Και εντελώς ξαφνικά, χαμός στο δημοτικό συμβούλιο – Πρωτοφανούς σφοδρότητας επίθεση Καλογιάννη στη δημ. αρχή

Και εντελώς ξαφνικά, χαμός στο δημοτικό συμβούλιο – Πρωτοφανούς σφοδρότητας επίθεση Καλογιάννη στη δημ. αρχή

Προσωπικές κόντρες από την εποχή της Περιφέρειας Ηπείρου ξύπνησαν απόψε, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων, με την πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Τατιάνα Καλογιάννη να… σολάρει… απέναντι στους δύο αντιδημάρχους, υποδομών και προγραμματισμού που εισηγήθηκαν αλλεπάλληλα θέματα έργων (κόμβοι, εντάξεις έργων και μελετών κτλ.).

Η Τ. Καλογιάννη «πυροβολούσε» κατά ριπάς απέναντι στους δύο αντιδημάρχους αλλά εστιάζοντας περισσότερο, με ύφος ειρωνικό, στην πρώην αντιπεριφερειάρχη και νυν αντιδήμαρχο προγραμματισμού και ανάπτυξης, Νατάσα Τύρου Ούζα – η οποία απουσίαζε όταν έθετε προς αυτήν ερωτήσεις η κ. Καλογιάννη και η τελευταία απευθύνονταν σε αυτήν ως «την κ. αντιδήμαρχο», αφού είναι ούτως ή άλλως η μόνο γυναίκα στο σχήμα της δημοτικής αρχής… Ενδεχομένως είχε στο μυαλό της και τους αντιδημάρχους που εγκατέλειψαν την παράταξή της και ανεξαρτητοποιήθηκαν…

Η κ. Καλογιάννη επεσήμανε επανειλημμένως ελλείψεις και τυπικές παραλείψεις στα προτεινόμενα για ένταξη σε χρηματοδοτικά προγράμματα έργα.

Ώσπου κατέληξε σε ένα έντονα επικριτικό κείμενο, το οποίο ανέγνωσε, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή επίθεση κατά της δημοτικής αρχής, και αναφερόμενη στις εκλογές του 2023. Στο μυαλό της ήταν εμφανές, ότι είχε συγκεκριμένα πρόσωπα η κ. Καλογιάννη, όταν έλεγε για αντιδημάρχους που πληρώνονται ουσιαστικά όντας άσχετοι και χωρίς να παράγουν έργο.

Η επίθεση στους αντιδημάρχους περιελάμβανε τα παρακάτω: «Τα θέματα, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, εισάγονται με ελλείψεις εισηγήσεων, με ανάγνωση κειμένων που απαγγέλουν άσχετοι με βάση το υπόβαθρο τους, συνάδελφοι, που έτυχε να απολαμβάνουν τα ωφελήματα της ιδιότητας, αλλά αντικειμενικά δεν δύνανται να εξυπηρετήσουν την αρμοδιότητα που τους έτυχε, ή προκαθορίσθηκε ή προσυμφωνήθηκε». Στη συνέχεια ζήτησε από το Δήμαρχο να ξεκαθαρίσει μαζί τους (με τους «άσχετους» αντιδημάρχους), «ότι άλλο η ονομαστική ιδιότητα και άλλο η λειτουργική επάρκεια. Να εργαστούν αν μπορούν και θέλουν, και να αμείβονται για παρασχεθέν έργο και όχι να αποζημιώνονται αέργως!». 

Απευθυνόμενη σε δεύτερο πληθυντικό πρόσωπο η κ. Καλογιάννη τσουβάλιασε και το Δήμαρχο προφανώς… στους «άεργους διοικούντες»: «Εμείς, η παράταξη μας» είπε συγκεκριμένα, «απορρίπτει το να συνεχίσουμε να είμαστε χειριστές ψήφου, για να καλύπτουμε τις ανεπάρκειες του πολιτικού δυναμικού της σύμπραξης που διοικεί το Δήμο. Προσπαθήστε να μας πείσετε ότι τουλάχιστον εργάζεστε. Αυτό αρκεί. Λάθη για αυτούς που εργάζονται, θα προκύπτουν και συγχωρούνται. Εμπαιγμός, όμως, από εκ φύσεως και εκ εκπαιδευτικής ανεπαρκείας τοπικούς διάσημους, δεν θα είναι αποδεκτός πλέον».

Ειδικά προς το Δήμαρχο, είχε προηγηθεί προσωπική επίθεση για τις… παρουσίες τους σε διάφορες εκδηλώσεις, τις οποίες συνέδεσε η κ. Καλογιάννη με τις εκλογές του 2023.

