της Ηπείρου με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας, είναι ακόμα πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με το τελικό κόστος που θα επιβαρύνει τους Δήμους, προσθέτοντας ωστόσο πως το καίριο ζήτημα είναι να αναζητηθούν οι τρόποι μείωσής του. «Η σύγχρονη διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια υπόθεση στην οποία συμφωνούμε όλοι, όχι μόνο υπό των φόβο των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά γιατί επιβάλλεται να εφαρμόζουμε τις σύγχρονες μεθόδους προστασίας του περιβάλλοντος. Από εκεί και πέρα είναι ακόμα νωρίς να μιλήσουμε με αριθμούς κι γι’ αυτό ζήτησα την επικαιροποίηση της μελέτης που έχει εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με βάση τα σημερινά πραγματικά δεδομένα. Το κυριότερο όμως είναι να λάβουμε υπόψη και όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν για μείωση του κόστους αυτού όπως για παράδειγμα την ανακύκλωση αλλά και την αξιοποίηση του παραγόμενου βιοαερίου από τα απορρίμματα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας, ο οποίος κλείνοντας υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνει σε επίπεδο Ηπείρου ώστε να δημιουργηθούν οικονομικές κλίμακας.

 

Καχριμάνης: Μη βιάζεστε…

Από την άλλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης εκτίμησε με δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, πως είναι πρόωρο και υπερβολικό να εκφράζεται μια τέτοια ανησυχία από πλευράς Δημάρχων για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Αν προστρέξει κάποιος στη «ΔΙΑΥΓΕΙΑ», είπε ο Περιφερειάρχης, θα δει ότι όλες αυτές οι ανησυχίες είναι απαντημένες. Αυτή τη στιγμή όπως είπε, το εργοστάσιο έχει «ταβάνι» στους 39 ευρώ/τόνο. «Αν συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε όπως μέχρι σήμερα, δεν έχουν καμία σχέση αυτά που στην πραγματικότητα θα συμβούν με όσα ειπώθηκαν. Για αυτό καλά θα είναι, προτού να βάζουμε τέτοια θέματα, να τα συζητάμε και να ξέρουμε ακριβώς για τι συζητάμε. Τα πράγματα δεν λύνονται δια μαγείας. Λύνονται με πολύ δουλειά. Αλλά το κόστος που αναφέρθηκε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Κόστος πάντα υπάρχει όταν προσθέτεις μια καινούρια δουλειά. Αλλά όχι τέτοια κόστη που άρχισαν να παρουσιάζονται» σημείωσε.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θυμίζουμε, ήρθε αρωγός στα θέματα των απορριμμάτων και με προγραμματικές συμβάσεις, ξεκίνησε να κατασκευάζει το εργοστάσιο που εκτιμάται πως εντός του 2018 θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει.

 

 

Show Buttons
Hide Buttons