Αφού του υπενθύμισε πως με δύο συνεντεύξεις του μετά τις εκλογές του Ιούνη, υποστήριξε στην μεν πρώτη ότι του αρκεί μια θητεία, στη δε δεύτερη τον περασμένο Οκτώβριο, ότι η παράταξη μπορεί να είναι παρούσα στις επόμενες εκλογές… τον κάλεσε να ξεκαθαρίσει: «Ποιοί όλοι μαζί θα διεκδικήσετε τη δεύτερη τετραετία; OI ΣΗΜΕΡΑ ΣΥΜΠΡΑΤΤΩΝΤΕΣ; Έχουν προκαθοριστεί, ήδη, οι ρόλοι και οι ιδιότητες; Γιατί δεν μας ενημερώνετε; Έχετε ξεκινήσει, ήδη, την προεκλογική σας εκστρατεία για το 2023; Σε αυτήν εντάσσονται οι άνευ λόγου και αιτίας –χρηματοδοτούμενες από τον προϋπολογισμό του Δήμου- παραστάσεις σας, αλλά και προσφωνήσεις σε κάθε είδους ημερίδες και εκδηλώσεις, χωρίς καμία αξία και ουσία, απλώς για πριμοδότηση των αφανών συμμαχιών σας;»…

Ευχήθηκε κλείνοντας σε όλους «υγεία, καθαρό μυαλό, ανέφελη συνείδηση και ψυχικό σθένος».

 

Οι απαντήσεις

Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δ. Παπαγεωργίου απάντησε σε πρώτη φάση στην επικεφαλής της παράταξης της αντιπολίτευσης. «Είναι σφάλμα δικό σας, είναι άκαιρη η στιγμή» της είπε μεταξύ άλλων, όντας εμφανώς έκπληκτος από τη σφοδρότητα της επίθεσης που δέχτηκε η δημοτική αρχή, από την κ. Καλογιάννη, σε μια εντελώς άσχετη χρονική στιγμή.

Άμεση και τεκμηριωμένη απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ στην επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη η οποία κατά την συζήτηση για την ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ προχώρησε σε μία αήθη επίθεση προς το σύνολο των μελών της Δημοτικής Αρχής.

«Είναι πρωτάκουστο να γίνονται μομφές για αμοιβές και για αργυρώνητους δημοτικούς συμβούλους. Όλα αυτά τα θεωρώ προϊόντα δικής της έμπνευσης. Αν έχει στοιχεία να τα ενφέρει. Καλό θα ήταν η κ. Καλογιάννη να ξεκινήσει με την αυτοκριτική της» ανέφερε απαντώντας αμέσως μετά ο Νίκος Γκόντας, από την «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία». Της απέδωσε προσπάθεια να διατηρήσει τη «φυλορροούσα» παράταξή της…

Ο Άρης Μπαρτζώκας από την συμπράτουσα παράταξη «Γιάννενα Τώρα» σημείωσε ότι το 2023 για το οποίο ζήτησε απαντήσεις η κ. Καλογιάννη είναι πολύ μακρινό και στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να απαντήσει στα σημερινά προβλήματα της πόλης.

Αντέδρασε και ο αντιδήμαρχος Κ. Αϊβατίδης (πρώην μέλος της παράταξης Καλογιάννη) που κάλεσε τον πρόεδρο του σώματος να επαναφέρει στην τάξη την κ. Καλογιάννη.

Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ μίλησε για προσχεδιασμένη, απρόκλητη και άστοχη επίθεση της κ. Καλογιάννη καθώς είπε και το κείμενό της το είχε γραμμένο.

«Η κ. Καλογιάννη θεωρεί ότι είμαι ένας τοπικός διάσημος που ταλαιπωρώ την πόλη με αμφιβόλου αξίας παρεμβάσεις σε διάφορες εκδηλώσεις για πριμοδότηση των αφανών συμμάχων μου. Λυπάμαι αν αυτό κατάλαβε. Λυπάμαι γιατί έχω μία πολύ μεγάλη διαδρομή και δεν έχω ανάγκη την προβολή μου μέσω εκδηλώσεων. Το είπα κι άλλες φορές. Έχουμε απομακρυνθεί από τις εκλογές και οι επόμενες είναι πολύ μακριά. Καλό θα είναι λοιπόν να ηρεμήσουμε και να ασχολούμαστε με την καθημερινότητά μας παρά να βαυκαλιζόμαστε για το τι θα συμβεί μετά από 3,5 χρόνια. Εμένα με ενδιαφέρει τι γίνεται σήμερα και όχι τι θα γίνει σε τριάμισι χρόνια», τόνισε ο δήμαρχος στην απάντησή του.

Συμπλήρωσε ότι «δεν με ενδιαφέρει να μείνω σε μία καρέκλα, όμως η παράταξη μας δεν θα γίνει σκορποχώρι. Οι επικεφαλής έρχονται και παρέρχονται».

Ο κ. Ελισάφ τόνισε με έμφαση ότι αποτελεί μέγιστη προσβολή έναντι όλων των συνεργατών του ο ισχυρισμός της κ. Καλογιάννη ότι η δημοτική αρχή έχει αργυρώνητους συμβούλους. Αμείβονται μόνο αντιδήμαρχοι, ουδείς πρόεδρος οργανισμού και νομικού προσώπου. Αυτό είναι προσβολή, προσβάλει συναδέλφους που αγωνίζονται. Κανείς δεν παριστάνει το μάγο, πρόσθεσε.

«Λυπάμαι. Είναι κατάντημα. Δεν με απασχολεί το 2023, με απασχολεί το 2019. Όπως και όλους τους συνεργάτες μου. Δεν περίμενα τέτοια απρόκλητη επίθεση», κατέληξε ο Δήμαρχος. 

Show Buttons
Hide Buttons